ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επιστολή ΔΣ Δωδεκανησιακών Σωματείων για τη Διαφύλαξη πολιτιστικής κληρονομιάς Δωδεκανήσου

 

Σεβασμιότατοι,

Σκοπός της παρούσας επιστολής μας αποτελεί αρχικά η γνωστοποίηση ενός σοβαρότατου διαχρονικού προβλήματος, που θέτει σε κίνδυνο τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών μας.

Όπως γνωρίζετε, η Δωδεκάνησος διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αριθμό Ιερών Ναών και λοιπών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, διάσπαρτο στα νησιά της, ο οποίος απαιτεί συνεχή φροντίδα, η οποία συνήθως είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Αυτός είναι και  ο λόγος, που οι εκάστοτε τοπικοί φορείς, στην προσπάθειά τους να συντηρήσουν τους Ιερούς Ναούς καθώς και τα λοιπά μνημεία, δεν επιτυγχάνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η παντελής έλλειψη ή και η καθυστέρηση σύνταξης μελετών εργασιών από αρμόδιους φορείς καθώς και η έλλειψη σωστής εποπτείας των εργασιών αποτελούν τους βασικότερους λόγους μη επιτυχούς ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης και επισκευής.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα φαινόμενα οφείλονται στην ανεπάρκεια κονδυλίων, που έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, την υποστελέχωση των αρμοδίων Υπηρεσιών και την μη δυνατότητα συνεχούς εποπτείας ούτε έστω περιοδικής αυτοψίας και καταγραφής της κατάστασης των Ιερών Ναών και των λοιπών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, που βρίσκονται στα πολλά και πανέμορφα νησιά μας.

Με τη βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως την σοβαρότητα του θέματος, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την έκδοση εκ νέου σαφών οδηγιών προς τα εκκλησιαστικά συμβούλια των νησιών μας, περί μη εκτέλεσης ουδεμίας εργασίας συντήρησης – επισκευής – κατασκευής στους Ιερούς Ναούς, τα λοιπά μνημεία και τους περιβάλλοντες χώρους τους, χωρίς την έγγραφη άδειά σας αρχικά και στη συνέχεια την προβλεπόμενη άδεια της ή των αρμοδίων Υπηρεσιών, κατά περίπτωση.

Αναμένουμε την θετική σας ανταπόκριση.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

 

Τα ΔΣ των Δωδεκανησιακών ΣωματείωνΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ