ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή στήριξης Πομπέο σε Μητσοτάκη

 

Επιστολή στήριξης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο . Στην επιστολή αυτή, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι ΗΠΑ δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως τονίζουν και μάλιστα δυο φορές στην ίδια επιστολή, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία στην Ελλάδα. Επιπλέον, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο – κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Στους λεονταρισμούς της Άγκυρας και του Ερντογάν η Αθήνα απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας παρουσιάζοντας την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την επιστολή ως επιστέγασμα των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που παρήγαγε η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, πριν δύο εβδομάδες, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν την Ελλάδα.

«Στην επιστολή αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως, τονίζουν -και μάλιστα δύο φορές στην ίδια επιστολή- ότι “οι Η.Π.Α. παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας”. Επιπλέον, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα “ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια”. Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες», υπογράμμισε ο κ. Πετσας, καταλήγοντας χαρακτηριστικά πως αντίστοιχη επιστολή έχει 44 χρόνια να σταλεί ξανά και συγκεκριμένα από την εποχή του Κίσινγκερ για την Κύπρο.

Πιο αναλυτικά στην επιστολή ο Μάικ Πομπέο αναφέρει:

«Η υπογραφή της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, είναι ένα σημείο καμπής στην ενισχυμένη συνεργασία για την ασφάλεια ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ οι δυο χώρες μας χτίζουν μια πιο στενή στρατηγική συνεργασία μέσω της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως είπε και ο πρόεδρος Τραμπ, όταν σας συνάντησε, η συνεργασία μας είναι εξαιρετική.
Η πρόσφατη επίσκεψή σας στις ΗΠΑ ήταν μια ξεκάθαρη επαναβεβαίωση των στενών σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας. Επαναβεβαίωσε επίσης την επανάκαμψη της Ελλάδας – μετά από μια δεκαετή κρίση – ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής συνοχής και ισχυρών δημοκρατικών θεσμών. Μέσα από αυτή την επίπονη διαδικασία, οι ΗΠΑ στήριξαν την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να το πράττουν. Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο – κλειδί και κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν αφοσιωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας της Ελλάδας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας. Μίλησα γι’ αυτό ξεκάθαρα όταν εσείς κι εγώ βρεθήκαμε με Έλληνες από όλη την Αμερική, δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλειά σας και την δημοκρατία σας. Το μέλλον θα είναι πιο λαμπρό για τις χώρες μας και για τις μεταξύ μας σχέσεις.
Οι ΗΠΑ, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν ακράδαντα ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα που να συμβαδίζουν με το Άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που μπορεί να είναι προκλητική. Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αλλά ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Σας ευχαριστώ για την φιλία σας που συενχίζουμε να χτίζουμε στην ήδη επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μας».newsit.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ