ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Σαρή προς τον Περιφερειάχη, σχετικά με την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην περιoχή των Στεγνών

Φωτογραφία αρχείου
 

Κύριε Περιφερειάρχη

Έχω αναγνώσει στον τοπικό τύπο ότι στην περιφέρειά μας θα διεξαχθεί πανελλήνιος μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου, ο οποίος θα είναι ο μειοδοτών για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στις διάφορες περιοχές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η περιοχή Στεγνών Αρχαγγέλου.

Για τις λοιπές περιοχές δεν έχω προσωπική άποψη, όμως έχω ίδιαν γνώση για τα αυθαίρετα τα οποία έχουν ανεγερθεί εντός υποτιθέμενης δασικής έκτασης της κτηματομερίδας 4208ΑΕ γαιών Αρχαγγέλου. Τα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν είναι δύο: Α) αν τα κτίσματα είναι αυθαίρετα κατά τον χρόνο ανέγερσής τους. Τα ανεγερθέντα στην ως άνω έκταση σχεδόν στο σύνολό τους έχουν ανεγερθεί προ της ισχύος του ν. 1892/1990, με βάση τον οποίο διατάχθηκε η κατεδάφιση των κτισμάτων. Επομένως δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του αναφερόμενου νόμου. Πέραν όμως τούτου τα εν λόγω κτίσματα έχουν νομιμοποιηθεί δια της εντάξεως τους στις διατάξεις του ν. 4495/2017. Β) αν έχουν ανεγερθεί εντός δασικής έκτασης. Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι ότι η μερίδα 4208ΑΕ γαιών Αρχαγγέλου, στην οποίαν έχουν ανεγερθεί τα κτίσματα, ανήκει στην Εκκλησία των Ταξιαρχών Αρχαγγέλου και την Ιερά Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας.

Ειδικότερα από την κτηματομερίδα 4208 γαιών Αρχαγγέλου αποσπάσθηκε ένα τμήμα αυτής, το οποίο αποτέλεσε την κτηματομερίδα 4208Α και από την εν λόγω μερίδα ένα τμήμα αυτής, το οποίο αποτέλεσε την κτηματομερίδα 4208ΑΕ, η οποία και περιήλθε στην κυριότητα της Εκκλησίας Ταξιαρχών Αρχαγγέλου και της Ιεράς Μονής της Παναγίας Τσαμπίκας, σύμφωνα με το νόμο 719/1977. Το τμήμα το οποίο αποτέλεσε την κτηματομερίδα 4208ΑΕ και περιήλθε στην Εκκλησία, δεν αποτελούσε δασική έκταση, γι’ αυτό και αποσπάσθηκε και αποδόθηκε σε εκείνους που προ του 1970 το είχαν ήδη καταπατήσει. Για την νομιμοποίηση της αυθαίρετης κατάληψης του αποδοθέντος στην Εκκλησία τμήματος, οι καταπατητές κατέβαλαν σχετικό τίμημα στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Αρχαγγέλου.

Αυτά συνέβησαν πριν το 1970, αν δεν απατώμαι, και έκτοτε κατέχουν και νέμονται τα τμήματα αυτά ως δικά τους. Κατά των Εκκλησιαστικών κτημάτων χωρούσε χρησικτησία μέχρι την ισχύ του νόμου 4301/2014, ο οποίος εξομοίωνε την προστασία των Εκκλησιαστικών κτημάτων με αυτήν των Δημοσίων κτημάτων, επί των οποίων τα δικαιώματα νομής και κατοχής παραμένουν απαράγραπτα. Εφόσον λοιπόν μέχρι την ψήφιση του ως άνω νόμου είχε συμπληρωθεί ο νόμιμος χρόνος κτητικής παραγραφής των τμημάτων του ακινήτου της Εκκλησίας, τα οποία είχαν καταλάβει διάφοροι καταπατητές, έχουν αποκτήσει και το δικαίωμα κυριότητας επί των τμημάτων του ακινήτου, στο οποίο έχουν ανεγείρει τα παράνομα και στη συνέχεια νομιμοποιηθέντα κτίσματα.

Με άλλα λόγια οι αυθαιρεσίες-παρανομίες των καταπατητών έχουν νομιμοποιηθεί, για μεν τα κτίσματα λόγω του νόμου περί νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, για δε το έδαφος λόγω χρησικτησίας επιτρεπόμενης μέχρι την ψήφιση του νόμου 4301/2014.

Περί των ζητημάτων τα οποία αναφέρω υφίσταται και σχετική Εισαγγελική Γνωμοδότηση του τότε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου. Επομένως κύριε Περιφερειάρχη θα πρέπει κατά τη γνώμη μου τα ζητήματα αυτά να επισημανθούν στους υποψήφιους εργολάβους κατεδάφισης των αυθαιρέτων.

Οφείλω, επίσης, να επισημάνω ότι προσωπικά δεν έχω καμία σχέση με καταλήψεις ή ανεγέρσεις παράνομων κτισμάτων, αλλά ενεργώ υπό την ιδιότητα του δικηγόρου, εξ Αρχαγγέλου ορμώμενος και γνωρίζων πρόσωπα και πράγματα.

 

Ρόδος, 13-11-2020

Κωνσταντίνος Ιακ. Σαρής

Δικηγόρος



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ