ΔΙΑΦΟΡΑ

Έρχεται πτώση σε ρεύμα και φυσικό αέριο, ενώ ανεβαίνει εκ νέου το πετρέλαιο – Τι προβλέπεται για τις αυξήσεις μισθών

 

Ανάμεικτα τα συναισθήματα από την πορεία των τιμών στα μέτωπο της ενέργειας.

Η τιμή του πετρελαίου στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις είχε άνοδο σχεδόν 20%, σβήνονταν με τον τρόπο αυτό ένα μεγάλο μέρος των απωλειών που είχε μέχρι την περασμένη Τετάρτη – είχε διαμορφωθεί στα 97 δολάρια το βαρέλι – από τα υψηλά των 140 δολαρίων το βαρέλι. Χθες συγκεκριμένα έκλεισε στα 116,3 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 7,6%.

Η πορεία των τιμών στον τομέα της ενέργειας

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον δύο είναι τα συμπεράσματα για την αγορά ενέργειας.

  1. Οι τιμές ειδικά στα καύσιμα καθυστερούν πολύ να περάσουν στην αντλία, όταν οι διεθνείς τιμές κινούνται πτωτικά, ενώ αντίθετα όταν κινούνται ανοδικά η διαδικασία είναι σχεδόν αυτόματη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει πρωτοβουλία από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση, ώστε η εικόνα στην αγορά των καυσίμων να ομαλοποιηθεί.

  2. Οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τις υπέρ πτήσεις των πρώτων ημερών, με τις τιμές να κάνουν εξωφρενικά άλματα, αρχίζουν να συγκλίνουν στα προ του πολέμου επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της κιλοβατώρας του φυσικού αερίου πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ήταν περίπου στα 88 ευρώ και χθες έκλεισε στα 96,5 ευρώ. Το ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό σήμερα έκλεισε στα 237,2 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ πριν τον πόλεμο ήταν στα 175 ευρώ.

Σενάρια για αυξήσεις μισθών

λογαριασμοι-ρευμα

Στην αντίθετη περίπτωση, που η ΕΕ δεν αναλάβει κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, θεωρείται κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι το επόμενο βήμα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση είναι οι αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη έχουν ξεκινήσει φωνές διεκδικήσεων από τα συνδικάτα για αυξήσεις μισθών σε επίπεδα κοντά στον προβλεπόμενο για το 2022 πληθωρισμό. Ωστόσο μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» του στασιμοπληθωρισμού, κάτι που απεύχονται σε κεντρικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ και της Κομισιόν εκτιμούν ότι ναι μεν θα πρέπει να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, αλλά αυτές να είναι λελογισμένες και σε καμία περίπτωση να μην βρεθούν σε τέτοια επίπεδα που αντί να επιλύουν το πρόβλημα το επιτείνουν. Πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης του βασικού μισθού, στα επίπεδα του 4,5% κατά μέσον όρο φέτος, κάτι που προκάλεσε την ενόχληση της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζα της Ελλάδος, το φαινόμενο του πληθωρισμού προκαλεί έντονη ανησυχία, αλλά αυτό που πραγματικά φοβίζει είναι να εισέλθει η οικονομία σε ένα σπιράλ μισθών – τιμών, επαναφέροντας έτσι τον εφιάλτη του στασιμοπληθωρισμού.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ