ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Έτσι έπεισα τον Πούτιν να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά – Αμοιβαίος σεβασμός

 

Χάρη «στην εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη» κατάφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να πείσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας να επιστρέψει στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών. Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο Ερντογάν σε δημοσιογράφο.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως «δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα, αν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας», απαντώντας σε δημοσιογράφο που τον ρωτούσε πώς μπόρεσε να πείσει τον Πούτιν να συμμετάσχει και πάλι στη συμφωνία, κάτι απαραίτητο για να συνεχισθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.

«Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός ανάμεσά μας, μας ενθαρρύνουν να κάνουμε αυτού του είδους το βήμα. Έτσι λειτούργησαν τα πράγματα μέχρι τώρα. Η αλληλεγγύη ανάμεσά μας, σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια, (…) οι πρωτοβουλίες στην αμυντική βιομηχανία, τρέφουν το σεβασμό ανάμεσά μας», δήλωσε.

Η Τουρκία παρέχει πολεμικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα στην Ουκρανία, αλλά απέκτησε επίσης από τη Ρωσία το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και ένα πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζεται στη νότια Τουρκία.

Η Άγκυρα άρχισε την Τρίτη να πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε συνάψει το περασμένο καλοκαίρι και η οποία αφορά περίπου το ένα τέταρτο των παραδόσεων φυσικού αερίου.

Χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ωστόσο παράλληλα δηλώνει πως υποστηρίζει την Ουκρανία και επιχειρεί να διατηρήσει μια θέση μεσολαβητή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Ο Ερντογάν έδωσε επίσης εντολή τον περασμένο μήνα στην κυβέρνησή του να αρχίσει να εργάζεται για τον «κόμβο αερίου», που του πρότεινε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για την εξαγωγή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα επαναλήφθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου έπειτα από μια συνομιλία του Ερντογάν με τον Πούτιν, ύστερα από μερικές ημέρες αναστολής της συμφωνίας από τη Ρωσία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ