ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ερώτηση ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρπάθου

 

Η Κάρπαθος είναι ένα νησί με πληθυσμό περίπου 6.500 χιλιάδων κατοίκων,  πλούσιο σε βλάστηση και δασικές εκτάσεις. Ένα μεγάλο μέρος του νησιού είναι χαρακτηρισμένο ως περιοχή NATURA, που χρήζει προστασίας από επαρκώς στελεχωμένους και εξοπλισμένους δημόσιους φορείς.

Για την πολιτική προστασία του νησιού λειτουργεί ένα Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, το οποίο είναι υποστελεχωμένο. Το προσωπικό, εκτός των καθηκόντων του για αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καλείται συχνά να ανταποκριθεί σε επιχειρήσεις και κατά την χειμερινή περίοδο.

Η υποστελέχωση με ευθύνη των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται στο γεγονός ότι το οργανόγραμμα είναι στην ουσία προσωποπαγές και έτσι όταν κάποιος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης ή για άλλους λόγους η θέση καταργείται. Ο δε μοναδικός αξιωματικός παραγωγικής Σχολής που υπηρετεί στην Κάρπαθο είναι ο διοικητής του Κλιμακίου, με αποτέλεσμα όταν απουσιάζει να μη μπορεί να γίνει ανακριτικό έργο.

Είναι γνωστό ότι για πολλά χρόνια δε γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική με αποτέλεσμα να υπάρχει προσωπικό πολλών ταχυτήτων, διαφορετικών εργασιακών σχέσεων αλλά ταυτόχρονα και με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, πάνω από 47, το οποίο καλείται να αντεπεξέλθει σε απαιτητικά καθήκοντα, ιδιαίτερα σε μια ορεινή δασική περιοχή όπως αυτή της Καρπάθου.

Σε περίπτωση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, που είναι απαραίτητη η άμεση ενίσχυση της πυροσβεστικής δύναμης του νησιού, το νωρίτερο που μπορούν να προσεγγίσουν τα εναέρια μέσα είναι 2 ώρες, ενώ οι ενισχύσεις σε προσωπικό από άλλες περιοχές καθυστερούν πολύ περισσότερο.

Η επιχειρησιακή ικανότητα της υπηρεσίας δυσχεραίνεται ακόμα πιο πολύ λόγω της ακαταλληλότητας της τοποθεσίας που στεγάζεται το Κλιμάκιο. Βρίσκεται επτά (7) χιλιόμετρα εκτός πόλης, ενώ προβλέπεται να είναι «εντός πρωτευούσης», αφού εκεί είναι τα περισσότερα συμβάντα. Επίσης, βρίσκεται δίπλα από την κοίτη ενός ρέματος από την οποία δεν μπορούν να περάσουν τα οχήματα κατά τη διάρκεια βροχής όταν η υπηρεσία κληθεί να επιχειρήσει σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι πυροσβέστες αναγκάζονται να παρακολουθούν τον καιρό και να μετακινούν ορισμένα οχήματα εκτός Κλιμακίου για να μην εγκλωβιστούν.

Πέρα από την προβληματική τοποθεσία, το ίδιο το κτήριο είναι ακατάλληλο για να στεγάσει το προσωπικό, αφού στην ουσία πρόκειται για αποθήκη που έχει χωριστεί με γυψοσανίδες, χωρίς εξαερισμό και φυσικό φωτισμό, χωρίς επαρκείς χώρους  για το σύνολο της λειτουργίας του Κλιμακίου (γραφεία, αρχειοθέτηση κλπ).

Η κυβέρνηση παρ’ όλο που γνωρίζει την ακαταλληλότητα της τοποθεσίας δεν έχει μεριμνήσει για  την μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε κατάλληλο χώρο και το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο άμεσο με την προγραμματισμένη διαδικασία έξωσης της υπηρεσίας από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου στις 10 Δεκεμβρίου 2022.

 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  1. Τη μετατροπή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρπάθου σε Πυροσβεστικό Σταθμό Δ’ Τάξης με πλήρη στελέχωση σε προσωπικό
  2. Την κατάρτιση σύγχρονου οργανογράμματος που να απαντά στις πραγματικές ανάγκες του νησιού της Καρπάθου και να σταματήσει η μεταβολή του ώστε να εμφανίζονται πλασματικά ως μηδενικά τα οργανικά κενά
  3. Να μονιμοποιηθεί το προσωπικό πολλών ταχυτήτων και να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις
  4. Να στεγαστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ένα σύγχρονο κτήριο κατάλληλο για τις ανάγκες του προσωπικού και την φύλαξη των οχημάτων και του εξοπλισμού

 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης ΘανάσηςΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ