ΔΙΑΦΟΡΑ

ΕΣΗΕΑ: Ζητά εξηγήσεις από την ΕΡΤ για τον ανταποκριτή – «φάντασμα» στη Μόσχα που μετέδιδε… από την Κυψέλη

Σάλος έχει προκληθεί στο δημοσιογραφικό κόσμο από την επική γκάφα της ΕΡΤ με τον ανταποκριτή στη Μόσχα… που ήταν στην Κυψέλη.

 

Εξηγήσεις ζητά η ΕΣΗΕΑ από τη διοίκηση της ΕΡΤ για τον ανταποκριτή στη Μόσχα Αχιλλέα Πατσούκα που μετέδιδε τις εξελίξεις από το σπίτι του στην Κυψέλη. Πηγές της διοίκησης της εταιρείας κάνουν λόγο για σοβαρό πρόβλημα υγείας επέβαλε στον ανταποκριτή της να γυρίσει στην Αθήνα, αλλά παραμένει το πρόβλημα με τις αρχικές του ανταποκρίσεις που σύμφωνα με τους παρουσιαστές της κρατικής τηλεόρασης δίνονταν από τη Μόσχα.

Η ΕΣΗΕΑ ζητάει εξηγήσεις για τον ανταποκριτή της από την Κυψέλη

Η ιστορία ξεκίνησε με την καταγγελία του ανταποκριτή του Mega στη ρωσική πρωτεύουσα που έκανε λόγο για ανταποκριτή φάντασμα που μεταδίδει από την Κυψέλη όλα όσα συμβαίνουν στη Μόσχα. Η υπόθεση πήρε γρήγορα διαστάσεις καθώς την καταγγελία υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανοιχτό μέτωπο με την διοίκηση της ΕΡΤ και τον Κωνσταντίνο Ζούλα, ενώ στην υπόθεση ενεπλάκη και η ΕΣΗΕΑ επιμένοντας στο γεγονός ότι ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Πατσούκας δεν είναι μέλος της.

“Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, εδώ στην Ελλάδα, οι ανταποκριτές σε όλα τα κέντρα αποφάσεων και κυρίως όσοι βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες εργάζονται σκληρά και με επαγγελματισμό για να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τις καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η αποστολή για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ουκρανούς συναδέλφους, ενημερώθηκε για μεμονωμένο, ελπίζουμε, φαινόμενο σοβαρής παραβίασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Ο Αχιλλέας Πατσούκας δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες του από τα αρμόδια Πειθαρχικά Όργανα. Όμως, εστάλησαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι καταγγελίες που έχουν φθάσει στην Ένωση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί την ΕΡΤ να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την διαφαινόμενη παραπλάνηση των τηλεθεατών, για τις δήθεν ανταποκρίσεις από τη Μόσχα, για την επιλογή ως ανταποκριτή ενός μη διαπιστευμένου δημοσιογράφου και να λάβει μέτρα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα, τα οποία πλήττουν με πρωτοφανή τρόπο το κύρος και την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει, μέσα στα χρόνια, ο δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός φορέας.”

Δείτε την απάντηση της ΕΡΤ

“Ο κ. Αχιλλέας Πατσούκας είναι ένας έμπειρος δημοσιογράφος με άριστη γνώση των ρωσικών θεμάτων, έχει εργαστεί στο παρελθόν ως ανταποκριτής σε πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΪ, η Καθημερινή και η Reαl News και από το 2021 απασχολείται με σύμβαση έργου στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η ΕΡΤ ουδέποτε απέκρυψε ότι ο πόλεμος βρήκε τον κ. Πατσούκα στην Αθήνα, καθώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να νοσηλευθεί στον Ευαγγελισμό και να βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Ακριβώς μάλιστα επειδή δεν ήταν στη Ρωσία, η ΕΡΤ τον απέσυρε από τον αέρα της ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση. Ως εκ τούτου είναι απορίας άξιον γιατί αναπαράγεται μια άνευ νοήματος καταγγελία, πόσο μάλλον όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος -καίτοι ασθενούσε- ασκούσε με απόλυτη συνέπεια τα καθήκοντά του”.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ