ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Αξιολόγηση κινδύνου βάσει ταξιδιωτών, όχι χωρών – «Μην αξιοποιείτε τη Λευκή Λίστα της ΕΕ»

 

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, ETC, ζητεί την πλήρη κατάργηση του συστήματος χρωματικής κωδικοποίησης και την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για όλους τους κατόχους Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, ανεξάρτητα από τη χώρα/ περιοχή προέλευσή τους.

Όπως τονίζει η ETC, με αυτό τον τρόπο οι Ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να προχωρήσουν προς μια προσέγγιση κινδύνου ανά ταξιδιώτη, και να ξεπεράσουν την προσέγγιση κινδύνου ανά χώρα, που χρησιμοποιείται σήμερα.

Δεδομένου ότι η Ευρώπη περνά σε διαφορετική φάση στον αγώνα της κατά της πανδημίας, ότι το 74% των Ευρωπαίων είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, ο αντίκτυπος της πανδημίας στη δημόσια υγεία έχει τεθεί υπό έλεγχο εντός της ΕΕ, αναφέρει η Επιτροπή.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι Ενώσεις ταξιδιών και τουρισμού χαιρετίζουν τις συζητήσεις ου πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο μεταξύ των κρατών-μελών για την ανανέωση των συστάσεων του Συμβουλίου σε σχέση με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο εξετάζει την ανανέωση των κριτηρίων όσον αφορά το χάρτη χρωματικής κωδικοποίησης χωρών στην ΕΕ ώστε να περιλαμβάνονται οι ρυθμοί εμβολιασμών και νοσηλείας, και όχι απλώς ο αριθμός κρουσμάτων.

Η ETC καλεί για κατάργηση του συστήματος αυτού δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)…

-Αναγνωρίζει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην ΕΕ δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της μετάδοσης του κορωνοϊού, των νοσηλειών ή των θανάτων και

-Προτείνει την κατάργηση του συστήματος συνδυαστικών δεικτών και χρωματικής κωδικοποίησης καθώς έχουν περιορισμένη αξία για τη δημόσια υγεία, και την ενίσχυση των εμβολιασμών στους ταξιδιώτες.

Με επίκεντρο τον μεμονωμένο ταξιδιώτη, δεν δικαιολογείται να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των διεθνών ταξιδιών με τα ταξίδια εντός της ΕΕ. Ενώ αρκετά κράτη μέλη έχουν ήδη ανοίξει τα ταξίδια εκτός της ΕΕ υπό παρόμοιες συνθήκες όπως εντός της ΕΕ, ορισμένα εξακολουθούν να αποθαρρύνουν τα μη απαραίτητα ταξίδια σε οποιαδήποτε χώρα δεν περιλαμβάνεται στον πολύ περιορισμένο κατάλογο ασφαλών χωρών. Τα διεθνή ταξίδια θα πρέπει να είναι εφικτά με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα ταξίδια εντός ΕΕ: ​​με βάση τον εμβολιασμό, την ανάρρωση ή το αρνητικό τεστ COVID-19, με απαιτήσεις καραντίνας και συστάσεις για μη απαραίτητα ταξίδια αυστηρά σε περιοχές με πολύ υψηλά κρούσματα ή περιοχές ανησυχίας λόγω παραλλαγών. Σε αυτή τη βάση, καλούμε επίσης τα κράτη μέλη να μην αξιοποιούν τη Λευκή Λίστα χωρών της ΕΕ.

Η ΕΤC επισημαίνει ακόμα ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανανεώσουν και να ευθυγραμμίσουν περαιτέρω τους κανόνες και τους περιορισμούς τους στα ταξίδια. Ειδικότερα, απαιτείται «κοινή γραμμή» στον κατάλογο των αναγνωρισμένων εμβολίων, στη διάρκεια ισχύος των τεστ και των εμβολιασμών, στις απαιτήσεις για παιδιά (στα οποία πρέπει να επιτρέπεται να ακολουθούν τους ίδιους ισχύοντες κανόνες με τους ενήλικες ανεξάρτητα από τη δική τους κατάσταση εμβολιασμού) καθώς και για την αναγνώριση μικτών εμβολιασμών και αναμνηστικών δόσεων.

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη χρειάζεται να εργαστούν για ένα συντονισμένο σχέδιο εξόδου από τον COVID για τα ταξίδια και τον τουρισμό. Αυτό περιλαμβάνει τα ακόλουθα…

-Εναρμονισμένη προσέγγιση για την πλήρη αποκατάσταση της ελευθερίας κινήσεων, αναγνωρίζοντας την ενδημική φύση του COVID-19 και αντικαθιστώντας πολύπλοκα συστήματα χρωματικής κωδικοποίησης.

-Κοινά κριτήρια για το πότε θα διακοπεί η χρήση ιχνηλάτησης επιβατών (PLF) καθώς και πρότυπα υγιεινής σε μεταγενέστερο στάδιο (μάσκες προσώπου, κοινωνική αποστασιοποίηση κλπ.) ·

-Απλοί και σαφείς κανόνες, ενιαίοι σε όλη την Ευρώπη – προκειμένου να αποφευχθεί ένα συνονθύλευμα μέτρων εξόδου, παρόμοια με αυτά που είδαμε στην αρχή της κρίσης.

-Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αναγνωρίσουν τα επτά εμβόλια που εγκρίθηκαν από τον ΠΟΥ στα διεθνή ταξίδια, όπως έκαναν οι ΗΠΑ. Αυτή η επιλογή περιλαμβάνεται ήδη στον κανονισμό DCC και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια πιο εναρμονισμένη προσέγγιση. Η πιστοποίηση εμβολίου που γίνεται αποδεκτή στα σύνορα θα πρέπει επίσης να γίνεται αποδεκτή και κατά την είσοδο σε εγκαταστάσεις του προορισμού. Αυτό το μέτρο θα επαναφέρει τη συνοχή εντός του χώρου Σένγκεν και θα απλοποιήσει τους ταξιδιωτικούς κανόνες για ταξιδιώτες εκτός ΕΕ.

-Αποφάσεις ισοδυναμίας DCC: για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης των διεθνών ταξιδιών, υποστηρίζουμε σθεναρά το τρέχον έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αναζήτηση συμφωνιών με τρίτες χώρες για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών COVID-19. Υποστηρίζουμε ότι το DCC πρέπει να γίνει η βάση για ένα παγκόσμιο πρότυπο ψηφιακών πιστοποιητικών.

-Ψηφιοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης: Οι χειροκίνητοι έλεγχοι DCC και PLF από το πλήρωμα εξακολουθούν να προκαλούν περιπλοκότητα και μεγάλες ουρές σε αεροδρόμια και λιμάνια. Η κατάσταση μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη καθώς ο όγκος επισκεψιμότητας θα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Καλούμε, λοιπόν, τις εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν την ψηφιοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης παρέχοντας ένα απλό μήνυμα «οκ για το ταξίδι» στο πλαίσιο της διαδικτυακής διαδικασίας check-in.

-Τα τεστ αντιγόνου πρέπει να γίνονται συστηματικά αποδεκτά ως εναλλακτική λύση στα πιο χρονοβόρα και ακριβά τεστ PCR.

tornosnews





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ