ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτσι θα αξιοποιηθούν τα 32,5 δισ. ευρώ – Οι προτεραιότητες που βάζει η κυβέρνηση

 

Στο Μαξίμου ήδη σχεδιάζουν το που θα διαθέσουν τα 32 δισ. ευρώ από την Κομισιόν. “Δεν θα τα σκορπίσουμε ανέμελα” διαμηνύει η κυβέρνηση. Ενθαρρυντικά γι αυτήν τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης.

Μπορεί τυπικά στην κυβέρνηση ν’ αναμένουν το πράσινο φως της Συνόδου Κορυφής για την οριστικοποίηση των αποφάσεων της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο ήδη το πώς θα διατεθούν τα σχεδόν 32,5 δις ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα, σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί αντικείμενο… επεξεργασίας στο Μαξίμου.

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας την ευθύνη που έχουν ο ίδιος και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την αξιοποίηση του πακέτου.

Με την ίδια ακριβώς λογική, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι πόροι του πακέτου θα πρέπει να αξιοποιηθούν δίχως περιττή γραφειοκρατία, καθώς κοινή παραδοχή είναι πως το παράδειγμα της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό είναι για την Ελλάδα. Μίλησε, μάλιστα, για «προσεκτικό κεντρικό σχεδιασμό» προς αυτή την κατεύθυνση, υπονοώντας ότι το Μαξίμου θα έχει την υψηλή εποπτεία εκτέλεσης του προγράμματος.

Ταμείο ανάκαμψης

Για τον πρωθυπουργό πάντως έχει ιδιαίτερη αξία πως τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης – όπως έγραψε χθες το newsit.gr – «κουμπώνουν» με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει, αλλά και το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει ν’ ακολουθήσει: πράσινη ανάπτυξη, ενίσχυση του συστήματος υγείας, ψηφιακή διακυβέρνηση, αγροτική πολιτική, κατάρτιση και στήριξη του κόσμου της εργασίας.

Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή LiveNews του Mega, ο Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν διασαφηνιστεί οι προτεραιότητες για την αξιοποίηση των πόρων του πακέτου. Πρακτικά, δηλαδή, να υπάρχει ένα τύποις business plan, με τον υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει πως οι προτεραιότητες εδράζονται σε δύο πυλώνες: σ’ αυτόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και σ’ αυτόν για την ανάκαμψη της χώρας. Ο κ. Σταϊκούρας είπε, επίσης, ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ξεκινήσουν κάποιες από τις εκταμιεύσεις εντός του 2020 κι όχι στις αρχές του 2021, όπως φαίνεται να είναι το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων

Εξαιρετικά σημαντικό είναι πως, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων και όχι μόνο μέσω προγραμμάτων, όπως συμβαίνει με το ΕΣΠΑ.

Ενώ η εισήγηση της Κομισιόν να μην προσμετρώνται στο χρέος οι επιχορηγήσεις – ήτοι τα 22,5 από τα περίπου 32,5 δις ευρώ  – έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία για χώρες που έχουν υψηλό χρέος, όπως είναι η Ελλάδα.

Ενθαρρυντική δημοσκόπηση για την κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά, αν μη τι άλλο, στοιχεία για την πολιτική της κυβέρνησης καταγράφει ακόμη μία δημοσκόπηση: αυτή της Metron Analysis για το Mega. Πέραν του… double score ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, εντυπωσιακή είναι η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ στα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης. Την εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ενίσχυσε ασφαλώς έτι περαιτέρω η επιτυχής αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών λέει «όχι» στις πρόωρες εκλογές – τις οποίες ούτως ή άλλως φαίνεται ότι απομακρύνει οριστικά η προοπτική του πακέτου των 32,5 δις ευρώ.

Μολαταύτα, η αγωνία των πολιτών για την οικονομία είναι εμφανής στην ίδια δημοσκόπηση και δικαιολογεί τις προτεραιότητες που βάζει για το έργο της η κυβέρνηση, η οποία, επίσης, για μία ακόμη φορά αξιολογείται δημοσκοπικά με βαθμό… κάτω από τη βάση στο μεταναστευτικό.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ