ΔΙΕΘΝΗ

Eurogroup: Συμφωνία με αστερίσκους και η μπάλα στο γήπεδο των ηγετών

 

Με υποχωρήσεις αποφεύχθηκε το νέο ναυάγιο στο Eurogroup. Οι κερδισμένοι Βόρειοι, οι ανικανοποίητοι Νότιοι και το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που αφήνει πολλά ανοιχτά ζητήματα. Όλα όσα έγιναν και το παρασκήνιο της συμφωνίας. Η αποτίμηση της Ελλάδας.

Αίσιο τέλος είχε το χθεσινό θρίλερ στο Eurogroup. Μετά από συνεχείς αναβολές στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης τελικά κάποια στιγμή και αφού στο παρασκήνιο οι διαβουλεύσεις είχαν κορυφωθεί, ξεκίνησε και σε σχεδόν μία ώρα υπήρξε συμφωνία. Μία συμφωνία η οποία ωστόσο πατάει το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω, αφού οι νότιοι δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ οι βόρειοι έκαναν μεν υποχωρήσεις, ωστόσο κέρδισαν αυτό που εξ αρχής είχαν βάλει ως στόχο: να μην μπει στο τραπέζι το θέμα έκδοσης ευρωομολόγου.

Τι προβλέπει το σχέδιο του Eurpgroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αφήνουν τα δύσκολα για τους ηγέτες των κρατών – μελών.

Click4more Eurogroup: Έτσι ήρθε η συμφωνία – Παρασκήνιο και πρώτες αντιδράσεις

Ένα πακέτο ύψους 540 δισ. ευρώ, που φέρει την υπογραφή του Μάριο Σεντένο, που όμως περιέχει πολλές ασάφειες τις οποίες και καλούνται να αποσαφηνιστεί στην Σύνοδο Κορυφής. Βασικό ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση, αλλά και τη μορφοποίηση του «innovative financial instrument». Είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο άμεσο μέλλον και σίγουρα θα είναι ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Βόρειους και τους Νότιους.

Οι υπουργοί Οικονομικών, αφού επικράτησε ένα έντονο παρασκήνιο, βρήκαν τελικά μία συμβιβαστική λύση για ένα πακέτο των 540 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 240 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια από τον ESM έως 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών του. Μοναδική προϋπόθεση θα είναι τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν για δαπάνες που σχετίζονται με τον Covid19.

Τα κεφάλαια αυτά θα είναι διαθέσιμα μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων όπως διαβεβαίωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Τα υπόλοιπα δύο συνθετικά του πακέτου των 540 δισ. ευρώ αφορούν σε κεφάλαια 100 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος SURE που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν για τη στήριξη της απασχόλησης και 200 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις ήταν αδιανόητες πριν από μερικές εβδομάδες, υποστήριξε. Σήμερα είναι διαφορετικά, έχουμε μια τεράστια παρέμβαση περί το 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και ευελιξία, ενώ η ΕΚΤ συνεισφέρει 16% του ΑΕΠ. Αν συνδυάσουμε τα ποσά μιλούμε για τρισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε.

Σεντένο: Ο ESM και το δίχτυ προστασίας

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι δεν είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο, γι’ αυτό είναι σημαντική η αλληλεγγύη. Εστίασε σε τρία δίχτυα προστασίας: για εργαζόμενους, εταιρείες και χώρες.

Όπως εξήγησε το δίχτυ προστασίας των επιμέρους χωρών για τους εργαζόμενους αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Γι’ αυτό ενεργοποιείται το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν που θα διοχετεύσει έως 100 δισ. ευρώ στις επιμέρους χώρες που έχουν ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις υπήρξε από τα κράτη προσπάθεια στήριξης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΤΕπ θα δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή ομπρέλα στήριξης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δύναμη πυρός 200 δισ. ευρώ.

Τέλος για τις χώρες-μέλη συμφωνήθηκε να υπάρξει μια γραμμή στήριξης 2% του ΑΕΠ, συνολικά 240 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη του ESM. Όποια χώρα τα χρησιμοποιήσει θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες. Μόνη προϋπόθεση να στηριχθεί το σύστημα υγείας και δαπάνες που σχετίζονται με τον κορονοϊό. newsit.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ