ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για λαθραία ποτά – Κατασχέθηκαν πάνω από 4.600 μπουκάλια

Εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε από τη Βουλγαρία, λαθραία αλκοολούχα ποτά, εξαρθρώθηκε από τo Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Αστυνομίας Κρήτης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 5 μέλη της σπείρας, 3 Έλληνες (58, 52 και 53 ετών) μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της (ο 53χρονος) και 2 αλλοδαποί (31 και 23 ετών), καθώς και ένας 59χρονος Έλληνας για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Κατασχέθηκαν περισσότερες από 4.600 φιάλες αλκοολούχων ποτών, σχεδόν 10.000 αυτοκόλλητες ετικέτες, 4 οχήματα και χρηματικό ποσό σχεδόν 40.000 ευρώ.

Οι διαφυγόντες φόροι από τη δραστηριότητα της οργάνωσης, υπολογίζονται σχεδόν στις 50.000 ευρώ.

Η δράση του κυκλώματος λαθραίων ποτών

Η εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη εισαγωγή και περαιτέρω διάθεση λαθραίων αλκοολούχων ποτών, πλαστών ετικετών επωνύμων εταιρειών αλλά και στην επαναγέμιση φιαλών με μη κανονικό – νοθευμένο προϊόν, εξαρθρώθηκε την Κυριακή (19.09.2021), σε περιοχή του Δήμου Κρωπίας, από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Αστυνομίας Κρήτης σε συνεργασία με την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής / Β’ Υποδιεύθυνση – Τμήμα Η’ Ελέγχου Κανόνων Διακίνησης, Αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών.

Στην ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, συμμετείχαν εκτός από τις παραπάνω Υπηρεσίες, η Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Από την ενδελεχή και πολύμηνη αστυνομική προανάκριση, προέκυψε ότι, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2020, προέβαιναν στην παράνομη εισαγωγή στη χώρα μας από τη Βουλγαρία αλκοολούχων ποτών, τα οποία αποθήκευαν, επεξεργάζονταν και στη συνέχεια διέθεταν σε κάβες, καταστήματα χονδρικού εμπορίου ποτών και μίνι μάρκετ, στην Αττική και σε άλλες τουριστικές περιοχές.

Τα ευρήματα στα κρησφύγετα της εγκληματικής οργάνωσης

Για τη διακίνηση των ποτών χρησιμοποιούσαν εικονικά παραστατικά, και διαφορετική περιγραφή εμπορευμάτων, ενώ λάμβαναν ειδικά μέτρα, προκειμένου να καθίσταται δυσχερής η αποκάλυψη τους από τις διωκτικές αρχές.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, αποθηκευτικούς χώρους και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

• 4.638 φιάλες με επικολλημένες ετικέτες επώνυμων εταιριών,
• 9.889 αυτοκόλλητες ετικέτες,
• 30 φιάλες διαλύτες,
• 95 λίτρα τσίπουρο,
• 15 λίτρα τζιν,
• 10 λίτρα ούζο,
• 15 λίτρα μαστίχα,
• 20 λίτρα τεκίλα,
• συνολικό χρηματικό ποσό των 39.495 ευρώ και 485 λέβα Βουλγαρίας,
• 4 αυτοκίνητα ήτοι 3 φορτηγά και 1 επιβατικό,
• 8 συσκευές κινητών τηλεφώνων,
• Περίστροφο,
• κυνηγετική καραμπίνα,
• 57 φυσίγγια,
• 2 ξύστρες και ιδιόχειρες σημειώσεις

Οι ποσότητες αλκοολούχων ποτών που κατασχέθηκαν θα παραδοθούν στις Τελωνειακές Αρχές, ενώ το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Παράλληλα, λήφθηκαν δείγματα από την Χημική Υπηρεσία και παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Από τα στοιχεία της έρευνας και σύμφωνα με το προσωρινό προσδιορισμό της αρμόδιας τελωνειακής Αρχής, οι επιβαρύνσεις από τη διαφυγή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, τελών και χαρτοσήμων, αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 49.955,58 ευρώ.

Το κύκλωμα στο εδώλιο

Επιπλέον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις των δικαιούχων σημάτων εταιριών, η ζημία σε βάρος τους ανέρχεται στο ποσό των 157.987,78 ευρώ.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία,-κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, της νομοθεσίας περί όπλων, του αγορανομικού κώδικα και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Αστυνομίας Κρήτης σε συνεργασία με την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής / Β’ Υποδιεύθυνση – Τμήμα Η’ Ελέγχου Κανόνων Διακίνησης.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ