ΔΙΑΦΟΡΑ

Εξελίξεις “βόμβα” στη Πάτρα: “Η Ίριδα θα δώσει τη χαριστική βολή…” λέει ο Λέων

 

“Δεν θα μπορέσει να υπάρξει κανένα επιχείρημα…”

Για τα ευρήματα στη Ίριδα μίλησε ο ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας, Γρηγόρης Λέων και τα οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να δουν το φως της δημοσιότητας τονίζοντας ότι κατά την εκτίμησή του «ακόμα και σε δικαστικό επίπεδο το παιδί το οποίο δίνει την καθοριστική βολή στη δράστιδα ή στους δράστες είναι η Ίριδα». Την ίδια στιγμή, η Ρούλα Πισπιρίγκου μιλά μέσα από τις φυλακές και πετά “καρφιά”.

Πρόσθεσε ακόμη μιλώντας στην ΕΡΤ: «Θα δείτε ότι στην Ίριδα δεν θα μπορέσει να υπάρξει κανένα επιχείρημα ούτε σε επίπεδο δικαστηρίου ούτε σε κανένα άλλο επίπεδο από τη δράστιδα ή τους δράστες».

Επίσης, αναφέρθηκε και στην «απόσυρση» του από την υπόθεση και είπε: «Νομίζω ότι σε αυτή την υπόθεση προσπάθησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Βλέπαμε μια υπόθεση η οποία εξελισσόταν για τα τρία παιδιά χωρίς ουσιαστικά να έχουν θέσει οι γονείς κάποιο τεχνικό σύμβουλο, για να υπερασπιστεί, αν θέλετε, τους θανάτους των τριών παιδιών.

Νομίζω κι εγώ και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που συμμετείχαμε στον δημόσιο διάλογο ένα από τα μελήματά μας ήταν προφανώς να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για θέματα της επιστήμης μας, για να αντιλαμβάνεται τους όρους οι οποίοι ήταν σύνθετοι και από την άλλη μεριά να υπερασπιστούμε όσο καλύτερα μπορούμε την επιστημονική αλήθεια σε αυτά τα παιδιά. Με τον ορισμό των δυο πραγματογνωμόνων, δύο ανθρώπων τους οποίους πρέπει να σας πω ως πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας ότι απόλυτα εμπιστευόμαστε, νομίζω έχει κλείσει ένας κύκλος».

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Νέες αποκαλύψεις από τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων – «Ένα ισχυρό έγγραφο που ανατρέπει…» (Video)

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, o οποίος αναμένεται να αποχωρήσει από την υπόθεση της Πάτρας και να επιστρέψει στα προσωπικά του καθήκοντα, μιλάει για την υπόθεση με τα αδικοχαμένα παιδιά και τονίζει πως, αν διαπιστωθούν ευθύνες συναδέλφων του, θα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις σε βάθος χρόνου.

«Είναι δύο συνάδελφοι που ανέλαβαν, εμπειρότατοι, το πλεονέκτημα που υπάρχει έιναι ότι συμμετείχαν στην άτυπη επιτροπή και έχουν πλήρη γνώση τοπυ περιστατικού της Μαλένας και αυτό που έχουν να κάνουν είναι να αναλύσουν την υπόθεση και της Ίριδας, που εκεί είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, και δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε για την αιτία θανάτου ούτε για τον μηχανισμό θανάτου του μωρού.

Και στη Μαλένα, δεν θα αργήσουμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Οι πραγματογνώμονες έχουν δικαίωμα να διερευνήσουν σε πάσα κατεύθυνση να στηριχθούν σε υπάρχοντα δείγματα και ευρήματα, δηλαδή να μην μπουν στην διαδικασία νέων εξετάσεων και να δώσουν πορίσματα», ανέφερε αρχικά.

«Με την άτυπη επιτροπη ήταν μία θαραλλέα κίνηση και τον κ. Καρακούκη που αντιλήφθηκε ότι υπήρχε πρόβλήμα με την αιτία θανάτου περί ηπατικής ανεπάρκειας. Νομικά πρεπει να σας πω ότι μία πραγματογνωμοσύνη που υπήρχε δεν μπορεί να ανατραπεί με ένα πόρισμα μίας επιτροπής.

Στο νομικό μας σύστημα υπάρχουν οι πραγματογνωμοσύνες, υπάρχουν τα πορίσματα των τεχνικών συμβούλων ωστόσο δεν προβλέπονται πορίσματα επιτροπών, δεν έχουν την ίδια νομική αξία με την πραγματογνωμοσύνη.

Θα υπάρχει ένα ισχυρό έγγραφο που ανατρέπει μία άστοχη αιτία θανάτου που υπήρχε στο πρώτο παιδί. Ένας πραγματογνώμονας που έχει συντάξει ήδη μία έκθεση για το συγκεκριμένο θέμα, δεν μπορεί να συντάξει νέα έκθεση για το ίδιο θέμα», πρόσθεσε ο κ. Λέων.

«Όλα θα αποκαλυφθούν στον χρόνο που πρέπει και θα διαλευκανθούν οι θάνατοι και των τριών παιδιών. Είχαμε προβληματικές εκθέσεις στα δύο πρώτα παιδιά, και άρα ορθώς γίνεται αυτή η διαδικασία. Πλέον εξετάζεται και η περίπτωση της Ίριδας.

Εάν τα συμπεράσματα δείχνουν ευθύνη σε κάποιους συναδέλφους θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες σε βάθος χρόνου», δήλωσε, ενώ μίλησε και για την ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η ηπατική ανεπάρκεια με εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση του ήπατος, δεν έχει σχέση με την έννοια του όρου της ηπατικής ανεπάρκειας. Η κενοτοπιώδης εκφύλιση μπορεί να υπάρχει από ένα μεταβολικό σύνδρομο που εδώ δεν υπάρχει, από μία τοξική αντίδραση που εδώ δεν προκύπτει γιατί έχουμε καθαρές τοξικολογικές και τρίτον από έναν ασφυκτικό θάνατο».

 

Τέλός, σχετικά με την απόσυρσή του από την υπόθεση ο κ. Λέων σημείωσε:

«Υπερέβαλα εαυτόν και πραγματικά όλο αυτό το διάστημα προσπάθησα να παίξω τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου σε αυτά τα παιδιά. Η μητέρα τώρα σκέφτηκε να βάλει τεχνικό σύμβουλο, ενώ προηγουμένως δεν το είχε κάνει. Είχα ηθικό χρέος να το κάνω», υπογράμμισε.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ