ΔΙΑΦΟΡΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Τα 2 ύποπτα συμπτώματα που δείχνουν ότι νοσείς και δεν σχετίζονται με κορωνοϊό

Τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι η νέα ασθένεια που εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα και απασχολεί τους ειδικούς επιστήμονες. Άπαντες αναρωτιούνται αν υπάρχει ενδεχόμενο μία νέας πανδημίας.

Ήδη σε κάποιες χώρες συστήνεται κάποιου είδους καραντίνα. Ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα τα ύποπτα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την Ευλογιά των πιθήκων.

Ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η μυαλγία, η διόγκωση λεμφαδένων και το εξάνθημα με φυσαλίδες είναι τα συμπτώματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Τα τρία πρώτα είναι κοινά με τον κορωνοϊό. Η διόγκωση λεμφαδένων και το εξάνθημα με φυσαλίδες, όμως, είναι συμπτώματα που «προδίδουν» την ευλογιά των πιθήκων, γι’ αυτό και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Ηλίας Μοσιάλος παρουσιάστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τη μεταδοτικότητα και τη θνητότητα του ιού. «Πρέπει να έρθεις σε παρατεταμένη στενή επαφή για πολλά λεπτά για να κολλήσεις. Τα σταγονίδια τα οποία εκπέμπονται δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μιλάμε για μεγαλύτερα σταγονίδια, όχι για μικρά όπως του κορωνοϊού, μπορούν να παραμείνουν μέσα σε ένα δωμάτιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» τόνισε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

«Η θνητότητα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη, είναι 3 με 6% με το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής – στα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Εκεί δεν υπάρχουν επαρκείς φαρμακευτικές και θεραπευτικές αγωγές και οι υποδομές της Δύσης. Η συντριπτική πλειοψηφία θα αυτοϊαθούν» σημείωσε.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ