ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Ο ρόλος των πολιτών στη διαμόρφωση μιας Πράσινης και Δίκαιης Ευρώπης

 

Το EESD Forum 2022, το Φόρουμ για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η μόνη ετήσια πλατφόρμα διαβούλευσης και ενημέρωσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα στα Δωδεκάνησα, συνεχίζεται με την μεγάλη εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα με κεντρικό ομιλητή τον Κωνσταντίνο Μαχαίρα, Εθνικό Συντονιστή για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα και μέλος της Οργάνωσης Γη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022, στις 19:00, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, ο κος Μαχαίρας, συνοδευόμενος από εκπροσώπους των διοργανωτών, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τις τοπικές αρχές, τοπικούς φορείς, επιχειρήσεις, μαθητές, φοιτητές και νέους, με σκοπό να ενημερωθεί για τις ανησυχίες τους για το Κλίμα αλλά και να καταγράψει τις ιδέες τους και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στη Ρόδο.

Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα/EU Climate Pact. Το Σύμφωνο αυτό είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στην κινητοποίηση των πολιτών, κοινοτήτων και οργανισμών ώστε να συμμετάσχουν στη δράση για το κλίμα και ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια δίκαιη, υγιή, βιώσιμη και ευημερούσα κοινωνία, αλλά και στο να επανορθώσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τη Φύση. Πέραν των νομοθεσιών και προγραμμάτων που απαιτούνται για μία Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση, οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα επιτύχουν μόνο εάν υπάρξει ενεργή συμμετοχή στο σχεδιασμό και υλοποίηση τους από όλη την κοινωνία.

Το Σύμφωνο για το Κλίμα, λοιπόν, παρέχει ένα χώρο για τους πολίτες και τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών να συνδεθούν, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν συλλογικά μικρές και μεγάλες κλιματικές λύσεις. Μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών, το Σύμφωνο ευελπιστεί να πολλαπλασιάσει τον αντίκτυπό των δράσεων αυτών.

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα είναι μια ευέλικτη πρωτοβουλία και το περιεχόμενό του εξελίσσεται με βάση τις ιδέες και τις συνεισφορές των ανθρώπων και των οργανισμών που συμμετέχουν σε αυτό, για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Μαχαίρα

Ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας είναι ο Εθνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα (EU Climate Pact) στην Ελλάδα. Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη, του συλλογικού φορέα εκπροσώπησης των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του SDG Watch Europe με έδρα τις Βρυξέλλες. Γενικός Γραμματέας για τις χώρες της Μεσογείου στη Διεθνή Ομοσπονδία Κινημάτων

Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM). Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της ActionAid Hellas, του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα”, του Ελληνικού Δικτύου για το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών και της Οργάνωσης Γη στην οποία διετέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής από το 2015 μέχρι το 2021.

Σκοπός του EESD Forum είναι να προωθήσει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών, να προβάλει καλές πρακτικές από την Ελλάδα και την Ευρώπη και να προωθήσει τοπικά παραδείγματα. Το EESD Forum είναι αφιερωμένο στην προσπάθεια για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Το EESD Forum διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το ΚΕΚ Γεννηματάς, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ., με την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, και την υποστήριξη του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh και του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Ελλάδα και Κύπρο. Συνεργαζόμενοι φορείς: Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, φορέας υλοποίησης του Έργου Jean Monnet EUSYP- «Στρατηγικές και Πολιτικές για τη Νεολαία στην Ε.Ε.», το πρόγραμμα Erasmus+ GIRA – Green Initiatives in Rural Areas και το Ροδιακό Κέντρο Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών – Rhodes Project.

Η γλώσσα εργασίας της εκδήλωσης είναι τα ελληνικά. Δεν θα υπάρξουν υπηρεσίες διερμηνείας προς άλλες γλώσσες.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, απαιτείται προεγγραφή για τη συμμετοχή στην εκδήλωση και την έκδοση πιστοποιητικού παρακολούθησης: https://forms.gle/XY9nTbhLYeVrxNYM9. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Θα υπάρξει δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής. Ο σύνδεσμος θα αποσταλεί σε όσους/ες εγγραφούν στην εκδήλωση μέσω της ανωτέρω φόρμας.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα για την αποτροπή διασποράς της COVID-19. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για την είσοδο στον χώρο και την παρακολούθηση της εκδήλωσης.

Οποιαδήποτε αλλαγή ή νέο αφορά την παρούσα εκδήλωση θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του EESD Forum (https://www.facebook.com/eesdforum.rhodes) και τη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook (https://www.facebook.com/events/1028175734459637).

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) eesdforum@houseofeurope-rhodes.eu.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ