ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Eυστρατίου Χρήστος : Θωρακίζουμε υγειονομικά όλα τα νησιά μας

Προχωρούμε στη μίσθωση ξενοδοχείων καραντίνας σε κάθε νησί

 

Στο μεγάλο  έργο που γίνεται στον τομέα Πολιτικής Προστασίας του οποίου προΐσταται αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Δωδεκανήσου» ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Ευστρατίου.

«Οι προσπάθειες για την προετοιμασία του νησιού της Ρόδου όπως και των υπόλοιπων νησιών της Δωδεκανήσου για την χειμερινή περίοδο έχουν ξεκινήσει με τον προγραμματισμό για καθαρισμούς  ρεμάτων, φρεατίων και Έλεγχο Τεχνικών και αντιπλημμυρικών Έργων Αρμοδιότητας των Τεχνικών Υπηρεσιών μας. Πιστεύω ότι κατά την χειμερινή Περίοδο θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο κ. Ευστρατίου.

Σε ότι  αφορά την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί κατά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2019, η Περιφέρεια όπως αναφέρει ο κ. Ευστρατίου μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κινητοποίησε άμεσα μηχανήματα για την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στις Υποδομές.

«Σε μεγάλο βαθμό η αποκατάσταση έγινε  αλλά και στις περιπτώσεις που δεν ήταν δυνατή, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση με μελέτες εργολαβίες κ.λ.π. Ταυτόχρονα για την αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν (τα νοικοκυριά είναι αρμοδιότητα του Δήμου Ρόδου), έχουν οριστεί επιτροπές καταγραφής και αποτίμησης ζημιών από τις πρώτες μέρες της θεομηνίας οι οποίες σε γενικές γραμμές έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή και προχωρούμε στα επόμενα στάδια», τόνισε.

Ο κ .Ευστρατίου υπογράμμισε πως ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί είναι να θωρακιστούν υγειονομικά τα νησιά μας.

«Στο ίδιο πλαίσιο για να προστατεύσουμε από τον κορωνοϊό τους επισκέπτες, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αναλαμβάνουμε τη μίσθωση ξενοδοχείων καραντίνας σε κάθε νησί – πρόταση που υιοθέτησε η Κυβέρνηση και για την υπόλοιπη Ελλάδα και χρηματοδοτούμε προγράμματα, δωρεάν, εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον από το ΚΕΚ Γεννηματάς για τους εργαζόμενους  του ευρύτερου τουριστικού τομέα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες»

 

 

Η συνέντευξή του κ. Χρήστου Ευστρατίου αναλυτικά:

Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει με ποιο τρόπο και μέσα θα συνδράμει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συνδράμει στην φετινή  αντιπυρική περίοδο όπως κάνει  τόσα χρόνια τώρα με διάφορους τρόπους. Στην Περίοδο που διανύουμε και έχοντας ήδη συγκαλέσει το Σ.Ο.Π.Π. βοηθούμε στην Προετοιμασία των υπηρεσιών, των Δήμων και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων της Δωδεκανήσου  με την Υπενθύμιση των Υποχρεώσεων τους σε σχέση με την αντιπυρική περίοδο (καθαρισμοί περιοχών αρμοδιότητας τους και λοιπά). Ταυτόχρονα έχουμε εξασφαλίσει καύσιμα και μηχανήματα που θα συνδράμουν τις Πυροσβεστικές  Υπηρεσίες εφόσον παραστεί ανάγκη στην κατάσβεση Πυρκαγιών. Κατά την διάρκεια δε ενδεχόμενης Δασικής Πυρκαγιάς ο ρόλος μας σε συντονιστικό επίπεδο έχει να κάνει με κινητοποίηση Εθελοντικών Ομάδων εφόσον αυτό ζητηθεί από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και γενικά, ανταλλαγή Πληροφοριών, Αιτήματα στην Γ.Γ.Π.Π. για κήρυξη περιοχών σε κατάσταση Εκτάκτου ανάγκης και γενικά συνδρομή με όποιο τρόπο είναι απαραίτητος  στις προσπάθειες κατάσβεσης.

 

Οι εργαζόμενοι στην ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ  ζητούν προγραμματική σύμβαση με το Δήμο αλλά και την Περιφέρεια .Πόσο κοντά είμαστε στο να συναφθεί η προγραμματική σύμβαση με την ΠΝΑΙ;

Το θέμα της προγραμματικής σύμβασης το διαχειρίζεται η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου. Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του και σύντομα η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ θα συνδράμει σ τις δράσεις του Δήμου και της Περιφέρειας που αφορούν τις φυσικές καταστροφές όπως και τα προηγούμενα χρόνια

 

Σε ότι αφορά την πολιτική προστασία προγραμματίζονται ασκήσεις σε συνεργασία με τους  αρμόδιους φορείς όπως για παράδειγμα η αντιπυρική προστασία;

 

Οι ασκήσεις  διενεργούνται κάθε χρόνο από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και υπάρχει πάντα συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ν.Α. στο κομμάτι που άπτεται των αρμοδιοτήτων της. Το ίδιο θα γίνει και φέτος.

 

Πως εξελίσσεται η προσπάθεια για την προετοιμασία του νησιού και για την χειμερινή περίοδο προκειμένου να  μην δημιουργηθούν προβλήματα  και παράλληλα σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σε ότι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί τον περασμένο χειμώνα;

Οι προσπάθειες για την προετοιμασία του νησιού της Ρόδου όπως και των υπόλοιπων νησιών της Δωδεκανήσου για την χειμερινή περίοδο έχουν ξεκινήσει με τον προγραμματισμό για καθαρισμούς  ρεμάτων, φρεατίων και Έλεγχο Τεχνικών και αντιπλημμυρικών Έργων Αρμοδιότητας των Τεχνικών Υπηρεσιών μας. Πιστεύω ότι κατά την χειμερινή Περίοδο θα είμαστε έτοιμοι.Όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί κατά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2019, η Περιφέρεια μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκηςκινητοποίησε άμεσαμηχανήματα για την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στις Υποδομές. Σε μεγάλο βαθμό η αποκατάσταση έγινε  αλλά και στις περιπτώσεις που δεν ήταν δυνατή, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση με μελέτες εργολαβίες κ.λ.π.Ταυτόχρονα για την αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν (τα νοικοκυριά είναι αρμοδιότητα του Δήμου Ρόδου), έχουν οριστεί επιτροπές καταγραφής και αποτίμησης ζημιών από τις πρώτες μέρες της θεομηνίας οι οποίες σε γενικές γραμμές έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή και προχωρούμε στα επόμενα στάδια.

 

Σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ είχαν πραγματοποιηθεί ασκήσεις ετοιμότητας σε ότι αφορά τους σεισμούς . Θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο φέτος;

 

Δεν έχουμε ακόμα πληροφόρηση από τον Ο.Α.Σ,Π. γι αυτό. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να επαναληφθούν και να ενταθούν. Από την πλευρά μας το επιθυμούμε και θα πιέσουμε να υλοποιηθούν.

 

Ποιους στόχους έχετε θέσει για τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά του νομού ;

Το μείζον θέμα Πολιτικής Προστασίας αυτή την εποχή λόγω της πανδημίας και του επερχόμενου ανοίγματος της τουριστικής περιόδου είναι να θωρακίσουμε υγειονομικά όσο μπορούμε περισσότερο και με όποιο τρόπο μας αναλογεί, τα νησιά μας. Έχουμε ήδη προβεί σε προμήθειες και αποστολή στα νησιά υγειονομικού υλικού, μηχανημάτων μοριακής ανάλυσης και αντιδραστηρίων, αναπνευστήρων, μέσων ατομικής προστασίας, θαλάμους μεταφοράς ασθενών, θαλάμους απομόνωσης. Στο ίδιο πλαίσιο για να προστατεύσουμε από τον κορωνοϊό τους επισκέπτες, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αναλαμβάνουμε τη μίσθωση ξενοδοχείων καραντίνας σε κάθε νησί – πρόταση που υιοθέτησε η Κυβέρνηση και για την υπόλοιπη Ελλάδα και χρηματοδοτούμε προγράμματα, δωρεάν, εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον από το ΚΕΚ Γεννηματάς για τους εργαζόμενους  του ευρύτερου τουριστικού τομέα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Παράλληλα ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την δημιουργία, ανάπτυξη και οργάνωση εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας και όχι μόνο. Διευρύνουμε  το κοινό δίκτυο δράσεών μας- γιατί έτσι το αντιλαμβάνομαι προσωπικά- σε όλα τα νησιά του Νομού μας.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ