ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου:Βράβευση Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας 2022, συναντήσεις με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα και τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά

 

Η Ελένη Καρύδη, πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ –Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας ΡΟΔΟΥ βραβεύτηκε, με το Βραβείο Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας 2022, για τη συνολική της συνεισφορά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και για το βιβλίο της με τίτλο “Ο Ήρωάς μου”.

Τα βραβεία οδικής ασφάλειας θεσπίστηκαν το 2018 από τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών) και τη HELLASTRON (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια») επιβραβεύοντας κάθε χρόνο την καλύτερη δράση για την οδική ασφάλεια.

Η Ελένη Καρύδη, συναντήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, με τον  Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Κώτσηρα  και με τον Κοσμήτορα της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Βασίλειο – Νικόλαο Α. Υψηλάντη.

Συζητηθήκαν  θέματα που άπτονται της ποινικής αντιμετώπισης των ατόμων που εγκαταλείπουν με δόλο θύματα τροχαίων «Άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του Κ.Ο.Κ– Εγκατάλειψη θύματος – Κακούργημα η ενσυνείδητη εγκατάλειψη θύματος –ΑΡΘΡΟ 306 Π.Κ»  και άλλα ζητήματα οδικής ασφάλειας τονίζοντας ότι η πολιτική βούληση είναι απαραίτητη στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο για την εξασφάλιση κατάλληλης νομοθεσίας για την οδική ασφάλεια και την αυστηρή εφαρμογή των νόμων, με τους οποίους όλοι πρέπει να συμμορφώνονται.

Την επομένη συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών κ. Γιάννη Ξιφαρά. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το Στρατηγικό σχέδιο Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Δεκαετίας 2021-2030,  άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του Κ.Ο.Κ– Εγκατάλειψη θύματος – Κακούργημα η ενσυνείδητη εγκατάλειψη θύματος –ΑΡΘΡΟ 306 Π.Κ, αναμόρφωση του Κ.Ο.Κ, με κριτήριο την αποτελεσματικότητα του στην πρόληψη και τον περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και γενικά θέματα οδικής ασφάλειας με στόχο την μείωση των θανάτων και τραυματισμών οδικής κυκλοφορίας.

Κατατέθηκαν οι προτάσεις της ΕΥΘΥΤΑ, τις οποίες  και αποστείλαμε με πλήρη καταγραφή  όταν, μας ζητήθηκε από τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο να αποστείλουμε κατά την διάρκεια της Διαβούλευσης του  Στρατηγικού σχεδίου  Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Δεκαετίας 2021-2030,  ανά Υπουργείο (Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών και Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Υγείας  και Εσωτερικών) και την  ΕΙΣΗΓΗΣΗ Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ «AΡΘΡΟ 43 ΚΟΚ – ΑΡΘΡΟ 306 Π.Κ» Οι 2 όψεις του ιδίου νομίσματος. Εγκατάλειψη παθόντος από Τροχαίο συμβάν, πλημμέλημα ή κακούργημα.

Η Ελένη Καρύδη, τους ευχαρίστησε για την κατανόηση που επέδειξαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ εδώ και χρόνια θέτει, για να βρουν λύση, τονίζοντας ότι  μία από τις ευθύνες της πολιτείας είναι να δίνουν ένα όραμα για το πώς μπορεί να είναι το μέλλον, να κινητοποιήσουν τις απαιτούμενες δράσεις για να επιτευχθεί ο στόχος σε σημαντική μείωση των τροχαίων θανάτων, και ο μόνος αποδεκτός στόχος είναι κανένας θάνατος ή σοβαρός τραυματισμός από τροχαίο. Είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία και η οικοδόμηση κοινού μετώπου μεταξύ των θεσμικών οργάνων, των ενδιαφερομένων και των διαφόρων τομέων, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια στους δρόμους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ