Τοποθέτηση του κ. Χατζηδιάκου Φώτη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

– «Η περίοδος χάριτος έλαβε τέλος»

– Κ.Δήμαρχε,

Πέρασαν ήδη 9 μήνες από την επομένη των εκλογών, όταν μας παραγγείλατε «τα μολύβια κάτω»! και 6 μήνες από τότε που αναλάβατε «τυπικά» την ευθύνη αυτού του τόπου, γιατί ουσιαστικά δεν φαίνεται να την έχετε αναλάβει ακόμη.

Υποσχεθήκατε προεκλογικά νέο ύφος, νέο ήθος …. για να λάμψει η Ρόδος, γι’ αυτό αφήσαμε να περάσει «η περίοδος χάριτος», μέχρι να αρχίσετε να υλοποιείτε το πρόγραμμα σας.

Όμως, όπως φάνηκε όχι μόνο δεν έχετε σχέδιο, όχι μόνο δεν ξεκινάτε νέα έργα, αλλά ακυρώνετε επιλεκτικά τα περισσότερα από αυτά που είχαμε δρομολογήσει. καθυστερείτε ακόμη και να υπογράψετε έτοιμες συμβάσεις που είναι πάνω στο γραφείο σας, εδώ και τρεις μήνες. Τι περιμένετε; Να τις ελέγξει πρώτα ο νομικός σας σύμβουλος ή να βρείτε τρόπο ακύρωσης, επειδή τις προγραμμάτισε, και δημοπράτησε η προηγούμενη δημοτική αρχή;

Κύριε Καμπουράκη,

Ο δήμαρχος σύμφωνα με το νόμο, ήταν, είναι και θα είναι ο εντολοδόχος και ο εκτελεστής των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος δεν είναι ούτε ο Πρόεδρος ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας, ούτε μάνατζερ επιχειρήσεων, όπως συνηθίσατε και όπως γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Πολύ περισσότερο, ο δήμαρχος δεν λειτουργεί με το «αποφασίζομεν και διατάζομεν».

Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σ’ άλλες εποχές. Δεν γνωρίζω αν εσείς τις ασπάζεστε, όμως έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

κ. Δήμαρχε,

Πριν αναλάβετε προσφερθήκαμε καλοπροαίρετα να σας ενημερώσουμε για τα θέματα του δήμου μα εσείς αρνηθήκατε, «γιατί τα γνωρίζατε όλα». Επί 6 μήνες, διαπιστώνοντας την άγνοια και την απειρία σας, δεν ασκήσαμε κριτική, ελπίζοντας ότι θα εργαστείτε για το καλό αυτού του τόπου, ανεχόμενοι τις αστοχίες σας, ακόμη και την εξωθεσμική σας λειτουργία στο δήμο.

-Ανεχθήκαμε την χειραγώγηση της πλειοψηφίας των δημοτικών υπαλλήλων, τις μετακινήσεις, και την απαξιωτική σας συμπεριφορά προς αυτούς, αφού από φόβο και μόνο, ούτε ο σύλλογός τους αντιδρούσε.

-Ανεχθήκαμε την ανεξέλεγκτη σπατάλη των πόρων του δήμου που με κόπο και μόχθο εξοικονομήσαμε, για να προσφέρετε «άρτον και θεάματα» σε γιορτές και εκδηλώσεις.

-Ανεχθήκαμε τις απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, αφού καταργήθηκε ο προληπτικός έλεγχος.

Όμως η περίοδος χάριτος τελείωσε.

Δεν έχετε δικαίωμα να αγνοείτε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου όπως αυτές :

  1. για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη, και να μιλάτε «για σχεδιασμό από μηδενικής βάσης».
  2. για την αξιοποίηση, ανακατασκευή και μίσθωση του συνόλου των καταστημάτων της Νέας Αγοράς, όπως είχε δεχθεί και ο συλλογος τους, και εσείς μιλάτε για αποσπασματικές και πελατειακές παρεμβάσεις.
  3. για την εφαρμογή της μονοδρόμισης της κυκλοφορίας περιμετρικά της Μεσαιωνικής Πόλης, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και εσείς να νοιάζεστε μόνο και να επισπεύδετε την διπλοδρόμιση της οδού Παπανικολάου, επειδή εξυπηρετεί ορισμένα παραλιακά ξενοδοχεία.
  4. για την ανέγερσης 11 νέων σχολικών μονάδων και 2 κλειστών γυμναστηρίων (Αρχαγγέλου και Αφάντου) και της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

Εμείς δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη η δουλειά και ο κόπος μιας δύσκολης πενταετίας. Και ναι μεν έχετε μια επίπλαστη πλειοψηφία, όμως τα θέματα αυτά είστε υποχρεωμένος να τα προχωρήσετε, άλλως να τα φέρετε στο δημοτικό συμβούλιο και να δώσετε εξηγήσεις γιατί δεν προχωρούν.

Ζητούμε λοιπόν να μας εξηγήσετε

  1. Αν συμφωνεί η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη με την άποψη σας, περί σχεδιασμού «από μηδενικής βάσης» της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη; Γιατί το δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού μιλάει για «επικαιροποίηση της υπάρχουσας πρότασης», που έχει εγκρίνει ήδη το δημοτικό συμβούλιο, η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και το Τ.Α.Π.Α.

Τόση προσπάθεια θα πάει για ακόμη μια φορά στο καλάθι των αχρήστων, επειδή την είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη δημοτική αρχή; Θα συνεχίζετε και εσείς την καταστροφική πολεμική σε βάρος των συμφερόντων του δήμου;

  1. Τι συμβαίνει με τη Ροδιακή Έπαυλη και έγινε διακοπή εργασιών; Κάναμε τόσους αγώνες, ασκήσαμε πίεση σε κυβερνήσεις για να παραχωρηθεί το ακίνητο στο δήμο. Βρήκαμε χρηματοδότηση, επικαιροποιήσαμε μελέτες, δημοπρατήσαμε και σας τα παραδώσαμε όλα έτοιμα. Πέρασαν τρεις μήνες για να υπογράψετε την σύμβαση, διά χειρός του αναπληρωτή σας και άλλοι τρεις μήνες χωρίς να μετακινήσετε την βιβλιοθήκη. Όμως ήταν τόσο εύκολο να μεταφερθεί προσωρινά στο Ροδίνι, όπως εμείς σχεδιάζαμε. Αφήστε που και το Ροδίνι μετά τη δική μας ανάπλαση το αφήσατε να ρημάξει.
  2. Τι προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψατε με τον κ. Αυγενάκη; Για ποιο κλειστό γυμναστήριο Αρχαγγέλου μιλάτε; Γι αυτό που είναι ενταγμένο στο ΣΔΙΤ σχολικών κτιρίων, τα οποία δεν προχωράτε επειδή είναι δική μας επιτυχία.
  3. Γιατί δεν υπογράφετε τις έτοιμες συμβάσεις, που είναι πάνω στο γραφείο σας τρείς μήνες, για τις ασφαλτοστρώσεις στα Κοσκινού, για τη συντήρηση δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων; Επειδή είναι έργα και δημοπρατήσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής;
  4. Γιατί μιλάτε «για ωρολογιακή βόμβα στα οικονομικά του δήμου»; Δεν σας έφθασαν τα 46 εκατομμύρια ευρώ που σας αφήσαμε στο ταμείο ;

Και τολμάτε να μιλάτε για «κόπρο του Αυγεία»; Εσείς;

Που επαίρεστε για τις 35 νέες παιδικές χαρές, την επισκευή του δημαρχείου, το σύστημα ασφαλείας στο λιμάνι, τα πεζοδρόμια της πόλης, την επέκταση του ξυλοπεζόδρομου και τόσα άλλα, δικά μας έργα; Που οι αντιδήμαρχοί σας προβάλουν στο Fαcebook τις ασφαλτοστρώσεις που δημοπρατήσαμε εμείς, ως έργα δικά σας; και κάποιοι σύμβουλοί σας και τοπικοί πρόεδροι που εκλέχτηκαν με την παράταξή σας, καμαρώνουν και φωτογραφίζονται κάτω από τις λάμπες των led που εσείς πολεμάτε.

Αυτός είναι «ο κόπρος του Αυγείου»;

Τέλος δεν θα αφήσω αναπάντητη τη δήλωση του γραφείου σας, «περί υποκόσμου». Στην νομική επιστήμη -αν το θυμάστε- «υπόκοσμος, είναι ο κόσμος της νύκτας». Εγώ κ. Καμπουράκη μια ολόκληρη ζωή, από τις 6 το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ, δουλεύω και περπατώ φανερά στο Φως. Άλλοι κινούνται μέσα στην νύκτα και προφανώς είναι αυτοί που γνωρίζουν και τις πρακτικές του υποκόσμου.

Και όπως δήλωσα προχθές και θα το επαναλάβω και εδώ με παρρησία: «Βλέποντας εδώ και 6 μήνες ορισμένες πρακτικές, κατάλαβα πως λειτουργεί κι ο υπόκοσμος».

Πιστεύω να καταλάβατε κι εσείς γιατί η περίοδος χάριτος, έλαβε τέλος.