ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΦΙΛΗΜΟΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΡΟΔΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» «Την εποχή που οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες, η ανταπόκριση του κόσμου έχει μειωθεί!»

Δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στα συνεχή καλέσματα του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου για αίμα. Αυτό δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου «Ο Άγιος Εφραίμ» Φιλήμονας Νικολάου, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση που δημιουργείται.

«Οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν ποτέ. Ιδιαίτερα τώρα, λόγω της πανδημίας η ανάγκη για εθελοντική προσφορά αίματος είναι πολύ μεγαλύτερη, προκειμένου να καλυφθούν οι συμπολίτες μας που μεταγγίζονται τακτικά, αλλά και οι ασθενείς που χρειάζεται να χειρουργηθούν» όπως λέει και καλεί τους συμπολίτες μας να γίνουν συνειδητοί αιμοδότες και να σώσουν ζωές!!!

 

-Κύριε Νικολάου, έγινε ύστερα από πολλούς μήνες λόγω πανδημίας η εθελοντική αιμοδοσία στο δημαρχείο. Υπήρξε ανταπόκριση από τους συμπολίτες μας;

 

Την εποχή που οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες, δυστυχώς  η ανταπόκριση του κόσμου έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα ήδη να υπάρχουν πολλά προβλήματα όσον αφορά στην έλλειψη μονάδων αίματος!

Παρά την πρωτοβουλία που έλαβε ο Σύλλογος μας για την διενέργεια της αιμοδοσίας στο Δήμο της Ρόδου σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τους Ιεροψάλτες, λόγω του φόβου κάποιων για τον κορωνοϊό, η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη.

 

-Αναφέρατε ότι δεν υπάρχουν συνειδητοποιημένοι αιμοδότες. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι δεν προσέρχεται ο κόσμος να δώσει αίμα; Σε άλλα μέρη είναι πολύ μεγάλη η ανταπόκριση.

 

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, υπάρχει μεγάλη πλέον δυσκολία στην κάλυψη των αναγκών των μεταγγιζόμενων πολιτών.

Πραγματικά πέρα των μελών μας, που είναι τακτικοί αιμοδότες και συνάμα ευαισθητοποιημένοι εθελοντές, οι πολίτες δείχνουν αδιαφορία στο να ανταποκριθούν σε μια πραγματικά ανώδυνη διαδικασία και μάλιστα σε μια περίοδο που η λέξη «Υγεία», πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητά μας. Δυστυχώς ο καθένας μας, κάποια στιγμή μπορεί να βρεθεί στη θέση να χρειαστεί αίμα και τότε μπορεί να καταλάβει την αξία της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσία.

 

-Πόσες φιάλες αίμα, σας ζητούν τον χρόνο; 

 

Οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν ποτέ. Ιδιαίτερα τώρα, λόγω της πανδημίας η ανάγκη για εθελοντική προσφορά αίματος είναι πολύ μεγαλύτερη, προκειμένου να καλυφθούν οι συμπολίτες μας που μεταγγίζονται τακτικά, αλλά και οι ασθενείς που χρειάζεται να χειρουργηθούν.

Οι ανάγκες αυτές για το νησί μας φτάνουν στις 7.000 μονάδες. Που με την υποστήριξη του τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας προσπαθούμε να καλύψουμε.

 

-Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αιμοδότες; Μπορούν να χρησιμοποιούν το αίμα που δίνουν ως Τράπεζα Αίματος;

 

Οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών διαφοροποιούνται από τις Τράπεζες Αίματος που Επαγγελματικοί Σύλλογοι δημιουργούν μόνο για τα μέλη τους. Ο δικός μας στόχος είναι η δημιουργία παρακαταθήκης αίματος για την κάλυψη των αναγκών των μελών μας, η  άμεση κάλυψη των αναγκών σε αίμα όλων των πολιτών ανεξάρτητα εάν είναι μέλη μας και η ενίσχυση του πνεύματος αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς μεταξύ των μελών του συλλόγου.

 

-Οι εμβολιασμένοι μπορούν να δώσουν αίμα;

 

Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται κανενός είδους αποκλεισμός. Μάλιστα υπάρχει και σχετική οδηγία από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η οποία προσδιορίζει ότι μοναδικός λόγος να απέχουν οι αιμοδότες από την αιμοδοσία είναι να έχουν εμβολιαστεί και να μην αισθάνονται καλά.

Γι΄ αυτό καλούμε άφοβα τους αιμοδότες να συνεχίσουν την προσέλευσή τους, τηρώντας πάντα τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

 

-Ποιες ηλικίες μπορούν να δώσουν αίμα;

 

Εάν είσαι μεταξύ 18 έως και 62 ετών μπορείς να δώσεις αίμα. Για μας η υγεία και η ασφάλεια των αιμοδοτών είναι τόσο σημαντική όσο και η ασφάλεια των ασθενών που μεταγγίζονται, για αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κανείς δεν κινδυνεύει όταν προσφέρει αίμα. Για αυτό τα Τμήματα Αιμοδοσίας ζητούν από τους αιμοδότες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με θέματα της υγείας τους κάθε φορά που θέλουν να προσφέρουν αίμα.

 

 

-Ποια τα σχέδιά σας για τις επόμενες δράσεις του Συλλόγου σας; Είστε πολύ δραστήριοι και πρόσφατα αδελφοποιηθήκατε και με άλλους συλλόγους.

 

Δυστυχώς λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας ο Σύλλογος μας έχει αναστείλει πολλές από τις προγραμματισμένες δραστηριότητες του.

Η μόνη δράση που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, ήταν αυτή της 19ης Λαμπαδηδρομίας και της αδελφοποίησης μας με το Σύλλογο Ιεροψαλτών Ρόδου.

Υπό το πρίσμα των μέτρων που λαμβάνονται από την Πολιτεία ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ