ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Φιλήμονας Ζαννετίδης: Θα φέρω σε πέρας την αποστολή που μου ανέθεσε ο περιφερειάρχης

 

Ο νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Φιλήμονας Ζαννετίδης δέχθηκε να μας μιλήσει για τα νέα του καθήκοντα και τις προβλέψεις του για την δική του συμβολή στην εύρυθμη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Φυσικά μας μίλησε και για την συνέχεια στο πόστο του Πρωτογενή Τομέα, που ο περιφερειάρχης του το αναθέτει ανελλιπώς από το 2014. Ο νέος, λοιπόν, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου μας δέχθηκε στο γραφείο του, χαμογελαστός, όπως πάντα, και απάντησε στις ερωτήσεις που του θέσαμε, οι οποίες, θέλουμε να πιστεύουμε, πως έχουν αρκετό ενδιαφέρον και θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα των φίλων αναγνωστών μας. Απολαύστε τον…

Ας ξεκινήσουμε από τα νέα σας καθήκοντα.  Τι σημαίνει πρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου;

Η θέση του πρόεδρου του περιφερειακού συμβουλίου είναι μία από τις ισχυρότερες θέσεις. Είναι αυτή που προσδίδει την απαιτούμενη αίγλη στο περιφερειακό συμβούλιο και αποτελεί τον σημαντικότερο κόμβο για την αναγνώριση του έργου του περιφερειάρχη. Εκτός του ελέγχου των θεμάτων που θα συζητηθούν και θα ψηφισθούν ο πρόεδρος έχει την ευθύνη της σωστής λειτουργίας του συμβουλίου και οφείλει να κατευθύνει τις συζητήσεις σε ένα πολιτισμένο επίπεδο, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι οξύνσεις και οι πιθανοί «εκτροχιασμοί» από την ροή του προγράμματος.

Πιστεύετε πως ο ρόλος σας είναι καθοριστικός για την εύρυθμη λειτουργία του π.σ.; Έχετε εμπειρία;

Σαφέστατα ο ρόλος του προέδρου είναι καθοριστικός για την εύρυθμη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Τόσο η προετοιμασία των θεμάτων, όσο και διαχείριση της συζήτησης κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων, απαιτούν κατάλληλα προσόντα. Πιστεύω πως μπορώ να ανταπεξέλθω των υποχρεώσεων αυτών, γιατί έχω αρκετή εμπειρία στη διαχείριση λήψης αποφάσεων συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, λόγω της εμπειρίας μου. Είχα διατελέσει πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου στη Νότια Ρόδο και πρόεδρος της Οικονομικής επιτροπής τόσο του πρώην Δήμου Νότιας Ρόδου, όσο και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά την πρώτη θητεία. Γνωρίζω πολύ καλά τις διατάξεις του κανονισμού λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου και αισιοδοξώ πως θα φέρω σε πέρας την αποστολή που μου ανέθεσε ο περιφερειάρχης μας Γιώργος Χατζημάρκος, τον οποίο και ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή στο πρόσωπο μου.

Ο περιφερειάρχης σας κράτησε και στον πρωτογενή τομέα, μία θέση την οποία κατέχετε επί επτά συνεχή χρόνια. Σημαίνει, κάτι αυτό;

Νομίζω πως ναι. Ο περιφερειάρχης γνωρίζει πολύ καλά τι έχουμε πετύχει στην μέχρι τώρα συνεργασία μας. Οι κινήσεις που έχουν γίνει στον πρωτογενή τομέα έχουν την έγκριση του και φυσικά τις δικές του παρεμβάσεις. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως η διαχείριση των αναγκών κάθε νησιού είναι περίπλοκη. Τα 48 νησιά με τους 34 δήμους ενδέχεται να έχουν διαφορετικές ανάγκες και προβλήματα. Για όλα αυτά είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και προσπαθούμε να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα πέφτουν πάνω στο τραπέζι.

Στην μέχρι σήμερα θητεία μου στον πρωτογενή τομέα έχω αναπτύξει μία καλή σχέση και συνεργασία τόσο με την Υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και με τους εκάστοτε πολιτικούς που έχουν την πολιτική ευθύνη των οργανισμών του υπουργείου, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, αλλά και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι πολύ σημαντικό αλλά και δύσκολο να καταφέρεις να πείσεις πως η νησιωτικότητα διαφέρει σε όλα από την ηπειρωτική χώρα. Νομίζω ότι έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται. Να τονίσω, όμως, πως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η καλή συνεργασία με τους παραγωγούς μας.

Πράγματι, το έργο σας έχει αναγνωρισθεί. Μπορούμε να απαριθμήσουμε πράγματα που έγιναν επί θητείας σας;

Είναι αρκετές οι επιτυχίες και δεν χρειάζονται απαρίθμηση. Σημασία έχει ο εντοπισμός του προβλήματος, ο σχεδιασμός της λύσης και ο προγραμματισμός εκτέλεσης της. Παράλληλα καταφέραμε να αξιοποιήσουμε υπάρχουσες αλλά υποβαθμισμένες δυνατότητες των νησιών μας. Μπήκαμε στο τεράστιο κεφάλαιο του τουρισμού και προσθέσαμε την τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά γλυκά. Μπήκαμε, δηλαδή, στην εστίαση η οποία είχε να επιδείξει μόνο τα υπέροχα κρασιά της. Γνωρίζοντας την εκλεχτή ποιότητα των προϊόντων καταφέραμε σε συνεργασία με τους παραγωγούς μας να πιστοποιήσουμε σαν προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης(ΠΓΕ), όπως το μελεκούνι της Ρόδου, τα λόπια της Κατταβιάς, το κρασοτύρι της Κω κι άλλα, που είναι σε εξέλιξη η διαδικασία. Με πολλαπλά σεμινάρια και παροτρύνσεις προς τους εστιάτορες καταφέραμε να ανεβάσουμε πολύ ψηλά τον πήχη της παραδοσιακής αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας. Βοηθήσαμε τοπικούς παραγωγούς να συμμετάσχουν σε πανελλήνιες κι ευρωπαϊκές εκθέσεις, λάβαμε μέρος σε διαγωνισμούς μαγειρικής με νέους σεφ. Πετύχαμε μια σειρά από βραβεία στους σεφ, πετύχαμε να κατακτήσουμε τον τίτλο της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019. Για να γίνουν όλα αυτά υπήρξε σχεδιασμός και προεργασία, υπήρξαν συνεργασίες τέτοιες που να μπορέσουν να φέρουν τα σπουδαία για τα νησιά μας αποτελέσματα. Αισθάνομαι την υποχρέωση, εδώ να ονοματίσω ως μεγάλους συντελεστές των επιτυχιών στον τομέα της γαστρονομίας, την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, το ΚΕΚ Γεννηματάς για τα πολλαπλά και ειδικά σεμινάρια γαστρονομίας και φυσικά το ΕΒΕΔ που πρώτο ξεκίνησε την «κουζίνα του Αιγαίου» κι έβαλε τις βάσεις για την διεθνή αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής. Όλα αυτά, βέβαια, απαιτούν και αύξηση της παραγωγής πρώτων υλών, δηλαδή, δώσαμε ώθηση στην γεωργία και κτηνοτροφία, ενώ βοηθήσαμε στην δημιουργία μονάδων παραγωγής και τυποποίησης με αποτελέσματα ικανά να συγκριθούν με ονομαστά και καθιερωμένα προϊόντα. Βελτιώσαμε την παροχή υπηρεσίας στους κτηνοτρόφους με νέα σφαγεία ή με εκσυγχρονισμό των παλαιότερων. Δώσαμε λύσεις σε πολλά προβλήματα των επαγγελματιών αλιέων, πετύχαμε να πάρουν πολύ περισσότεροι από άλλες χρονιές επιδοτήσεις και παροτρύνουμε βοηθώντας τους να ενταχθούν σε επιδοτούμενα προγράμματα νέους αγρότες. Κι εδώ να σημειώσω πως όλες οι αιτήσεις, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν στη Περιφέρεια μας για το ΠΑΑ- 2014- 2020 χρηματοδοτήθηκαν κανονικά. Αυτά εν συντομία και περιληπτικά, γιατί αν συνεχίσω θα χρειασθείς κι άλλες σελίδες.

Αρκετές φορές έχει αναφερθεί το όνομα σας στις διαμαρτυρίες για τις καταστροφές των ελαφιών σε αγροκτήματα και αυτοκίνητα. Ποια είναι η θέση σας;

Να ξεκαθαρίσουμε, πρώτα-πρώτα τα πράγματα. Η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Τα ελάφια και η επιβίωση τους ανήκουν αποκλειστικά στη Δασική Υπηρεσία, δηλαδή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Παρ’ όλα αυτά, αφουγκραζόμενοι το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας, έχουμε κάνει πολλαπλές παρεμβάσεις προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους, αναδεικνύοντας το πρόβλημα και προτείνοντας λύσεις. Υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Σαφέστατα το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο κι ο κίνδυνος να σταματήσουν τις καλλιέργειες οι αγρότες είναι ορατός, αφού ζουν με τον φόβο της καταστροφής των σπαρμένων χωραφιών. Αυτή την εποχή το ελάφι είναι ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες για την αγροτική ανάπτυξη της Ρόδου. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα.

Νομίζω ότι τα είπαμε όλα. Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;

Όχι. Αρκετά είπαμε και εδώ είμαστε, αν χρειασθεί να τα ξαναπούμε. Σας ευχαριστώ πολύ.





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ