ΔΙΑΦΟΡΑ

Φώφη Γεννηματά: Η «τελευταία επιθυμία», ο «αποχαιρετισμός» και ο βουβός θρήνος της οικογένειας

Φώφη Γεννηματά: Εθνικό πένθος σήμερα, Τετάρτη για τον θάνατο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, με τον πολιτικό κόσμο να βρίσκεται σε σοκ, ενώ η ελληνική κοινωνία εκφράζει μηνύματα συμπαράστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια γυναίκα, μητέρα, σύζυγος και πολιτικός ήταν αξιοπρεπής μέχρι την τελευταία στιγμή και όσο οι ώρες περνούν, στενοί συνεργάτες και φίλοι της Φώφης Γεννηματά ξεδιπλώνουν άγνωστες πτυχές της καθημερινής της πορείας το τελευταίο διάστημα, που συγκλονίζουν για το θάρρος και τη γενναιότητά της να δώσει την μάχη για τη ζωή μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Πέρα από το θάρρος και την ειλικρίνεια που στάθηκε στον πολιτικό και προσωπικό της βίο 13 χρόνια, παλεύοντας μετωπικά με τον καρκίνο, η Φώφη Γεννηματά φέρεται πως είχε πλήρη επίγνωση της δύσκολης κλινικής της κατάστασης το τελευταίο διάστημα, χωρίς να καμφθεί ούτε λεπτό από τον αόρατο εχθρό. Καιρό πριν τις 12 Οκτωβρίου, οπότε κάνει εισαγωγή στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», οι δυνάμεις της άρχισαν να την προειδοποιούν έντονα.

«Η Φώφη ήξερε ότι θα έφευγε» υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και θεράπων ιατρός του Γιώργου και της Κάκιας Γεννηματά, Νικήτας Κακλαμάνης, με τον οποίο η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διατηρούσε στενή, ανθρώπινη σχέση και πρόσθεσε πως η Φώφη Γεννηματά «είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής της. Ήξερε, μπορεί να την έκρυβε από όλους, αλλά ήξερε τη βαρύτητα της νόσου».

Για το άγνωστο περιστατικό της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ – πριν ακόμα την εισαγωγή της στον «Ευαγγελισμό»- μίλησε ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφος, Γιώργος Λιάνης, δείχνοντας ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ίδια είχε ξεκινήσει.

Η Φώφη Γεννηματά εγγυήτρια της ενότητας

«Τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι: η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη” και συνέχιζε την δραστηριότητα της. Αυτό πολλαπλασιάζει το θάρρος της και την απόφαση για το πότε έλαβε τις αποφάσεις της, όταν δεν θα διασαλευόταν η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ» σημείωσε ο κ. Λιάνης, υπογραμμίζοντας την εσωτερική ανάγκη της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ να εγγυηθεί, με κάθε κόστος, την ενότητα της παράταξης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η Φώφη Γεννηματά περίμενε την στιγμή για να αποχωρήσει, ώστε να μην διασαλεύσει την ενότητα στην παράταξη. Μπήκε μπροστά ως εγγυητής αυτής της ενότητας, αφού δρομολόγησε τις εξελίξεις για την διαδοχή της και εν συνεχεία, γνωρίζοντας από πριν την κατάσταση της, αποσύρθηκε, δηλώνοντας ότι θα είναι εκεί για να εγγυηθεί την ενότητα».

Ο Γιώργος Λιάνης εξήγησε πως η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε σχεδιάσει από καιρό τη στιγμή της οριστικής εξόδου της από την κεντρική πολιτική στιγμή, επιλέγοντας τον κατάλληλο χρόνο, εκείνον που δεν θα επέτρεπε να διασαλευθεί η προοπτική της παράταξης, ακόμη και αν η υγεία της είχε επιδεινωθεί σοβαρά και συμπλήρωσε «είναι άνανδρο κάποιοι υποψήφιοι, αφότου αυτή η γυναίκα έκανε και είπε αυτά, να κινούνται με σύνθημα ότι εκείνοι εγγυώνται την ενότητα της παράταξης», «διαβάζοντας» ως την τελευταία επιθυμία της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ την ενότητα του χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φώφη Γεννηματά έστελνε μηνύματα ενότητας της παράταξης και μέσα από τον 10ο όροφο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», δίνοντας κουράγιο στους στενούς της συνεργάτες, αλλά και κατευθύνσεις για το διάστημα που η ίδια θα απουσίαζε από το τιμόνι του κόμματος, χωρίς κανείς να έχει αντιληφθεί την πραγματική κατάσταση.

Κανείς δεν είχε αντιληφθεί την κατάσταση της υγείας της Φώφης Γεννηματά

«Μετράγαμε μέρες για να βγει από το νοσοκομείο, κανείς μας δεν είχε αντιληφθεί την πραγματικότητα, γιατί εκείνη, γενναία και αξιοπρεπής, δεν παραπονέθηκε ποτέ», επεσήμανε ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Πάθαμε σοκ, περιμέναμε θα φύγει σε λίγες μέρες, για να δούμε ποιες θεραπείες θα ακολουθήσει», εξομολογήθηκε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, οποίος υπήρξε ένας από τους λίγους αποδέκτες των μηνυμάτων της Φώφης Γεννηματά μέσα από το Νοσοκομείο και τόνισε «αυτό που μας έλεγε ήταν “προσέξτε την ενότητα της παράταξης”, “κρατηθείτε εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία”, “διαχειριστείτε την καθημερινότητα” και “κυρίως να προσέχετε να μην διασπαστεί η ενότητα”».

Εκτός από τις οδηγίες προς τον κύκλο των στενών της συνεργατών, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθύνθηκε και προσωπικά μέσα από τον «Ευαγγελισμό» τόσο στο ακροατήριο της δημοκρατικής παράταξης, όσο και τον ελληνικό λαό στις 18 Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή της επετείου της ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Σε έναν τόνο ιδιαίτερα νοσταλγικό και μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, η Φώφη Γεννηματά μοιράστηκε τις αναμνήσεις της, λέγοντας πως «στο άκουσμα της μεγάλης νίκης, χιλιάδες ανθρώπων ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Οι μνήμες μου είναι νωπές, να κατεβαίνουμε κατά χιλιάδες την Πανεπιστημίου. Ένα ορμητικό ποτάμι νέων με τις σημαίες ψηλά, με τη μέθη της νίκης και τα όνειρά μας για μια Ελλάδα που θα αγκαλιάζει όσους για δεκαετίες ήταν στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο. Με τον ήλιο να φωτίζει κάθε απόκληρο, κάθε μη προνομιούχο, αποκλεισμένο, καταπιεσμένο. Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια, ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του. Η ελπίδα δεν διαψεύστηκε. Το έργο των κυβερνήσεων της Αλλαγής απλώνεται στο σήμερα και μας στήριξε στα δύσκολα. Σήμερα, η ανάγκη για μια νέα Αλλαγή επανέρχεται» .

Γράφοντας τις τελευταίες γραμμές σε τρίτο πρόσωπο, η Φώφη Γεννηματά κατέληξε «η παράταξη της Αλλαγής είναι εδώ, να πρωταγωνιστήσει ξανά και να δώσει ελπίδα. Με το κεφάλι ψηλά, το βλέμμα στο μέλλον, ενωμένη και δυνατή, όπως αξίζει στην ιστορία της. Για μια μεγάλη Νέα Αλλαγή».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ