Νότιο Αιγαίο ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Φώτης Μάγγος, Δήμαρχος Λειψών: «Είμαστε περήφανοι που οι Λειψοί παραμένουν Covid-free προορισμός!»

 

Την ικανοποίησή του για την κατάσταση με την πανδημία στο μικρό ακριτικό νησί των Λειψών εκφράζει ο Δήμαρχος Φώτης Μάγγος σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ. «Είμαστε περήφανοι που οι Λειψοί παραμένουν Covid-free προορισμός, παρά τις αντιξοότητες» όπως λέει και συμπληρώνει ότι «στο νησί της θεάς Καλυψούς πρωτοπορούμε σε θέματα οικολογίας που σε άλλες περιοχές, όλα αυτά παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας!»

• Κύριε δήμαρχε, το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό και για τα νησιά. Τι περιμένετε φέτος για το νησί σας;

Ομολογουμένως, το 2020 ανέτρεψε τα δεδομένα. Η πανδημία έπληξε ανεπανόρθωτα τον τουριστικό κλάδο και ευρύτερα την οικονομική δραστηριότητα, παγκοσμίως.
Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Λειψών υλοποίησε πολλές στοχευμένες ενέργειες προβολής σε Ελλάδα και εξωτερικό και ανέπτυξε σημαντικές πρωτοβουλίες στην ανάπτυξη των εναλλακτικών, αειφόρων και ειδικών μορφών τουρισμού.
Ως επιστέγασμα των συντονισμένων δράσεων μας, κατορθώσαμε να διατηρήσουμε μεγάλο μερίδιο των αφίξεων σε σύγκριση με τις στατιστικές του 2019. Μάλιστα, τον γεγονός πως σε ορισμένες περιόδους τουριστικής αιχμής μέσα στον Αύγουστο επιτύχαμε μέχρι και το 100% της πληρότητας μας, αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του brandname «Λειψοί» που χτίσαμε επιμελώς, όλο το προηγούμενο διάστημα.
Μιλώντας για το 2021, ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν. Όλα εξαρτώνται από το ρυθμό των εμβολιασμών σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα από τα αντανακλαστικά των Ευρωπαϊκών οικονομιών να προλάβουν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα. Μέχρι στιγμής, οι εκτιμήσεις μιλάνε για μια καλύτερη τουριστική χρονιά σε σχέση με το 2020. Απομένει να δούμε εάν αυτή η «καλύτερη τουριστική χρονιά» θα είναι αντικειμενικά μία «καλή χρονιά» για τον Ελληνικό Τουρισμό.

• Οι Λειψοί περιλαμβάνονται στους προορισμούς του εναλλακτικού τουρισμού και για ποιους λόγους;

Κύριε Μάτση, τολμώ να σας πω πως οι Λειψοί δεν περιλαμβάνονται απλά στους προορισμούς του εναλλακτικού τουρισμού, αλλά τείνουν να εξελιχθούν σε αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εναλλακτικού τουριστικού προορισμού. Με αφετηρία την τόσο ήπια τουριστική ανάπτυξη που διαθέτουμε, σε συνδυασμό με τη λατρεία των κατοίκων για τον τόπο τους και τη διάχυτη συλλογική οικολογική συνείδηση, οι Λειψοί δεν προσπαθούν επί τούτου να δημιουργήσουν μία νέα εικόνα που δεν προϋπήρχε. Το πρότυπο ζωής των κατοίκων στο νησί «συμπαρασύρει» κατά τον τρόπο αρμονικό και τον τύπο των διακοπών που προσφέρει ο προορισμός.
Η έμφαση στην πεζοπορία και την ποδηλασία, η διατήρηση του φυσικού κάλλους, η φροντίδα των παραλιών και η επιλογή «πράσινων» και αειφόρων πρακτικών είναι συστατικά του κύριου τουριστικού μας «προϊόντος». Είναι σημαντικό πως τα έργα και οι δράσεις του Δήμου σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και εκτός τουρισμού, κινούνται στην ίδια τροχιά ενισχύοντας περαιτέρω το ποιοτικό προφίλ του προορισμού.
Πρόσφατα με πρωτοβουλία μου ως Δήμαρχος και μετά από συγκέντρωση των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καφετεριών και μπαρ, αποφασίσαμε ομόφωνα την κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης και την αντικατάσταση τους από ποτήρια και καλαμάκια από ανακυκλώσιμο χαρτί ή μπαμπού. Νωρίτερα, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με τον Δήμο, είχε τεθεί σε λειτουργία μηχάνημα επεξεργασίας και διάθεσης νερού (water kiosk) που στην ουσία «κατήργησε» τη μαζική κατανάλωση εκατοντάδων χιλιάδων πλαστικών μπουκαλιών. Σημαντικό επίσης επίτευγμα μας είναι πως διασφαλίσαμε ώστε να είμαστε ο πρώτος, σε πανελλήνια κλίμακα, Δήμος στον οποίο τοποθετήθηκε συγκεκριμένο νέο αυτόνομο οικολογικό φωτιστικό δρόμου. Το φωτιστικό διαθέτει αισθητήρα κίνησης που ανιχνεύει και αυξάνει το φωτισμό όταν διέρχονται πεζοί ή αυτοκίνητα και χαμηλώνει στο 30% όταν δεν είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλίζει μεγαλύτερο χρόνο ζωής της μπαταρίας, εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και αυτονομία. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως στους Λειψούς ο «πράσινος» και αειφόρος τρόπος σκέψης δεν έχει «εγκλωβιστεί» σε ορισμένες μόνο τουριστικές δραστηριότητες, αλλά «συνοδεύει» τον Δημότη σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας του.

• Είναι γεγονός πως κάνατε βήματα όπως η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και η ανακύκλωση. Είναι εύκολο αυτό σε ένα μικρό νησί;

Όντως, στο νησί της θεάς Καλυψούς πρωτοπορούμε σε θέματα οικολογίας που σε άλλες περιοχές, όλα αυτά παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ» που αποτελεί ένα από τα από τα πλέον αξιόπιστα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού – Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), ο Δήμος Λειψών κατόρθωσε να βρίσκεται για άλλη μία χρονιά στις πρώτες θέσεις πανελληνίως, σε επίπεδο ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων στην κατηγορία αυτή. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η συνολική ποσότητα Αποβλήτων Ηλεκτρικού – Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού που παρέδωσε ο Δήμος το 2020 στην «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ», προς επεξεργασία ή και προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση στις μονάδες ανακύκλωσης, είναι σχεδόν τρεις τόνοι, 2.930 κιλά ή αλλιώς 3,71 κιλά ανά κάτοικο!
Όπως μάλιστα τονίζεται στη συγχαρητήρια επιστολή των ειδικών, η διάκριση έχει πολλαπλάσια αξία καθώς επετεύχθη μετά από μία δύσκολη χρονιά που οδήγησε σε έξαρση της παράνομης διακίνησης αποβλήτων. Επιπλέον η απόφαση για κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης υπήρξε ομόφωνη σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καφετεριών και μπαρ. Τι μας λένε τα παραπάνω; Ασφαλώς δυσκολίες και προκλήσεις υπάρχουν, ειδικά εν καιρώ πανδημίας και κρίσης, όμως η περιβαλλοντική συλλογική συνείδηση στο νησί αποτελούν την «κινητήριο δύναμη» για όλα αυτά τα σπουδαία επιτεύγματα των Λειψών!

• Πώς είναι η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού στο νησί; Επαρκούν οι δομές υγείας;

Είμαστε περήφανοι που οι Λειψοί παραμένουν Covid-free προορισμός, παρά τις αντιξοότητες. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στη συνοχή της κοινωνίας μας και την πειθαρχημένη στάση των κατοίκων. Οφείλω όμως να συγχαρώ και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) μας, το οποίο εκ του αποτελέσματος έχει ανταποκριθεί άψογα μέχρι στιγμής στις ακραίες «πολεμικές» συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Ως επιπλέον προληπτικό μέτρο για τον κορωνοϊό προωθήσαμε το τελευταίο διάστημα μία νέα μας πρωτοβουλία μέσα από τη συνένωση των δυνάμεων του Λιμεναρχείου, του Δήμου και του ΠΠΙ. «Επιβάλλαμε» προαιρετικά στους ταξιδιώτες που έρχονται στους Λειψούς καραντίνα δύο ημερών, ενώ ακολουθεί rapid test για την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση της κατάστασης

Ωστόσο η επάρκεια όσον αφορά στην ευρύτερη ιατρική κάλυψη και φροντίδα είναι ένα ζήτημα, σαφώς πιο πολύπλοκο. Λάβετε υπόψη πως η θέση για μόνιμο ιατρό προκηρύσσεται κάθε χρόνο και αποβαίνει άγονη για πέντε συναπτά έτη!
Αντικειμενικά μιλώντας λοιπόν, ένας αγροτικός ιατρός ή και δύο περιστασιακά, αδυνατούν εκ των πραγμάτων να καλύψουν τις ανάγκες ενός νησιού 800 κατοίκων το χειμώνα που εκτοξεύονται σε 3.000 κατά τη θερινή περίοδο.
Στην εποχή μας λοιπόν, έπρεπε να θεωρείται τουλάχιστον αυτονόητο για μια σύγχρονη πολιτεία όπως η Ελληνική να μεριμνεί έστω για έναν μόνιμο γενικό ιατρό ή παθολόγο σε έναν τόπο με οικογένειες και παιδιά που ήλθε πρώτος αναλογικά σε γεννήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

#pressgreece   #ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

 

 



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ