ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά

 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ακόμα ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα με τα ελληνοτουρκικά προκειμένου να περάσουν ρυθμίσεις στα εργασιακά που είναι εις βάρος των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση εφαρμόζει πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές “χωρίς να βρισκόμαστε σε μνημόνιο” αποδεχόμενη τις επιταγές του ΣΕΒ», λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καθώς μάλιστα ο πρωθυπουργός δεν πήγε την Παρασκευή να απαντήσει την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι θα την επανακαταθέσει μέχρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάει στην Βουλή.

Η κυβερνητική ανακοίνωση ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί 50 ευρώ σε βάθος τριετίας επιβεβαίωσε τους φόβους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα.

Με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου δόθηκε η απάντηση στο ερώτημα μας εάν “θα προχωρήσει στην ανεπαρκή, έστω, αύξηση του κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση όπως είχατε δεσμευτεί προεκλογικά, στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή κατά 5,6%” έλεγαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι είναι τουλάχιστον “προκλητική για την κοινωνία” η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να επιτραπεί, πλέον, στους συνταξιούχους του Δημοσίου να στελεχώνουν – επ΄αμοιβή- θέσεις συμβούλων υπουργικών γραφείων χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα “ΑΥΓΗ” ανέδειξε το θέμα με τίτλο “Μετά τα “γαλάζια παιδιά” η κυβέρνηση Μητσοτάκη βολεύει και τους… “γαλάζιους παππούδες’”.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του, αναφέρθηκε στην μη απαντηθείσα ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό με συγκεκριμένα στοιχεία:

“Με τις αποφάσεις που εξέδωσε ο κ. Βρούτσης – για πολλοστή φορά κατά παραγγελία του ΣΕΒ – επιτείνει επιδεικτικά την ενίσχυση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και πριμοδοτεί όσους παρανομούν σε βάρος των εργαζομένων και του Δημοσίου.

• Κάνει δώρο σε όσους εργοδότες δεν πληρώνουν τις υπερωρίες των εργαζομένων, μειώνοντας το πρόστιμο από 15.000 ευρώ σε 1.000.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το πρόστιμο 1.635.000 ευρώ που επέβαλε στην Τράπεζα Πειραιώς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τον Ιούλιο του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2020 επί ΝΔ θα ήταν 109.000 ευρώ.

• Καταργεί το διπλασιασμό του προστίμου για όσους επιχειρηματίες συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, μειώνοντας την επιβάρυνση σε ένα «χάδι» προσαύξησης 10% του αρχικού προστίμου.

• Βάζει όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις στο νέο και ευνοϊκότερο για τους παραβατικούς εργοδότες καθεστώς, ξεπλένοντας τις εκκρεμότητες χιλιάδων παραβατών σε βάρος του Δημοσίου.

• Αυξάνει το όριο των υπερωριών, πριμοδοτώντας την ελαστική εργασία και υπονομεύοντας τη δημιουργία νέων θέσεων”.

Σταθερά ψηλά θα μένουν οι απολύσεις του τελευταίου διαστήματος. “Ενδεικτικά, υπενθυμίζω το ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις τον Οκτώβριο με απώλεια 126.000 θέσεων εργασίας, τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 2013, τη μείωση των νέων θέσεων εργασίας κατά 13.500 σε σχέση με πέρυσι αλλά και την αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης”, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης . newsit.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ