ΔΙΑΦΟΡΑ

«Φρένο» στους ανεμβολίαστους εάν φουντώσει η πανδημία: Ενδεχόμενο για «πόρτα» στην εστίαση άφησε ο Άδωνις

Νέα περιοριστικά μέτρα πρόκειται να τεθούν και πάλι για τους ανεμβολίαστους ενόσω η πανδημία καλπάζει με γοργούς ρυθμούς και το ΕΣΥασφυκτιά.

Η πανδημία φουντώνει και το ΕΣΥ καταρρέει. Η κυβέρνηση έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να ξανά γίνει ολικό lockdown, αλλά εξετάζονται νέα περιοριστικά μέτρα αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους με είσοδο μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακείο.

Πλέον οι ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέρθουν χωρίς rapid test σε σούπερ μάρκετ και φαρμακείο. Όμως, για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test.

Αυτή την στιγμή, η πανδημία φουντώνει και με τα κρούσματα να ξεπερνάνε κατά πολύ τις 7.000 ημερησίως όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Συγκεκριμένα εξετάζεται το να έχουν «ελεύθερη» είσοδο οι ανεμβολίαστοι μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία μη έχοντας την δυνατότητα να μετέχουν σε καμία άλλη δραστηριότητα ακόμη και με rapid test, ούτε δηλαδή σε εστίαση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης χθες διαβεβαίωσε ότι «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά και θα μπορούσαν να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Υπενθυμίζεται όμως ότι τις προηγούμενες ημέρες έχει εξηγήσει και ο αναπληρωτής υπ. Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να περιορίσει τους ανεμβολίαστους στο σούπερ μάρκετ, και είναι κάτι που πρέπει να το κάνουν ελεύθερα. «Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, αλλά δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα που εξετάζονται ώστε να περιοριστεί η πανδημία

Ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η επιστράτευση ιδιωτών γιατρώνιδίως στη Βόρεια Ελλάδα που ο κορονοϊός βρίσκεται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες ασφυκτικά.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως επίκεινται μέτρα στα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας. Πριν από ένα μήνα περίπου χαλάρωσαν τα μέτρα με αποτέλεσμα να εισέρχονται υποχρεωτικά με μάσκα ένας πελάτης ανά 2 τμ ενώ πριν τη χαλάρωση ίσχυε ένας πελάτης ανά 9 τμ.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει και να μπει πλαφόν και πάλι στους καταναλωτές που εισέρχονται σε σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθεί μείωση των πελατών εντός του καταστήματος με το επικρατέστερο σενάριο να μιλά για 1 πελάτη ανά 5 τ.μ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για καθημερινά rapid test σε ανεμβολίαστους, ακόμα και τον αποκλεισμό τους από την εστίαση.

Επιπλέον, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdownλέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορωνοϊό αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την εφαρμογή των νέων μέτρων λέγοντας ότι «ξεκόλλησαν» τη πορεία των εμβολιασμών καθώς έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες ραντεβού πρώτης δόσης.

Σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι εκτός από τους υγειονομικούς πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει επιβληθεί. Ένα δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να βάλει με κάποιον με το ζόρι να εμβολιαστεί.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ