ΔΙΕΘΝΗ

Φυσικό αέριο: Ευέλικτο πλαφόν προτείνει η Ελλάδα και άλλες 3 χώρες – Τι περιλαμβάνει

 

Ανεβάζει στροφές η Αθήνα στην προσπάθεια της να προωθήσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στο τραπέζι της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας συμπράττοντας με ομάδα εταίρων για την κατάθεση νέας πρότασης.

Συγκεκριμένα Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία διαμόρφωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μια πρόταση για την εισαγωγή ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» για το φυσικό αέριο» με στόχο τον περιορισμό των υψηλών ενεργειακών τιμών και την πάταξη του πληθωρισμού.

«Ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση.

Ουσιαστικά, το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ενός ευέλικτου αλλά σε αρκετά υψηλά επίπεδα πλαφόν, προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον από τους προμηθευτές και να μην υπάρχει πρόβλημα στα επίπεδα προσφοράς, προστατεύοντας ταυτόχρονα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα γίνεται μνεία στην πιθανότητα οι συναλλαγές να γίνονται σε ακόμη πιο υψηλές τιμές, από αυτές που ορίζει ο «διάδρομος», αν αυτό συμφωνηθεί και κριθεί απαραίτητο, ώστε να προσελκυστούν προμηθευτές και να μην υπάρχει ζήτημα επάρκειας.

imerisia.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ