OIKONOMIA

Φυσικό αέριο: Η «μάχη» της Συνόδου Κορυφής και οι προτάσεις της Ελλάδας – «Αγκάθι» η Γερμανία

Για ένα δυνατό μπρα ντε φερ ετοιμάζεται η Ελλάδα, από κοινού με τις άλλες 25 χώρες – μέλη στην Σύνοδο Κορυφής, απέναντι στη Γερμανία, η οποία αποτελεί το βασικό «αγκάθι» για να πάρει μπρος το αργοκίνητο τρένο της Ευρώπης στο θέμα του φυσικού αερίου.

Στη Σύνοδο Κορυφής αύριο και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κι ενώ ήδη βαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να καταλήξουν σε λύσεις που να αντιμετωπίζουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και να διασφαλίσουν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό των χωρών τους.

Το «αγκάθι» του Βερολίνου

Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός για το πακέτο των προτάσεων της Κομισιόν που θα τεθεί στο τραπέζι.

Ο Πρωθυπουργός καταρχήν καλωσόρισε τον νέο κανονισμό έκτακτης ανάγκης που ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς σε αυτόν περιλαμβάνονται δύο από τις προτάσεις της Ελλάδας: ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών στο Χρηματιστήριο αερίου TTF και ο περιορισμός των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας.

Ωστόσο η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι λόγω της αδιάλλακτης στάσης που κρατά σταθερά το Βερολίνο.

Πηγές του κυβερνητικού επιτελείου παραδέχονται ότι από το πακέτο των προτάσεων της Κομισιόν, έδαφος φαίνεται ότι θα κερδίσει μόνο η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία και για άλλες παρεμβάσεις, αυτές δεν θα εφαρμοστούν άμεσα

Για παράδειγμα, ακόμα και αν συμφωνηθεί να διαμορφωθεί ένας νέος μηχανισμός περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου (TTF), αυτό δύσκολα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο του 2023, δηλαδή πριν την άνοιξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει στην πρόταση του, που στηρίζουν ακόμα πολλές χώρες, για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και να καλέσει την Ευρώπη να αναλογιστεί τις ευθύνες της αλλά και τις επιπτώσεις από τα αργά αντανακλαστικά που δείχνει στη λήψη κοινής απάντησης στην ενεργειακή κρίση.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Συγκεκριμένα η Επιτροπή πρότεινε: την κοινή αγορά φυσικού αερίου, νέα μέτρα για τη διαφανή χρήση των υποδομών υποδομής, την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, τη θέσπιση ενός δυναμικού ορίου τιμής για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου (TTF) και ενός προσωρινού «κολάρου» ή εύρος τιμής για την αποφυγή ακραίων αυξήσεων τιμών στις αγορές παραγώγων.

Στον αντίποδα, προφανέστατα λόγω της δυσκολίας για ομοφωνία και προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των προμηθειών, δεν εισηγείται άμεση επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού

“Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας θέτοντας ένα όριο στις τιμές και μειώνοντας την ακραία αστάθεια. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, με ανάρτηση του στα social media.

Η κυβέρνηση πάντως ήδη έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται Plan b’ για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών απέναντι στον δύσκολο χειμώνα. Αν και εφόσον συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα προκύψει χώρος στον κρατικό προϋπολογισμό για νέες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων και της μεσαίας τάξης.

newsit

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ