ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γ. Χατζημάρκος: Παραδίδεται σύντομα ο ναός του Άη Γιώργη Σαντραπέ στο Καστελλόριζο – Στο νησί η Μαρέβα Μητσοτάκη

Στο Καστελλόριζο βρίσκεται η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη, η οποία χθες μαζί με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο επισκέφθηκε τον Αη Γιώργη Σαντραπέ, καθώς και η ίδια δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί και την πορεία των έργων, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 ο Αντιδήμαρχος Μεγίστης Στράτος Αμύγδαλος.

Για την αποπεράτωση των εσωτερικών εργασιών της εκκλησίας υπολογίζονται περίπου δύο εβδομάδες και απομένουν οι εξωτερικοί χώροι, που θα έχουν ολοκληρωθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα τα θυρανοίξια θα γίνουν το αργότερο ως τις 20 του Οκτώβρη.

Σήμερα το πρωί με ανάρτησή του, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο FB και το instagram, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε για το θέμα, μετά τη χθεσινή επίσκεψη στο ναό:

Περίμενε από το 1908. Ο Αγιος Γεώργιος του Σαντραπέ στο Καστελλόριζο, σύντομα παραδίδεται.
Στέκομαι με δέος μπροστά στο έργο αλλά και στην δωρεά. Ο ναός είχε μείνει ημιτελής από το 1908 και ολοκληρώνεται πολύ σύντομα με την δωρεά και την δουλειά του Αθανάσιου Μαρτίνου.
Ενός μοναδικού ανθρώπου, που σε όλα τα νησιά μας αποδεικνύει με το έργο του τι θα πεί αγάπη στην πατρίδα.

Παράλληλα ο κ. Χατζημάρκος επισκέφθηκε το σύμπλεγμα των νησιών γύρω από το Καστελλόριζο, Ρω και Στρογγύλη, ενώ παρέστη το βράδυ της Κυριακής και στην τελετή έναρξης του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη μεγαλύτερη ελληνική γη βρέθηκα χθες, στο σύμπλεγμα των νησιών Ρω, Στρογγύλη, Καστελλόριζο.
Είχα την εξαιρετική χαρά να παρευρεθώ και στην έναρξη του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου “Πέρα από τα Σύνορα”. Ενα Φεστιβάλ που πέτυχε στα 7 χρόνια της παρουσίας του να αποτελέσει ήδη σημείο αναφοράς για την πολιτιστική συνεργασία των δημιουργών διεθνώς. Σε έναν τόπο που ξέρει από σύνορα, δήλωσε ο κ. Περιφερειάρχης.

“Πάντα έχει πάρα πολύ κόσμο. Είχαμε τη συναυλία στο τέλος της έναρξης του Φεστιβάλ, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με την Ηρώ Σαΐα, σύζυγό του Σταύρου Ξαρχάκου. Πρόκειται για μία πολιτιστική γιορτή σίγουρα για το Καστελλόριζο, έχει γίνει θεσμός 7η χρονιά φέτος, εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να προσβλέπουμε πια και σε μία πιο επιτυχημένη συνέχεια, με έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, με τίτλο “Η Αττική υποδέχεται τους πρόσφυγες του 22″ για να μπορούμε να έχουμε και μία σύνδεση της ιστορίας του νησιού με την πατρίδα, τις μνήμες και με το μέλλον. Από κει και έπειτα ήταν μία πολύ ωραία βραδιά. Είναι μία εβδομάδα πολύ σπουδαία κάθε φορά για το Καστελλόριζο, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, από το υπουργείο Εξωτερικών, από διάφορους άλλους φορείς και από το Δήμο μας. Έχουμε έκθεση γλυπτικής, παρουσιάσεις βιβλίων, τη συμμετοχή των παιδιών και εφήβων σε ένα πολιτιστικό εργαστήρι, πρωταθλητής κατάδυσης για μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης για τα παιδιά, μαθήματα φωτογραφίας, Θέατρο Σκιών σε ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα εβδομαδιαίο. Υπήρχε αρκετός κόσμος και από τους ντόπιους να παρακολουθήσει την έναρξη όλες αυτές οι καλλιτεχνικές δημιουργίες δίνουν μια έντονη πινελιά στο κάδρο του Καστελλορίζου και είναι ένα γεγονός μέσα στο χρόνο το οποίο αποδεικνύεται σιγά-σιγά έτσι το πιο σπουδαίο με τη μεγαλύτερη απήχηση μπορεί να έχει για το νησί μας”, υπογράμμισε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Μεγίστης.

Για την επίσκεψη στα έργα που εκτελούνται στην εκκλησία-μνημείο του Άη Γιώργη του Σαντραπέ και την πορεία των εργασιών, ο κ. Αμύγδαλος σημείωσε ότι:

Εμείς χθες το απόγευμα πήγαμε στον Άη Γιώργη του Σαντραπέ και ήταν μαζί ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος και η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη και από ότι μας είπε ο προϊστάμενός εργολάβος, μένουν για την αποπεράτωση των εσωτερικών εργασιών τουλάχιστον δύο εβδομάδες, μένουν οι εξωτερικοί χώροι, υπολογίζουμε δηλαδή πλέον ένα διάστημα από τις 10 μέχρι τις 20 το αργότερο του Οκτωβρίου να έχει τελειώσει στο 100%. Προσπαθούμε για εκείνο το διάστημα να δούμε πότε θα γίνουν τα θυρανοίξια και να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά ένα προγραμματισμό γιατί περνάνε και οι μέρες, αλλά βασικά πλέον προσανατολιζόμαστε για εκεί το αργότερο αργότερο στις 20 του Οκτώβρη το αργότερο”.

Η ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΜΑΡΕΒΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Η σύζυγος του Πρωθυπουργού βρίσκεται επί διήμερο στο ακριτικό νησί και θα αναχωρήσει αύριο. “Η κα Μαρέβα Μητσοτάκη έρχεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, τρεις, θα ξεκουραστεί ένα τριήμερο έχει πλέον τους φίλους της εδώ και είναι πολύ φιλική με τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνει μόνο διακοπές στο νησί, ενδιαφέρεται, προσπαθεί να μάθει, προσπαθεί να βοηθήσει, το έχει κάνει, το βλέπουμε και σε πολλά ζητήματα. Και ο απλός κόσμος θα τη σταματήσει στο δρόμο να της πει κάποιο πρόβλημα, αν μπορεί να βοηθήσει, είτε κάποιες μητέρες, είτε κάποια προβλήματα γενικότερα της κοινωνίας. Συμμετέχει και προσπαθεί να βοηθήσει, από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι της στο Καστελλόριζο άρχισε να επισκέπτεται πιο συχνά ενδιαφέρεται και προσπαθεί να δίνει και λύσεις όσο μπορεί στα προβλήματα που δημιουργούνται”, ανέφερε σχετικά.

ΓΑΜΟΣ Α ΛΑ…ΕΛΛΗΝΙΚΑ – 200 ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΝICK PAPPAS

Αυτό το διάστημα το νησί είναι γεμάτο από επισκέπτες. Τελειώνει το Φεστιβάλ στις 28 του μήνα και αμέσως μετά γίνεται ένας πολύ σπουδαίος γάμος.

Θα έχουμε στο νησί ένα γάμο με πάρα πολλούς καλεσμένους, περίπου 200 άτομα και ο οποίος θα κρατήσει τέσσερις-πέντε μέρες, περνάμε έτσι δηλαδή στο πρώτο τριήμερο του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τις πληρότητες και την κίνηση.

Παντρεύει το παιδί του ένας συμπατριώτης μας Καστελλοριζιός, ομογενής από την Αυστραλία. Είναι η πολύ γνωστή οικογένεια σε όλη την υφήλιο του Nick Papas και ο γάμος θα κρατήσει αρκετές ημέρες, είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.

ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΙΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ Η ΠτΔ

“Μετά στις 13 Σεπτεμβρίου είναι η 79η επέτειος από την απελευθέρωση του Καστελλορίζου κι έχουμε και τη μεγάλη συναυλία εμείς σαν Δήμος με τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο εκείνη την μέρα.

Φτιάχνουμε ένα πολύ χώρο, μία ανάπλαση στο άλλο λιμάνι στο Μαντράκι και είμαστε αδελφοποιημένη με το δήμο Φυλής και μας κάνει ας πούμε αυτή τη δωρεάν κάνουμε ένα πολύ ωραίο χώρο ξεκούρασης με ένα καθιστικό και ένα ωραίο κιόσκι στο άλλο λιμάνι στο Μανδράκι και κάνουμε και μία εικαστική παρέμβαση, μια πολιτιστική δράση σαν Δήμος, που το ονομάζουμε παρατηρητήριο Άκρα.  Θα πάμε στην Στρογγύλη, με μία διεπιστημονική ομάδα 10 ατόμων, πρώτη φορά θα γίνει κάτι στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και πιστεύουμε ότι θα είναι μία πολυσύνθετη χειρονομία για τον τόπο μας και για το σύγχρονο πολιτισμό και στόχος του εγχειρήματος αυτού είναι η παρατήρηση και η ερμηνεία του σύγχρονου πολιτισμού έχοντας την πλάτη στραμμένη προς τη Μεσόγειο και όχι προς την Ευρώπη, στις του Σεπτέμβρη. Αυτό είναι σε συνεργασία με το δήμο μας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου”, είπε επιπροσθέτως.

Ερωτηθείς, τέλος, αν θα παραστεί και φέτος στις επετειακές εκδηλώσεις της απελευθέρωσης του Καστελλορίζου και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία και έχει τιμηθεί ως επίτιμη δημότης του νησιού σε προηγούμενη επίσκεψή της, ο κ. Αμύγδαλος, απάντησε ότι “η αλήθεια είναι ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, εμείς έχουμε στείλει την πρόσκληση, υπήρξε ένα ενδιαφέρον, τώρα δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει μάλλον πάμε προς τα εκεί, αλλά δεν είναι κάτι σίγουρο, θα το δούμε τις επόμενες μέρες”.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠτΔ είχε παραστεί το 2020 στις αντίστοιχες επετειακές εκδηλώσεις στο νησί.

realvoice995.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ