ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γ. Χατζημάρκος: «Το Κτηματολόγιο Ρόδου θα λειτουργούσε ήδη, αν δεν είχε αναλωθεί τόσος χρόνος σε στείρα και ανηλεή παραγωγή επιστολών»

Απάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου σε επιστολή του δικηγόρου Φώτη Κωστόπουλου για το Κτηματολόγιο Ρόδου

 

«Ο χρόνος που έχει αναλωθεί σε επιστολές, αρκούσε για να έχουν γίνει όσα απαιτούνται για την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου. Το Κτηματολόγιο θα λειτουργούσε ήδη στο νέο χώρο που πρόθυμα και άμεσα παραχώρησε ο Δήμος Ρόδου, αν υπήρχε και από την πλευρά του ειλικρινής διάθεση συνεργασίας και όχι στείρα και ανηλεής παραγωγή επιστολών. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς και αυτό το έργο, γιατί, αν μπορούσαμε, θα το είχαμε ήδη κάνει».

Αυτό αναφέρει μεταξύ των άλλων ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, σε απάντηση ανοιχτής επιστολής του δικηγόρου Φώτη Κωστόπουλου, σχετικά με το Κτηματολόγιο Ρόδου.

Ο κ. Χατζημάρκος επισημαίνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στην τοπική οικονομία από τη μη λειτουργία του Κτηματολογίου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ξεπέρασε σε χρόνο ρεκόρ τα πάσης φύσεως εμπόδια προκειμένου οι πολίτες να τύχουν ξανά το συντομότερο δυνατόν των υπηρεσιών του τόσο αναγκαίου Κτηματολογίου.

«Το να είμαστε μέρος της λύσης πάντοτε και ανεξαρτήτως του επιπέδου των προβλημάτων ή και καμιά φορά και πολιτικής εκμετάλλευσης ή λαϊκισμού, είναι ο δικός μας πήχης, η δική μας δέσμευση» υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Τα όσα αναφέρετε στην επιστολή σας περί βούλησης και στείρων αντιπαραθέσεων δεν μας αφορούν, καθώς, από τα όσα ήδη έχω αναφέρει, γίνεται κατανοητό ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί, και στο ζήτημα του Κτηματολογίου, μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, λειτουργώντας ουσιαστικά, με αφοσίωση και συνέπεια, ακόμη και πέραν των αρμοδιοτήτων της».

Ο Περιφερειάρχης καταλήγει: «Θα εργαστώ ακόμα πιο επίμονα να γίνει ψηφιακό και το δικό μας Κτηματολόγιο, ώστε να απαλλαγούν και οι δικοί του χρήστες από την ανάγκη “δημοσίων σχέσεων” στη λειτουργία του».

 

 η επιστολή του  Φώτη Κωστόπουλου

Ανοιχτή επιστολή του κ. Φώτη Κωστόπουλου προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου το πρόβλημα του Κτηματολογίου Ρόδου:

Προς

Τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

 

κ. Περιφερειάρχη

Αναλαμβάνω την πρωτοβουλία να απευθυνθώ δημόσια σ’ εσάς, γιατί το πρόβλημα του Κτηματολογίου Ρόδου έχει περιέλθει σε πλήρη αποτελμάτωση.

Αναγνωρίζουμε όλοι την ταχύτητα της αντίδρασης σας, σχετικά με την δημοπράτηση επισκευής του Κτηματολογίου.

Αυτή όμως η πρωτοβουλία σας, κινδυνεύει να ακυρωθεί λόγω της απαίτησης να εκκενωθεί πλήρως το Κτηματολόγιο για να αρχίσουν οι εργασίες επισκευής του.

Αυτό φαινομενικά μπορεί να φαίνεται εφικτό, όμως στην πράξη η μεταφορά και επαναφορά του Κτηματολογίου στο κτίριο είναι αντικειμενικά μια πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, λόγω πολλών παραγόντων που δεν είναι της παρούσης. Αλλά ακόμη και αν ξεκινήσει σήμερα η μεταφορά θα απαιτούσε διάστημα 5-6 μηνών και άλλο τόσο η επαναφορά του.

Έτσι μετά από έξη (6) μήνες αναστολής της λειτουργίας του Κτηματολογίου βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, χωρίς καμιά προοπτική.

Στο μεταξύ οι δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία είναι τεράστιες αφού έχουν σταματήσει όλες οι συναλλαγές.

Απευθύνω έκκληση σ’ εσάς, που έχετε αποδείξει ότι είστε άνθρωπος των λύσεων, να αναλάβετε πρωτοβουλία επίλυσης του θέματος, γιατί δεν πάει άλλο.

Πρέπει να βρεθεί τρόπος επισκευής του κτιρίου χωρίς προηγούμενη εκκένωση του. Η έναρξη εκτέλεσης εργασιών εξωτερικά, με την αποξήλωση αρχικά των εξωτερικών επιχρισμάτων, από την οποία θα αποκαλυφθεί κατά πόσον είναι επαρκής η στατικότητα του κτιρίου, είναι μια αρχή που θα καθορίσει την εξέλιξη των πραγμάτων και της προοπτικής του κτιρίου, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι στο ίδιο κτίριο στεγάζονται και άλλες Υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Αστυνομία).

Νομίζω ότι για όλα τα πράγματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει και η βούληση. Εξ άλλου έχουν βρεθεί λύσεις για πολύ πιο σύνθετα τεχνικά έργα και παρεμβάσεις.

Κάνω έκκληση σ’ εσάς να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα που υπάρχει, να υπερβείτε στείρες αντιπαραθέσεις και δώστε λύση, η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Ιδού η Ρόδος.

Ρόδος 17-5-2021

Με εκτίμηση

Φώτης Κωστόπουλος

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ