ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γ. Χότζογλου: Κύμα φυγής των εργαζομένων στον Τουρισμό – Το ’23 μπορεί οι κενές θέσεις εργασίας να φθάσουν τις 100.000

 

“Ξεκινήσαμε με μια μαύρη τρύπα στις θέσεις εργασίας τη φετινή πολύ επιτυχημένη σεζόν για τον Τουρισμό, όπου υπήρχε κενό περίπου 50.000 θέσεων στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, και υπάρχει ο κίνδυνος να διπλασιασθεί ο αριθμός του χρόνου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ποιότητα στο προϊόν”, τόνισε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Νατάσα Παμπρή, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου.

Ως δεύτερη αιτία για τις κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο και το κύμα φυγής των εργαζομένων, ο κ. Χότζογλου ανέφερε την καταστρατήγηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

“Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή όσον αφορά το μέλλον μας. Και στη Ρόδο, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, φέτος βγάλαμε μία άκρως επιτυχημένη σεζόν με περίπου 50.000 ελλείψεις στο προσωπικό. Όταν επισκέφτηκα την Κρήτη το καλοκαίρι ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, ένας σερβιτόρος αντιστοιχούσε σε 55 πελάτες (!!!) και αντιλαμβάνεστε το πόσες φορές υψώθηκε το χέρι ενός πελάτη, ενός τουρίστα, για να εξυπηρετηθεί. Οι κενές θέσεις του χρόνου θα είναι διπλάσιες του χρόνου και μπορεί να φθάσουν και τις 100.000″, ανέφερε χαρακτηστικά ο κ. Χότζογλου.

“Για το ταμείο ανεργίας, που ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδό μας από τους μνημονιακούς νόμους, και σε μας εξακολουθούν να εφαρμόζονται, πήγε στους τρεις μήνες. Από τις 7 Ιουλίου έχουμε υποβάλλει το σχετικό αίτημα στον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη με τις προτάσεις μας για το συγκεκριμένο ζήτημα και λέγαμε ότι εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει το δημοσιονομικό να το επαναφέρει σε πέντε μήνες, όπως ήταν πριν το μνημόνιο, τότε να πάμε σε μία αναλογική επιδότηση και τι εννοούμε, όσες μέρες δουλέψει κάποιος τη σεζόν, να επιδοτηθεί το χειμώνα.

Με αφορμή την ημέρα  Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου στην Κρήτη σε μία Ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο μας μαζί με το Εργατικό Κέντρο Κρήτης και με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο επισκεφτήκαμε τον πρόεδρο της κυβέρνησης τον κ. Μητσοτάκη στο ξενοδοχείο όπου γινόταν το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υπήρξε η δέσμευση από τον Πρωθυπουργό ότι θα γινόταν μία συνάντηση την επόμενη εβδομάδα και θα βάζαμε κάτω τα προβλήματα εργαζομένων του κλάδου. Δυστυχώς ακόμα δεν έχει γίνει, έχουμε φτάσει σχεδόν τέλη Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν θα πάρουν ανεργία από το ταμείο για τρεις μήνες, άρα θα επιδοτηθούν για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο και Γενάρη και από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο ή και τον Μάιο θα υπάρχει ένα μεγάλο κενό.

Τα τελευταία χρόνια μέσα στην πανδημία πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι άλλαξαν επάγγελμα. Διότι σκέφτονται ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάποιος υπάλληλος της σεζόν, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως κίνητρο. Μας έκοψε η προηγούμενη κυβέρνηση το εφάπαξ στην εικοσαετία. Δυστυχώς αυτή η δυνατότητα κόπηκε με το νόμο Κατρούγκαλου. Κι έρχεται η σημερινή κυβέρνηση, δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα και με την ανανέωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους ξενοδόχους και αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να πάει κάποιος να δουλέψει σε ξενοδοχείο, για αυτό έχουμε αυτή την τάση φυγής προς ανταγωνιστικές χώρες που είδαμε φέτος.

Τέλος, αναφερόμενος στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ο κ. Χότζογλου, επισήμανε ότι οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι αφού για παράδειγμα στη Ρόδο με τόσες ξενοδοχειακές κλίνες, είναι μόνο 3 οι Επιθεωρητές και ο 4ος συνταξιοδοτείται, ενώ τα νησιά των Κυκλάδων Μύκονος και Σαντορίνη, δεν έχουν ούτε για δείγμα, παρά μόνον η Σύρος:

Έχουμε όμως και το πρόβλημα των ελεγκτικών μηχανισμών σε μία περιοχή όπως είναι και το Νότιο Αιγαίο. Η Ρόδος π.χ. με εκατοντάδες επιχειρήσεις τουριστικές, μόλις και μετά βίας έχει τρεις επιθεωρητές ή τέσσερις. Η Μύκονος και η Σαντορίνη δεν έχουν Επιθεώρηση Εργασίας κι αν κάποιος εργαζόμενος θέλει να καταγγείλει κάποιον εργοδότη, θα πρέπει να μεταβεί στη Σύρο.

realvoice995.gr



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ