ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γ. Φλεβάρης: “Η Ελληνική Αστυνομία κοντά στους πολίτες και στην κοινωνία για να προσδώσει αίσθημα ασφάλειας”

«Ου γαρ τοις ψηφίσµασιν αλλά τοις ήθεσιν καλώς οικείσθαι τας πόλεις» είπε ο Ισοκράτης (436-338 π.Χ.) και πραγματικά οι πόλεις δεν διοικούνται σωστά μόνο με τους νόμους αλλά με την ηθική συμπεριφορά των πολιτών.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη με τον Αστυνομικό Διευθυντή της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου κ. Μιχάλη Καληωράκη, στο πλαίσιο διαβούλευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τις Αρχές και τους Φορείς στις ειδικές συνθήκες που προκαλεί η πανδημία.

Ο κ. Καληωράκης τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία τόσο στην Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου όσο και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας πέραν της δικής της δυναμικής και της μεγάλης προσπάθειας του προσωπικού υπολογίζει στην ατομική ευθύνη και στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων από κάθε πολίτη αφού η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και απαιτεί σοβαρότητα, ενότητα και υπευθυνότητα. Από την προσέγγιση αυτή ξεκινά η ΕΛΑΣ και πέραν τούτου ασκεί τα καθήκοντά της για ασφάλεια και αστυνόμευση.

Υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη Ρόδο και τα νησιά μας εξελίσσεται ομαλά από την αρχή των μέτρων προφύλαξης και πράγματι οι πολίτες κατά κανόνα εφάρμοσαν τα Κυβερνητικά μέτρα. Δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα και σε αυτό συνετέλεσε ο υπεύθυνος τρόπος με τον οποίο δέχθηκε η κοινωνία τα μέτρα, ατομικά και στο πλαίσιο διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τη συνεχή παρουσία όλου του διαθέσιμου προσωπικού στο εθνικό οδικό δίκτυο και στα συνήθη σημεία συγκέντρωσης αλλά και όπου και αν απαιτήθηκε για ελέγχους και συστάσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου για θέματα που αφορούν την τήρηση των ΚΥΑ σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας.

Ο κ. Φλεβάρης μετέφερε στον κ. Καληωράκη, την στήριξη του Περιφερειάρχη και της Περιφερειακής Αρχής και την αναγνώριση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανδρών και γυναικών καθώς και του πολιτικού προσωπικού και ευχήθηκε σε όλους δύναμη, υγεία και υπομονή, για τις Άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης που έρχονται. Τόνισε επίσης την ικανοποίηση της

Ελληνικής κοινωνίας για τις μάχες που έδωσε και δίνει η Ελληνική Αστυνομία στον Έβρο και στα νησιά κατά της ασύμμετρης απειλής της παράνομης και υποκινούμενης μετανάστευσης και για τη φύλαξη των συνόρων μας.

Η ζώνη ευθύνης της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου περιλαμβάνει την Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο, τη Χάλκη, την Μεγίστη και τη Σύμη. Ο κ. Καληωράκης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο ενεργειών που θα εφαρμοστεί. Αυτό είναι, η τήρηση του περιεχομένου των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τους περιορισμούς και τα μέτρα πρόληψης, η αστυνόμευση και καταστολή της παραβατικότητας και η ετοιμότητα για πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων που δεν πρέπει να εξελιχθούν προκαλώντας διάδοση της πανδημίας και διάσπαση των έως τώρα αποτελεσματικών μέτρων.

Ιδιαιτέρως στο θέμα της ετοιμότητας αναφέρθηκε για τυχόν περιπτώσεις απειθαρχίας και μαζικών μετακινήσεων κατά τις μέρες της Αγίας Εβδομάδας και του Πάσχα. Αρκετές φορές κάποιοι προσπαθούν με ευρηματικούς τρόπους να μετακινηθούν στα χωριά ή σε εορταστικές συγκεντρώσεις με οικείους τους. Η Αστυνομική Διεύθυνση παρακαλεί όλους τους κατοίκους των νησιών μας να εξακολουθήσουν και τις μέρες αυτές με το αίσθημα της ατομικής ευθύνης, να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση διεθνώς καθώς η χώρα μας μετράει από τα λιγότερα κρούσματα του Covid-19.

Ανέφερε επίσης στον κ. Φλεβάρη ότι ένα διαφαινόμενο κύμα αύξησης παραβατικότητας στο ξεκίνημα των περιοριστικών μέτρων, πατάχθηκε εν τη γενέσει του από την Αστυνομία καθώς τόσο η Ασφάλεια όσο και τα Αστυνομικά Τμήματα ενήργησαν άμεσα και αποτελεσματικά. Αφετέρου γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ιδιαιτέρως στο περιβάλλον ενός νησιωτικού χώρου και εντοπίζουν τους παραβάτες και την παραβατικότητα είτε πρόκειται για κλοπές και αδικήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου, είτε για ανόητες και επικίνδυνες συμπεριφορές και πρόκληση ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την επίσκεψη και την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και αναφέρθηκε στο επιτυχημένο έργο της πολιτικής προστασίας και στην καλή συνεργασία. Υποσχέθηκε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να προσδίδει ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ώρες το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ