ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γ. Καμπούρης: Μέσα στη γενική απαισιοδοξία κάποιοι να σκεφθούν και το αύριο

 

Η τουριστική σεζόν του 2020 είναι ήδη χαμένη να δουλέψουμε για το 2021

 

Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων, ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες της Ρόδου.

Όλοι περιμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας και τα περίφημα πρωτόκολλα που θα πρέπει να υπάρχουν. Το πιο σημαντικό όμως είναι η έναρξη λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η σεζόν θα ανοίξει τον Ιούλιο με την προϋπόθεση πως θα έχουν αρχίσει να λειτουργούν και οι αεροπορικές εταιρείες .

Κάποιοι ξενοδόχοι σκέπτονται να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους φοβούμενοι  την εμφάνιση κρουσμάτων.

Για την κατάσταση μίλησε στο Βήμα της Δωδεκανήσου ο τουριστικός πράκτορας κ. Γιάννης Καμπούρης.

«Περιμένουμε τις εξελίξεις. Η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν οι αεροπορικές εταιρείες.  Κάποιοι μίλησαν για 14 ή 17  Ιουνίου αλλά εκτιμώ πως αυτό δεν είναι εφικτό. Ακόμη καλά καλά δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία στο νησί μας», είπε ο κ. Γιάννης Καμπούρης.

Ωστόσο δεν μπόρεσε να μην εκφράσει την ανησυχία του για το τι θα γίνει να προκύψει κάποιο κρούσμα σε  ξενοδοχείο του νησιού μας.

Ο γνωστός τουριστικός πράκτορας παρόλα αυτά τονίζει πως αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι πως τώρα είναι  που χρειάζεται η σκληρή δουλειά στον τουρισμό.

«Το ότι η φετινή  τουριστική σεζόν  είναι χαμένη  είναι πλέον γνωστό. Πρέπει να δουλέψουμε  όμως αυτό το καλοκαίρι.  Να εργαστούμε για την επόμενη σεζόν. Για το 2021», ανέφερε.

Σε δραστηριότητα για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό είναι και οι διευθυντές ξενοδοχείων που συχνά πυκνά συζητούν τις εξελίξεις μέσω τηλεδιασκέψεων όπως δήλωσε στο Βήμα της Δωδεκανήσου ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος.

«Κρατήσεις μέχρι τώρα δεν έχουμε. Όλοι εστιάζουμε την  προσοχή μας στην έναρξη λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών.  Από εκεί εξαρτώνται όλα», τόνισε.

Εθνικό Σχέδιο για τον τουρισμό ζήτησε το ΚΙΝΑΛ

Ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει σωτήρια για τον τουρισμό έκανε λόγο πρόσφατα το ΚΙΝΑΛ μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε η πρόεδρος του κινήματος κ. Φώφη Γεννηματά.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπεύθυνος της ΚΟ για θέματα τουρισμού Γιώργος Φραγγίδης και ο Γραμματέας του Τομέα Γιώργος Νικητιάδης.
Οι στόχοι του κινήματος είναι:

1//•Η Ελλάδα ασφαλής προορισμόςΠρωταρχικό μέλημα η προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων

  • Να καταλήξουμε το ταχύτερο -μια και η Ευρώπη ακόμη καθυστερεί -σε ένα Εθνικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο που θα αφορά την λειτουργία όλων των τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Να στηρίξουμε τις υποδομές υγείας στις τουριστικές περιοχές και να προχωρήσουν επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι (τεστ)πριν το άνοιγμα και κατά την  λειτουργία των μονάδων.

2// Στήριξη  των επιχειρήσεων του τουρισμού.

  • Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 και για δυο χρόνια,στο 6% για την εστίαση και τη διαμονή και στο 13% για τις άλλες τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Κατάργηση του τέλους διαμονής,Αναστολή για 2 χρόνια του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
  • Μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2020.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας με εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια για κεφάλαιακίνησης,με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
  • Αναστολή της πληρωμής δόσεων και οφειλών,για το 2020,και μακροχρόνιες ρυθμίσεις για την εξόφληση τους.
  • Μείωση των ενοικίων των υποδομών κατά 50% για το 2020,με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.

3///Στήριξη της απασχόλησης και των  εργαζομένων.

  • Επιδότηση του μισθού των εργαζομένων κατά 40 % ,για όσες εποχιακές επιχειρήσεις ανοίξουν και για όσο παραμείνουν ανοιχτές. Χωρίςόμως δυσμενείς αλλαγές στους όρους και συμβάσεις εργασίας.
  • Επίδομα ανεργίας για όλη τη χρόνια,στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων που θα μείνουν κλειστά.
  • Κάλυψη με επίδομα ανεργίας για τους χειμερινούς μήνες για όσους δουλέψουν το καλοκαίρι, χωρίς υποχρέωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων.

4//Μεγάλο,ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με επιδότηση της μεταφοράς για τις οικογένειες.Με κατεύθυνση την στήριξη και μικρών,μεσαίων μονάδων.
Επισημαίνω ότι στην χώρα μας η συνεισφορά του τουριστικού προϊόντος υπερβαίνει το 25% του ΑΕΠ και αντίστοιχο ποσοστό της απασχόλησης. Είναι σαφές ότι αν δεν στηριχθεί το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και όχι μόνο για μια χρόνια.
Και ότι μεγάλο μέρος του κόστους των μέτρων στήριξης,θα επιστρέψει στο κράτος μέσα από την αυξημένη δραστηριότητα που θα επιφέρει (φόροι,εισφορές,κατανάλωση).

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ