ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία για AUKUS: Είχαμε υποψίες – Διαψεύδει και την Αυστραλία για το πρόγραμμα των υποβρυχίων

Η Γαλλία άρχισε να έχει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το συμβόλαιο ύψους άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα υποβρύχια, που είχε συνάψει με την Αυστραλία, τον Ιούνιο, ενώ οι ΗΠΑ δεν απάντησαν ποτέ σε οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με τη συμφωνία AUKUS, έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ.

Το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπήρξε καμία νύξη περί ακύρωσης οποιουδήποτε συμβολαίου, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στο Παρίσι, στα μέσα Ιουνίου.

Έτσι επιχείρησε να διαψεύσει άπαξ δια παντός τους ισχυρισμούς της Αυστραλίας – δια στόματος όχι μόνον του υπουργού Άμυνας, αλλά και του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον – ότι το Παρίσι ήταν ενήμερο για της ανησυχίες που διατύπωνε η Καμπέρα σχετικά με το πρόγραμμα των υποβρυχίων.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ακυρώσει μια παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, προκειμένου να αποκτήσει τουλάχιστον 8 πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής και βρετανικής τεχνολογίας, αφότου σύναψε μια συμφωνία ασφαλείας με τις χώρες αυτές, υπό το όνομα AUKUS.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ