ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: «Κλειδώνει» το lockdown που ακολούθησε και η Αυστρία για τους ανεμβολίαστους

Υπό τη νέα πρόταση, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί λεωφορεία ή τραίνα θα πρέπει να επιδεικνύει αρνητικό τεστ, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Τα τρία κόμματα της Γερμανίας πρότειναν ανάλογους περιορισμούς και για τους χώρους εργασίας.

Σε συμφωνία για αυστηροποίηση των μέτρων που θα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες καταλήγουν τα κόμματα που διαπραγματεύονται για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας. Ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων κρουσμάτων στη Γερμανία έφθασε τα 312 ανά 100.000 άτομα την Τρίτη και σε κάποιες περιοχές ξεπέρασε τα χίλια, όταν ένα χρόνο νωρίτερα – και πριν ξεκινήσει η εμβολιαστική εκστρατεία – τα ποσοστά αυτά κυμαίνονταν στα 139 ανά 100.000 άτομα. Ωστόσο, οι 265 θάνατοι από την Covid-19 που καταγράφηκαν χτες ήταν πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με την κορύφωση της πανδημίας πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Εξάλλου, η εμβολιαστική κάλυψη κυμαίνεται στο 67%, αφήνοντας τη Γερμανία πολύ πίσω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Το σχέδιο των τριών έρχεται δύο ημέρες μετά την επιβολή ανάλογου lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση της Αυστρίας και ενώ ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, κινούμενος περί το 30%, ποσοστό ανάλογο εκείνου που καταγράφεται σε Ελβετία και Αυστρία.

Υπό τη νέα πρόταση, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί λεωφορεία ή τραίνα θα πρέπει να επιδεικνύει αρνητικό τεστ, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Τα τρία κόμματα πρότειναν ανάλογους περιορισμούς και για τους χώρους εργασίας.

Κομισιόν: Εθνική απόφαση τα lockdown

«Τα lockdown είναι εθνική απόφαση», ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας να επιβάλει lockdown σε πολίτες ανεμβολίαστους κατά της Covid-19, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα υγείας, Στέφαν ντε Κερσμάκερ, σημείωσε ότι τα «lockdown είναι απόφαση που λαμβάνεται σε επίπεδο κρατών-μελών» και πρόσθεσε , ότι η Επιτροπή εργάζεται με τα κράτη-μέλη σε διάφορα επίπεδα για να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση, να ανταλλάσσει πληροφορίες και να έχει μια συνεκτική προσέγγιση της κατάστασης.

Υπενθύμισε, πάντως, την εκτίμηση κινδύνου που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσου (ECDC) στις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία έδειχνε ότι στις χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι κάτω του 75%, η άρση των περιορισμών για την υγεία θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο.

«Το μήνυμα παραμένει σαφές. Εμβολιαστείτε. Διατηρήστε μάσκες και κοινωνική απόσταση», επισήμανε, τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ