ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Για όλα όσα στερείται, ο λαός της Ρόδου θα βρεθεί μπροστά σας

 

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας», ακούμε στις συζητήσεις με φίλους, συναδέφλους και συγγενείς. Πράγματι, ο χειμώνας αυτός έρχεται να διαδεχθεί ένα καλοκαίρι στο νησί μας, το οποίο κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν.

Το νησί μας φέτος «έσπασε» τα κοντέρ και τροφοδότησε επάξια την «εθνική μας βιομηχανία», αυτή του τουρισμού!

Τα ξενοδοχεία άνοιξαν, οι κλίνες γέμισαν, οι εργαζόμενοι φόρεσαν τις στολές τους και οι καταγάλανες παραλίες μας γέμισαν από κόσμο που ήρθε για να θαυμάσει τη Ρόδο. Φέτος πήγαμε καλά.

Τι δεν πήγε καλά, όμως;

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, κακοπληρωμένοι και εξουθενωμένοι, με απλήρωτες υπερωρίες, σε πολλές περιπτώσεις με «μαύρα», εκτεθειμένοι και χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας. Δίχως προσωπικό χρόνο και αφημένοι βορά στις αυξημένες ανάγκες της σαιζόν, μπορούν να κάνουν τον δικό τους απολογισμό του καλοκαιριού. Μπορούν να μαρτυρήσουν την πραγματικότητα που οι εργοδότες και οι παράγοντες του νησιού έχουν κρύψει «κάτω από το χαλί», έτσι ώστε η αίγλη της σαιζόν να παραμείνει ακέραιη. Και φυσικά για να μην θιχτεί η κυβέρνηση που έχει κουρελιάσει τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε.

Το νοσοκομείο μας ρημάζει

Από την άλλη, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Νοτίου Αιγαίου, το δικό μας νοσοκομείο που καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Δωδεκανήσου, υποφέρει από ελλείψεις: Οι οργανικές θέσεις που καλύπτονται βρίσκονται στο ποσοστό του 55% των θέσεων που έχει πραγματικά ανάγκη το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Η μοίρα του άγνωστη, κανένα υπουργείο, κανένας υπεύθυνος δεν έχει απαντήσει πραγματικά στα ερωτήματα της τοπικής μας κοινωνίας, η οποία δεν έχει πρόσβαση σε καθολική και ποιοτική δημόσια υγεία σε μία συνθήκη, μάλιστα, που η πανδημία συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον κόσμο.

Από πού να ξεκινήσουμε; Από την έλλειψη αναισθησιολόγων και γενικότερα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού; Από την έλλειψη ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, εξοπλισμού ή ιατροφαρμακευτικού υλικού; Η απάντηση αυτή είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και φαίνεται πως η Κυβέρνηση και ο Δήμος δεν μπορούν να το λύσουν.

Στο νησί μας, όπως και σε όλες τις νησιωτικές περιοχές, βασιλεύει η αδιαφορία για την υγεία των πολιτών και μαζί με τους Ροδίτες «νοσεί» και η δημόσια υγεία.  Η εγκατάλειψη των νησιωτών από την Πολιτεία, αλλά και η επιδεικτική περιφρόνηση της τωρινής κυβέρνησης προς εμάς, είναι προκλητική. Μπορούμε πλέον να μιλάμε για διάλυση της Δημόσιας Υγείας του νησιού μας, με τη στάμπα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Φτάνει πια: Αντίσταση, Αλληλεγγύη, Αλλαγή

Την οργή μας, πρέπει να την μετατρέψουμε σε κάτι όμορφο, σε ένα μέλλον αντάξιο των αναγκών των ανθρώπων και του νησιού μας.

Να ζητάμε αυτά που μας αξίζουν, να μη χάνουμε το κουράγιο μας:

  • Στελέχωση του νοσοκομείου μας, για την αποκατάσταση της Δημόσιας Υγείας στο ύψος των αναγκών μας, για την ασφάλεια των νησιωτών
  • Στελέχωση των Κέντρων Υγείας μας που διαλύονται, αφήνοντας ανθρώπους που ζουν έξω από την πόλη εκτεθειμένους
  • Τέρμα στην «γαλέρα» του τουρισμού: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, 8ωρο και πληρωμένες υπερωρίες, αξιοπρέπεια και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Το πρώτο βήμα θα είναι οι αγώνες μας για την μη εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη

Εμείς τα λέμε με απλά λόγια, προς κάθε κατεύθυνση: Τρεις βασικές διεκδικήσεις για αρχή. Υποσχόμαστε σε κάθε υπεύθυνο πως δεν θα σωπάσουμε μέχρι και η τελευταία λέξη μας να γίνει πράξη.

Αυτή τη στιγμή, με ευθύνες της κυβέρνησης τα νοικοκυριά ολόκληρης της χώρας δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες. Ο λόγος; Η εγκληματική κυβέρνηση που έχει διαλύσει τις ζωές μας, με νόμους που καταστρατηγούν κάθε πτυχή των δικαιωμάτων μας: από την ανάγκη στη στέγη και την εργασία, έως τα κοινωνικά μας δικαιώματα. Είναι η κυβέρνηση που κατήργησε το 8ωρο, που «σέρβιρε»  τις γειτονιές μας και τον φυσικό μας πλούτο σαν «γεύμα» σε ιδιώτες και που  τελικά δεν τολμά να βάλει STOP στην ακρίβεια που αμφισβητεί την αξιοπρέπειά μας.

Η απάντηση θα δοθεί από εμάς, από τον κόσμο της εργασίας, της νεολαίας και του αγώνα. Από την κοινωνία της Ρόδου, η οποία ενώνοντας το βήμα της με την υπόλοιπη χώρα στην 24ωρη απεργία της 9ης Νοέμβρη, θα πει ένα μαζικό και βροντερό «ΟΧΙ» στην πολιτική της κυβέρνησης. Και είναι το ίδιο βήμα που θα φέρει την πολιτική αλλαγή στον τόπο, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και την βαθειά παράδοση της αντίστασης του λαού μας.

Κάποιοι άνθρωποι εξαρτιόμαστε από τον μισθό μας, κύριε Μητσοτάκη κύριε Καμπουράκη, κύριοι «άρχοντες  του τόπου». Μας έχετε τσακίσει δικαιώματα και δικαιώματα, όμως ένα πράγμα δεν θα μας πάρετε: Τις φωνές, την επιμονή, τα χέρια και τα μυαλά μας. Ο λαός της Ρόδου, θα βρεθεί μπροστά σας!

 

Γιώργος Τόππος  μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ