ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γιάννης Φλεβάρης “Ομαλά εξελίσσεται το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς”

 

 

Η λειτουργία της αγοράς δίνει ζωντάνια στις πόλεις των νησιών μας και το Τμήμα Εμπορίου βρέθηκε κοντά στον εμπορικό κόσμο και στα καταστήματα που ξεκινούν τη λειτουργία τους εν αναμονή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που θα επεκτείνει την άρση των περιορισμών και για άλλες κατηγορίες δραστηριοτήτων.

Οι έμποροι περιμένουν στα καταστήματά, τους πελάτες τους για να τους εξυπηρετήσουν και να τους δουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα περιοριστικών μέτρων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εμπορίου Δωδεκανήσου επισκέφτηκαν πολλές επιχειρήσεις και συνομίλησαν με εμπόρους, εργαζομένους και πελάτες. Παράλληλα διαπίστωσαν την τήρηση των μέτρων προφύλαξης και το επίπεδο διαμόρφωσης των τιμών. Εξέτασαν θέματα που αφορούν την Διεύθυνση Ανάπτυξης καθώς και την αγοραστική ζήτηση διαφόρων προϊόντων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για διάφορα τοπικά προϊόντα των νησιών της Περιφέρειάς μας και ιδιαίτερα για λεμόνια. Είναι ενδεικτικό ότι η αγορά των Αθηνών απορρόφησε μόνο από την παραγωγή της Ρόδου, 100 τόνους λεμόνια τις τελευταίες μέρες. Η ζήτηση για το προϊόν παραμένει μεγάλη. Αυτό δείχνει τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και γενικότερα για τον πρωτογενή τομέα που μετά την κρίση της πανδημίας μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο απορροφώντας επενδύσεις και νέους παραγωγούς και επιχειρηματίες στον χώρο της παραγωγής, της τυποποίησης, της διάθεσης και εμπορίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμων Ζαννετίδης στηρίζουν την τοπική παραγωγή σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησο, τόσο όσο προς το brand name (ΠΟΠ) όσο και ως την διάδοση της νησιωτικής γαστρονομίας και κουζίνας (Aegean Cuisine).

Στη συνέχεια εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τις Ανώνυμες Εταιρίες με δεδομένο ότι από τον Μάιο του 2020 η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρεται από τις Περιφέρειες στα Εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Φλεβάρης είχε συνομιλία με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Πάππου καθώς και με τον Αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο Παπασταματίου. Για το ίδιο θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Τμήματος κ. Χρήστο Καραϊσαρίδη προσωπικά και την Υπηρεσία στο σύνολό της που επί σειρά ετών διεκπεραίωσε μια επίπονη και απαιτητική εργασία μεγάλου όγκου ενεργειών με επιτυχία.

Το Τμήμα Εμπορίου θα συνεχίσει και το επόμενο χρονικό διάστημα την παρακολούθηση των τιμών των υγρών καυσίμων και του πετρελαίου στα πρατήρια της περιοχής σε συνεργασία με το Υπουργείο. Κατά τον μήνα Απρίλιο το Τμήμα Εμπορίου επισκέφτηκε τα περισσότερα πρατήρια υγρών καυσίμων και εξέτασε παραστατικά και αναγκαία έγγραφα με τα οποία πρέπει να είναι εφοδιασμένες οι επιχειρήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν πτώση των τιμών σύμφωνα με την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Πολλοί είναι οι συμπατριώτες μας που αποφάσισαν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης για τον επόμενο χειμώνα λόγω της διαμόρφωσης των τιμών σε χαμηλά επίπεδα. Την διαμόρφωση των τιμών, σύμφωνα με τα παραστατικά προμήθειας από τις επιχειρήσεις, παρακολουθεί αυτοτελώς το Υπουργείο με κλιμάκια ελέγχου στα νησιά.

Όσον αφορά την επανεκκίνηση της αγοράς και το άνοιγμα των επιχειρήσεων διαπιστώνεται ότι οι τιμές των διαφόρων προϊόντων διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο και υπάρχουν ευκαιρίες αγοράς προϊόντων σε προσιτές τιμές.
Για το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φλεβάρης δήλωσε ότι «Όσοι καταναλωτές μπορούν να προβούν σε αγορές, η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη και συμφέρουσα. Πέραν τούτου μπορούν έμπρακτα να στηρίξουν, όσοι έχουν την δυνατότητα αυτή, την τοπική αγορά των νησιών μας, την τοπική οικονομία, την διατήρηση θέσεων εργασίας και τον εμπορικό μας κόσμο που σήμερα το έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ».ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ