ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γιάννης Iατρίδης : Αγώνας για την Κοιλάδα των Πεταλούδων

 

 Αγώνα κάνει ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Γιάννης Ιατρίδης για να αποκατασταθούν οι ζημιές στην κοιλάδα των Πεταλούδων ώστε να λειτουργήσει το καλοκαίρι με νέα μορφή. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Δωδεκανήσου» μίλησε για τις παρεμβάσεις στην Κοιλάδα που θα βελτιώσουν την εικόνα της. Ακόμη αναφέρθηκε ο κ. Ιατρίδης στις Πηγές Καλλιθέας και τα σχέδια που έχει για το ακίνητο.

«Θα είναι πολύ διαφορετική . Θα τα δείτε όταν θα έρθει η ώρα. Θα υπάρχει σταθμός πρώτων βοηθειών όπως και στις πηγές Καλλιθέας. Η Κοιλάδα είναι  ένας ιδιαίτερος χώρος όπου μπορούν να συμβούν πολλά . Ο σταθμός θα είναι πάντα σε  λειτουργία για την ασφάλεια των επισκεπτών»

Ωστόσο μιλάει και για τα άλλα ακίνητα που διαχειρίζεται η εταιρεία ΔΕΡΜ ΑΕ .

Η συνέντευξή του κ. Γιάννη Ιατρίδη αναλυτικά:

Πως έκλεισε το προηγούμενο έτος για την εταιρεία ΔΕΡΜ ΑΕ;

Δεν έχουμε ακόμη στη διάθεση μας τα πλήρη στοιχεία του οικονομικού απολογισμού της ΔΕΡΜ ΑΕ. Σύντομα  θα ξέρουμε και θα διαμορφώσουμε τα βήματα μας για το  πως θα προχωρήσει η οικονομική διαχείριση της ΔΕΡΜ ΑΕ. Δεν έχει μπει ακόμη ο  ορκωτός λογιστής στην εταιρεία.

Ποιοι είναι οι στόχοι  σας για τη ΔΕΡΜ ΑΕ το 2020;

Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσα διαχειριζόμαστε. Ξεκινάμε από την κοιλάδα των Πεταλούδων που υπέστη μεγάλες ζημιές. Τα πράγματα δεν είναι και εύκολα. Προσπαθήσαμε  με κάποιο τρόπο να βελτιώσουμε  κάποια πράγματα. Ξεκινήσαμε με την σύμβαση που υπάρχει. Καταφέραμε μετά τις  πλημμύρες να κάνουμε συμπληρωματική σύμβαση για τα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Θα πρέπει την 1η Απριλίου να είναι έτοιμη η κοιλάδα.

Τι γίνεται με την πυροπροστασία και τον καθαρισμό του δάσους;

Ασχολούμαστε με αυτό το θέμα. Κάναμε σύμβαση με δασολόγο για να προχωρήσει στη θεώρηση της μελέτης. Μας κατέθεσε επίσης  και τη μελέτη για τον καθαρισμό των δασών.  Το θέμα αυτό θα απασχολήσει  το δημοτικό συμβούλιο . Και αυτό γιατί πρέπει να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  Πέρα από αυτά ολοκληρώσαμε τη μελέτη που αφορά  το δρόμο διαφυγής που ζητά η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Θα ανοίξει νέος δρόμος δηλαδή εκεί για την διαφυγή των επισκεπτών;

Υπάρχει αγροτικός  δρόμος στην περιοχή που με τεχνικές παρεμβάσεις θα βελτιωθεί.  Είναι μήκους  3,1 χλμ. Ξεκινάει από το πάνω πάρκιγκ και φθάνει  στον κάτω χώρο στάθμευσης.  Στείλαμε όλα τα στοιχεία στη δασική  υπηρεσία για να δώσει την έγκριση καθώς και στη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών  και στη Διεύθυνση Προγραμματισμού προκειμένου οι παρεμβάσεις να ενταχθούν στο ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να χρηματοδοτηθούν. Έτσι θα καλυφθούν όσα ορίζουν οι κανονισμοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυρασφάλεια στην κοιλάδα.  Τα άλλα ζητήματα άπτονται στις αρμοδιότητες του τομέα  της Πολιτικής Προστασίας. Θα υπάρχει επίσης και πυροσβεστικό όχημα από την 1η Απριλίου.  Επίσης θα υπάρχουν κάμερες και μεγαφωνική εγκατάσταση. Ακόμη θα υπάρχει και wifi στην Κοιλάδα. Θα υπάρχουν επιπλέον υπηρεσίες σε  ότι αφορά την κοιλάδα των Πεταλούδων.

Έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στην Κοιλάδα των Πεταλούδων;

Οι ζημιές στην κοιλάδα είναι πολύ μεγάλες. Δεν είναι  εύκολο  να αποκατασταθούν. Να μην ξεχνάμε πως δεν είναι εύκολο να μπει και μηχάνημα στην κοιλάδα. Αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε. Και με δικά μας συνεργεία κάνουμε διάφορες εργασίες.

Θα έτοιμα  όλα φέτος;

Θα είναι έτοιμα όλα φέτος. Η κοιλάδα Πεταλούδων θα είναι καλύτερη φέτος. Θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. Εκκρεμότητα θα μείνει το κομμάτι του δρόμου που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Εκεί υπάρχουν μεγάλες κατολισθήσεις που συνεχίζονται.  Από την ΠΝΑΙ έχουν ζητηθεί διάφορα στοιχεία τα οποία και στείλαμε

Πότε θα ανοίξει η κοιλάδα;

Θα ανοίξει  15 Απριλίου με 1η Μαΐου. Μέχρι τότε όλα θα είναι έτοιμα.

Θα υπάρχει κάτι διαφορετικό;

Θα είναι πολύ διαφορετική . Θα τα δείτε όταν θα έρθει η ώρα. Θα υπάρχει σταθμός πρώτων βοηθειών όπως και στις πηγές Καλλιθέας. Η Κοιλάδα είναι  ένας ιδιαίτερος χώρος όπου μπορούν να συμβούν πολλά . Ο σταθμός θα είναι πάντα σε  λειτουργία για την ασφάλεια των επισκεπτών.

Πως θα διαμορφωθεί  η τιμή του εισιτηρίου για την κοιλάδα;

Θα είναι πέντε ευρώ συν το ΦΠΑ που υποχρεούμεθα να έχουμε. Ουσιαστικά αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου δεν θα έχουμε.

Τι γίνεται στις Πηγές Καλλιθέας;

Στις Πηγές Καλλιθέας κάνουμε έργα συντήρησης. Υπάρχει μια εργολαβία . Φτιάξαμε τη μόνωση . Επίσης όλα  τα κτίρια θα βαφτούν. Στην παρούσα φάση προσπαθούμε να τελειώσουμε τη μελέτη που αφορά τη δημιουργία του αμφιθεάτρου στην περιοχή. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Τελείωσαν τα στατικά και αρχιτεκτονικά. ΄Εχουμε πάρει τις αδειοδοτήσεις . Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η δημοπράτηση ώστε η εργολαβία να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.  Επίσης υπάρχει ένα θέμα που αφορά το παλιό αντλιοστάσιο. Θα  κάνουμε ότι είναι δυνατό για να κατασκευαστεί νέο. Θα γίνει παρέμβαση στους κήπους και θα διαμορφωθεί και ο χώρος στάθμευσης.  Πήραμε τη συγκατάθεση της εφορίας Νεωτέρων Μνημείων. Νομίζω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν και φέτος τα έργα αυτά.

Πότε θα ανοίξει η Καλλιθέα;

Θα ανοίξει την 1η Απριλίου με τη φιλοξενία ενός συνεδρίου που αφορά το γαμήλιο τουρισμό . Έχει προγραμματιστεί ήδη από πέρσι.

Η τιμή στο εισιτήριο για την Καλλιθέα;

Παραμένει η ίδια 2,5 και  5 ευρώ.

Είχατε πιστοποιήσει το νερό της Καλλιθέας μέχρι το τελικό στάδιο και τις  μελέτες που είχατε ετοιμάσει υπήρχε συγκεκριμένη πρόταση . Τι έγινε και τι σκέπτεστε να κάνετε τώρα;

Στόχος ήταν να γίνει η Καλλιθέα ιαματικό κέντρο. Το μάστερ πλάν που είχα ετοιμάσει το 2004 με το ΕΜΠ και όχι μόνο . Ήταν ολοκληρωμένο και αφορούσε ένα ακίνητο κοντά στην  Καλλιθέα έκτασης 200 στρεμμάτων. Το ακίνητο αυτό όμως έχει παραχωρηθεί όμως στο ΤΑΙΠΕΔ. Μίλησα με τον αρμόδιο υπουργό το περασμένο καλοκαίρι. Ετοιμάζω το φάκελο  και θα τον στείλω στο υπουργείο Τουρισμού.  Είναι δύσκολο το εγχείρημα. Το ΤΑΙΠΕΔ θέλει χρήματα. Εμείς  έχουμε έτοιμο το σχέδιο δράσης. Προτιμότερο είναι να συνεργαστούμε με το ΤΑΙΠΕΔ . Υπάρχουν κάποιες προτάσεις που θα εξεταστούν  κατά τη συνάντηση με τη διοίκηση του υπερταμείου. Έχουμε έτοιμη  όμως και αντιπρόταση.

 

Τι έγινε με την οφειλή που είχε η ΔΕΡΜ ΑΕ  στο Δήμο Ρόδου;

Έχει γίνει ρύθμιση  του 1.000.000 και πληρώνουμε  κανονικά στο Δήμο Ρόδου.

Με τα υπόλοιπα ακίνητα που διαχειρίζεται η ΔΕΡΜ ΑΕ τι γίνεται;

Στο φράγμα της Απολακκιάς που υπάρχουν υποδομές βοηθάμε τους επιχειρηματίες εκεί να υλοποιήσουν τις δράσεις τους και να προσφέρουν κάτι διαφορετικό στον επισκέπτη.  Τους  βοηθήσαμε να κάνουν και δύο αναδασώσεις. Φτιάξαμε και τα δίκτυα του νερού. Θα τους φτιάξουμε και στέγαστρα. Έχουμε πρόθεση να κάνουμε και άλλα πράγματα εκεί.  Σχεδιάζονται και άλλα πράγματα εκεί που θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο.

Με τις κατασκηνώσεις στον Προφήτη Ηλία;

Υπάρχει ένα θέμα εκεί  με το παραχωρητήριο. Κάναμε έρευνα στο Κτηματολόγιο σε ότι αφορά τα κτίρια . Δεν υπήρχε καταγεγραμμένη  καμία ιδιοκτησία στο δήμο Ρόδου. Κάναμε μια ερεύνα και βρήκαμε ένα παραχωρητήριο που υπήρχε από την εποχή του πρώην ταμείου δημοσίων κτημάτων Δωδεκανήσου για 50 στρέμματα. Δεν αφορούν όμως όλα τα κτίσματα.  Με το θέμα ασχολείται η Νομική Υπηρεσία του Δήμου. Το θέμα θα απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο . Αν δεν υπάρχει το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν μπορεί να γίνει τίποτε.  Θέλουμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την πρόταση μας. Η ΔΕΡΜ θα συντηρήσει και θα φτιάξει  με ένα σχέδιο  ολοκληρωμένο το κομμάτι που αφορά τις παλιές κατασκηνώσεις. Είναι ένας πλούτος για το νησί της Ρόδου που θα πρέπει  να αξιοποιηθεί.

Με το ξενοδοχείο Έλαφος;

Λειτουργεί από ιδιώτη που έχει αναλάβει το ξενοδοχείο. Έχει υποχρέωση να φτιάξει και το ξενοδοχείο Ελαφίνα. Θα επισκεφθώ το χώρο και θα συζητήσουμε όλα τα θέματα.  Ακόμη περιμένουμε την απόφαση για την έξωση από το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Δημοκρατίας κοντά την πιάτσα των ταξί.  Είχε δημοπρατηθεί πριν από δύο χρόνια. Όταν θα μας δοθεί η απόφαση θα το δημοπρατήσουμε.

Για το ΟΑΣΙΣ τι θα κάνετε;

 Είναι ένα ακίνητο στο κέντρο της πόλεως. Εμείς έχουμε  κάνει παρεμβάσεις  για τον καθαρισμό του ακινήτου. Προσπαθούμε να  δούμε τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου.  Αναζητούμε τρόπους.

Για το πάρκο Θέρμαι;

Θέλουμε να γίνει ήπια παρέμβαση εκεί. Δεν θα υπάρχουν καταστήματα εστίασης ούτε αναψυκτήρια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ