ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γιάννης Καμπούρης: «Οι πολίτες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις ηλεκτρονικές εφαρμογές για την εξυπηρέτησή τους»

Για την νέα εποχή στην οποία μπήκαν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, για την εφαρμογή Τηλε-Δήμος, την λειτουργία των ΚΕΠ σε όλο το νησί καθώς και για την  συνεργασία με τους προέδρους στις Τοπικές Κοινότητες και με τους δημοτικούς ανταποκριτές μιλάει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Καμπούρης. Και τονίζει ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις ηλεκτρονικές εφαρμογές για την εξυπηρέτησή τους.

 

 

Κύριε αντιδήμαρχε, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με το πρόγραμμα Τηλε-Δήμος; Υπάρχει ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τους δημότες;

 

Η καινοτόμος ηλεκτρονική εφαρμογή ‘ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ’ τέθηκε σε λειτουργία στο Δήμο Ρόδου με αφορμή τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν κατά του κορονοϊού. Εδώ και αρκετούς μήνες πλέον, οι πολίτες της Ρόδου έχουν τη δυνατότητα μέσα από την ηλεκτρονική αυτή υπηρεσία www.teledimos.gr, να αιτηθούν ηλεκτρονικά για την έκδοση πιστοποιητικών Δημοτολογίου, Ληξιαρχικών Πράξεων, Βεβαιώσεις Μη Οφειλής, Βεβαιώσεις Μόνιμης Κατοικίας, καθώς και για γενικές αιτήσεις για οποιοδήποτε θέμα. Επίσης μέσα από την ίδια εφαρμογή μπορούν να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές για βεβαιωμένες οφειλές, κλήσεις ΚΟΚ και 0,5%, καθώς και Παρεπιδημούντων, με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Από τις 22 Μαρτίου 2020 που τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 922 αιτήματα εκ των οποίων τα 907 έχουν ήδη διεκπεραιωθεί.

Σε γενικές γραμμέςοι πολίτες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις ηλεκτρονικές εφαρμογές για την εξυπηρέτησή τους, γεγονός το οποίο σίγουρα βοηθάει  στην αποφυγή συνωστισμού των πολιτών στις υπηρεσίες και στη μη εξάπλωση του ιού.

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον εκσυγχρονισμό στα ΚΕΠ σε όλο το νησί με προσωπικό και εξοπλισμό; Θα γίνουν προσλήψεις;

 

Μετά την αποδοχή της  πρότασής μας από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό κ. Γ. Γεωργαντά, τρία νέα ΚΕΠ και συγκεκριμένα στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη, καθώς και στις Δημοτικές Κοινότητες Λίνδου και Κοσκινού, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες των περιοχών αυτών. Η ανταπόκριση του Υπουργείου στο αίτημά μας ήταν άμεση και καταφέραμε με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Υποδομών και της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών να ολοκληρώσουμε το εγχείρημα αυτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το ΚΕΠ στη Λίνδο ήδη λειτουργεί, στο ΚΕΠ της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη ολοκληρώνονται οι τεχνικές εργασίες και για το ΚΕΠ στα Κοσκινού είμαστε σε αναμονή για την έκδοση του ΦΕΚ λειτουργίας του.

Μετά από διαβεβαιώσεις που λάβαμε από το Υπουργείο, θα υπάρξει άμεση ενίσχυση του προσωπικού των ΚΕΠ με προσλήψεις 2 ή 3 μόνιμων υπαλλήλων και εν καιρώ θα πραγματοποιηθούν και άλλες προσλήψεις τακτικού προσωπικού ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.

 

Πώς εξελίσσεται η συνεργασία σας με τους προέδρους στις Τοπικές Κοινότητες και με τους δημοτικούς ανταποκριτές;

 

Η συνεργασία μας με όλους τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων είναι άριστη. Πριν λίγους μήνες μάλιστα πραγματοποιήσαμε συνάντηση μαζί τους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό την ενημέρωσή τους για την ηλεκτρονική εφαρμογή «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» και τα οφέλη αυτής, καθώς και για το θεσμό των Δημοτικών Ανταποκριτών και τη δυνατότητα που αυτός παρέχει στους πολίτες που αδυνατούν για κάποιο λόγο να μετακινηθούν, αλλά μπορούν να εξυπηρετηθούν από το σπίτι τους. Επίσης συζητήσαμε για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών Αιτημάτων Πολιτών και ανταλλάξαμε απόψεις για την προώθηση και την καλύτερη εφαρμογή αυτής.

Ο θεσμός των ‘Δημοτικών Ανταποκριτών’ εξυπηρετεί σημαντικό αριθμό δημοτών με αντικειμενική αδυναμία πρόσβασης στις δημοτικές υπηρεσίες σε όλες τις τοπικές κοινότητες. Οι Δημοτικές Ανταποκριτές είναι υπάλληλοι του Δήμου Ρόδου, τα στοιχεία των οποίων έχουν δημοσιοποιηθεί σε όλες τις κοινότητες, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής και απρόσκοπτη δυνατότητα συνεννόησης μαζί τους.

 

Πότε θα υπογράψετε την συμφωνία με τον Δήμο Τρικκαίων και τι θα περιλαμβάνει;

 

Η μετατροπή της πόλης μας σε έξυπνη πόλη – smartcity αποτελεί στόχο της νέας δημοτικής αρχής. Η προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Τρικκαίων η οποία πρόκειται να υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εφαρμογές και υπηρεσίες:

  • Δημιουργία και επέκταση hot-spot (Ασύρματη πρόσβαση με Wi-Fi) σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου Ρόδου.
  • Δημιουργία ολοκληρωμένου Ψηφιακού Κέντρου παρακολούθησης και ελέγχου της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο. Ηλεκτροφωτισμός, οδοποιία, βλάβες και πολλές άλλες καθημερινές λειτουργίες θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται, ώστε να γίνονται άμεσα παρεμβάσεις όπου χρειάζονται και να εξοικονομούνται πόροι.
  • Υπηρεσία παρακολούθησης και διαχείρισης του στόλου του Δήμου Ρόδου και ειδικότερα των απορριμματοφόρων του, με στόχο τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και επισκέπτες.
  • Υπηρεσία – Εφαρμογή διαδικτυακού πληροφοριακού συστήματος γεωχωρικών δεδομένων (GIS) βασισμένο σε λύσεις ανοικτού κώδικα.
  • Σύστημα έξυπνης στάθμευσης με το οποίο επιτυγχάνεται η εύρεση, η απεικόνιση και ο έλεγχος οριοθετημένων θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Χρήση αισθητήρων καθώς και εγκατάσταση δικτύου εξειδικευμένων αισθητήρων, έτσι ώστε να αντιστοιχεί ένας αισθητήρας για κάθε διακριτή, διαγραμμισμένη θέση στάθμευσης.
  • Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών με τη χρήση ειδικών συσκευών περιβαλλοντικών μετρήσεων (για συγκέντρωση αέριων ρύπων, αιωρούμενων σωματιδίων και θορύβου), με σκοπό να μπορεί να εκτιμηθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας και να αξιολογηθεί πιθανός αντίκτυπος στη δημόσια υγεία.
  • Έξυπνες διαβάσεις πεζών.
  • Yπηρεσίες σχεδιασμού και υλοποίησης για την ένταξη του Δήμου Ρόδου στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Ηorizon 2020. • Υπηρεσία δήλωσης προβλημάτων, καταγραφής αιτημάτων και εξυπηρέτησης πολιτών μέσα από οργανωμένο Call-Centre για τουλάχιστον 16 ώρες/μέρα.

• Σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Πρόκειται για προκαθορισμένα σημεία κοινόχρηστης φόρτισης, στα οποία μπορεί ο χρήστης να ανεφοδιάζει το αυτοκίνητό του εύκολα, μέσα από την ανάπτυξη έξυπνων και διασυνδεδεμένων υποδομών επαναφόρτισης. • Σύστημα ενίσχυσης της δημοκρατίας με τη διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τους στόχους και την κατανομή των δημοσίων επενδύσεων του Δήμου Ρόδ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ