ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γιάννης Κλούβας, πρόεδρος εστιατόρων Ρόδου «Η Εστίαση δεν είναι Λοκντάουν – Είναι σε ΝΟΚΑΟΥΤ!»

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει η εστίαση στην Ρόδο. Και όπως λέει ο πολύ γνωστός εστιάτορας και πρόεδρος εστιατόρων Ρόδου Γιάννης Κλούβας στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: «Η Εστίαση γενικά δεν είναι σε Λοκνταουν είναι σε Νοκ αουτ και σε πολύ λίγο αν συνεχιστεί αυτή αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση θα περάσει σε ΝΟΚΑΟΥΤ!»
Περιγράφει την κατάσταση με τα ντελίβερυ, τις μειώσεις στον ΦΠΑ που απαιτούνται και μιλάει για την διασκέδαση όπως ήταν κάποτε στην Ρόδο που την καθιέρωσε, για τον τουρισμό και την εξέλιξη στην Ρόδο του σήμερα!

• Κύριε Κλούβα, βρισκόμαστε στο δεύτερο λοκντάουν. Τι γίνεται με την εστίαση και τα εστιατόρια που περίμεναν τις γιορτές για να δουλέψουν;

Η Εστίαση γενικά δεν είναι σε Λοκνταουν είναι σε Νοκνταουν και σε πολύ λίγο αν συνεχιστεί αυτή αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση θα περάσει σε ΝΟΚΑΟΥΤ!!
Δυστυχώς δεν είναι λύση η επιστρεπτέα προκαταβολή μιας που θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρωθεί πίσω . Πολλοί συνάδελφοι πήραν ψυχούλα για επιστρεπτέα λόγω του ότι η κερδοφορία στα Εστιατόρια είναι από λίγα έως τίποτα …το 90% δουλεύει 5-6 μήνες για να συντηρηθεί 12 …Αν η πολιτεία θέλει ανοικτά μαγαζιά πρέπει να σκύψει πάνω στον κλάδο με σοβαρότητα . Η Γαστρονομία έχει σοβαρό ρόλο στον τουρισμό που κανένα ξενοδοχείο με σύστημα all inclusive δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

• Κάποιοι επέλεξαν να μείνουν με το σύστημα delivery. Αυτό βοηθάει την εστίαση;

Στις εορτές κάποιοι προσπάθησαν να δουλέψουν με ντελίβερυ όσοι είχαν το σύστημα αυτό από πριν κάτι έκαναν όποιος όμως πήγε να το στήσει από την αρχή απέτυχε παταγωδώς …φανταστείτε ένα τουριστικό εστιατόριο να προσπαθήσει να κάνει ντελιβερυ ….επίσης τα εστιατόρια των χωριών που περίμεναν να δουλέψουν αυτές τις ημέρες έπαθαν τεράστια ζημιά!!

• Το καλοκαίρι του 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη σεζόν για τον τουρισμό. Είστε αισιόδοξος για την επόμενη;

Καθόλου αισιόδοξος δεν μπορώ να είμαι όταν οι δύο δεξαμενές που τροφοδοτούν με τουρισμό τα νησιά μας Γερμανία και Αγγλία είναι μέσα σε τεράστιο πρόβλημα πανδημίας …θα μπορέσουν άραγε να εμβολιαστούν έγκαιρα και κατά πόσο αυτό λειτουργεί ..
Τέλος τόσο καιρό σε καραντίνα ο κόσμος χωρίς δουλειά θα έχει τα χρήματα να ταξιδέψει καθώς επίσης να μην ξεχνάμε ότι τα κράτη στις προηγούμενες καραντίνες προέτρεπαν τον κόσμο τους να κάνει διακοπές εντός των χωρών τους …

• Τελικά, πρέπει να γίνουν μειώσεις στην εστίαση και πόσες;

Οπωσδήποτε πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% και μείωση εργοδοτικών εισφορών. Στα ενοίκια το τοπίο είναι θολό πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει σοβαρές αποφάσεις αν θέλει να στηρίξει την Εστίαση …τα εστιατόρια τα Bar, οι Καφετέριες τα νυκτερινά μαγαζιά δεν γίνονται στα βουνά στήνονται σε πιάτσες που έχουν μεγάλα ενοίκια …

• Είστε πάρα πολλά στην διασκέδαση της Ρόδου και ξέρετε από τουρισμό. Πώς βλέπετε την εξέλιξη στην Ρόδο του σήμερα;

Η Ρόδος μας ήταν κάποτε Βασίλισσα της διασκέδασης ..Έρχονταν εδώ από την ηπειρωτική Ελλάδα να δουν τι έχουμε κάνει …Είχα άπειρες προτάσεις από μεγάλους επιχ/τιες με τεράστια θέατρα που εντυπωσιαστήκαν από το Hi Way που είχαμε στήσει το 1985 ..
Σήμερα αντιγράφουμε την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα σε όλα στυλ, ονόματα ,κτίρια ..τρόπο διασκέδασης …διαλύσαμε όλα τα νυχτερινά κέντρα …έφτασε η τοπική κοινωνία να αποκαλεί νυκτερινά κέντρα τα μπαράκια και να αποφεύγει τον τουρισμό …με αποτέλεσμα να μην συγχρωτίζονται με τους ξένους οπότε δεν δημιουργούμε δεσμούς ..Δεν έχει που να χορέψει ένα ζευγάρι ξένων γι αυτό μένουν μέσα στα ξενοδοχεία …και έτσι ο φτωχός φτωχότερος και ο πλούσιος πλουσιότερος …Κατρακύλα ..δεν έμεινε τίποτα ένας αχταρμάς… με τις ευλογίες των τοπικών αρχόντων ..τα έχω πει παρά πολλές φορές όμως οι ψήφοι είναι αυτοί που παίζουν ρόλο… τα Μπαρ πολλά τα νυχτερινά κέντρα και πολυέξοδα και λίγα… είναι οι μοναδικές δουλειές που οι μικροί καθάρισαν τους “Μεγάλους”. Γι αυτό ο ρόλος του εστιάτορα είναι πολύ σημαντικός… στο κατάστημα μας θα περάσει τουλάχιστον μια ώρα και εκεί θα συναντήσει το χαμόγελο την ελληνική φιλοξενία το αυθεντικό Φαγητό που τόσο πολύ λάτρεψαν εκατομμύρια επισκέπτες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ