ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί αποφασίστηκε το άνοιγμα των δημοτικών – Ανοιχτοί και τον Ιούλιο οι παιδικοί σταθμοί

 

Στις 13:00 Κεραμέως, Θεοδωρικάκος και Πέτσας θα ανακοινώσουν τους «κανόνες» που θα ισχύσουν στα δημοτικά. Τελειώνουν οι άδειες ειδικού σκοπού. Η ομόφωνη απόφαση των ειδικών έπεισε και τον… επιφυλακτικό Μητσοτάκη. Πρόβα τζενεράλε για τον τουρισμό το άνοιγμα της εστίασης.

Σχεδόν είκοσι μέρες μετά το τέλος του lockdown, η κυβέρνηση προχωρεί με σταθερά βήματα στη «νέα κανονικότητα». Τα βήματα αυτά, μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο γοργά, όπως π.χ. με την εστίαση που ανοίγει σήμερα αυλαία μετά από περίπου 2,5 μήνες, ενώ η χθεσινοβραδινή εισήγηση της επιτροπής των ειδικών επί της υγείας οδήγησε στη θετική απόφαση για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από την επόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου.

 

Το κριτήριο σε όλες τις περιπτώσεις ασφαλώς ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ειδικά δε για τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία και παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε δηλώσει επιφυλακτικός για την επαναλειτουργία τους ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κοινή γνώμη στις δημοσκοπήσεις δηλώνει αντίθετη κατά πλειοψηφία στο άνοιγμα, ρόλο έπαιξε η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, καθώς ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι για τις αποφάσεις του στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτήν. Επιπλέον, συνηγόρησε προς αυτή την κατεύθυνση η θετική εμπειρία από την επαναλειτουργία των γυμνασίων και λυκείων την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Στα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς θα ισχύσουν πάντως τα μέτρα υγιεινής, πρόληψης και προστασίας, καθώς και κοινωνικής αποστασιοποίησης που ισχύουν γενικότερα – τουλάχιστον όπου και όσο αυτό είναι εφικτό με τα παιδιά μικρής ηλικίας. Οι ακριβείς κανόνες λειτουργίας θ’ ανακοινωθούν το μεσημέρι (13.00) από τους υπουργούς Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

 

Δεδομένο θεωρείται ότι ειδικά για τα δημοτικά σχολεία η χρονιά θα παραταθεί έως το τέλος Ιουνίου, ενώ οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί – που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών – θα λειτουργήσουν κανονικά και τον Ιούλιο, όπως κάθε χρόνο. Επίσης, θα πάψουν πλέον να υφίστανται οι άδειες ειδικού σκοπού για γονείς και κηδεμόνες, από τη στιγμή που – θεωρητικά, τουλάχιστον – στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων.

Η εστίαση

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, αυτονόητο είναι πλέον ότι γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες: αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, ανώτατος αριθμός πελατών ανά τραπέζι, ειδικές ρυθμίσεις για τα δημοτικά τέλη και το χώρο που μπορούν να καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα (σ.σ.: είτε διπλάσιο χώρο είτε όπου αυτό δεν είναι εφικτό, προβλέπεται μείωση τελών κατά 50%), χρήση μάσκας από το σύνολό του προσωπικού των καταστημάτων κτλ.

Στην πρώτη φάση της επαναλειτουργίας, εξάλλου, δεν θα λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων. Το μοντέλο της εστίασης, όπως και η απελευθέρωση της μετάβασης από και προς τα νησιά επίσης από σήμερα αποτελούν ασφαλώς μια πρόβα τζενεράλε για τον τουρισμό, ο οποίος είναι το τελευταίο μεγάλο κεφάλαιο για την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα».

Aπό newsit.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ