ΔΙΕΘΝΗ

Γιατροί ακρωτηρίασαν το δεξί πόδι ασθενούς αντί για το αριστερό και το κατάλαβαν 2 μέρες μετά

Ακρωτηρίασαν λάθος πόδι ασθενούς: Πρόκειται για μία περίπτωση, όπου είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Συγκεκριμένα, έγινε ιατρικό λάθος κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Γιατροί ακρωτηρίασαν το δεξί πόδι ασθενούς αντί για το αριστερό και το κατάλαβαν 2 μέρες μετά. Αναλυτικότερα:

Ακρωτηρίασαν λάθος πόδι ασθενούς: Η τοποθέτηση της κλινικής

Ένας ηλικιωμένος άνδρας που πάσχει ταυτόχρονα από διαφορετικές ασθένειες, εισήχθη στην κλινική Freistadt την ομώνυμης πόλης. Εκεί, οι γιατροί έκριναν ότι το αριστερό του πόδι έπρεπε άμεσα να ακρωτηριαστεί. Όμως, τελικά του έκοψαν το δεξί.

«Είμαστε βαθύτατα σοκαρισμένοι που την Τρίτη, 18 Μαΐου, παρά τα πρωτόκολλα εξασφάλισης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών, το λάθος πόδι ενός 82χρονου άνδρα ακρωτηριάστηκε», σημειώνει μεταξύ άλλων η κλινική, προσθέτοντας πως το λάθος διαπιστώθηκε δύο ημέρες αργότερα, την Πέμπτη, κατά την αλλαγή επιδέσμων.

Ακρωτηριασμός λάθος ποδιού ασθενούς: Πώς έγινε το ιατρικό λάθος;

Τι είπε ο διευθυντής της κλινικής:

«Πρέπει να διαπιστώσουμε πως αυτή η αποτυχία, αυτό το λάθος συνέβη. Θα ήθελα να απολογηθώ δημοσίως», δήλωσε ο διευθυντής της κλινικής, Νόρμπερτ Φρίτς, σε συνέντευξη τύπου.

Ακρωτηρίασαν λάθος πόδι ασθενούς: Η αναφορά του αυστριακού πρακτορείου ειδήσεων

Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων Heute, ο 82χρονος δεν συνειδητοποίησε αρχικά τι είχε συμβεί, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει την ασθένεια. Πριν το χειρουργείο του είχε ζητηθεί να επιβεβαιώσει ποιο πόδι θα έπρεπε να ακρωτηριαστεί, αλλά η δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας που έχει είναι περιορισμένη.

Το λάθος φαίνεται πως συνέβη λίγο πριν την εγχείρηση, όταν σημάδεψαν το πόδι που θα έπρεπε να ακρωτηριαστεί. «Δυστυχώς το λάθος, εξαιτίας του οποίου ακρωτηριάστηκε το δεξί πόδι αντί για το αριστερό, οφείλεται σε μία σειρά ατυχών περιστάσεων», πρόσθεσε η κλινική, διαβεβαιώνοντας πως ερευνά τις ακριβείς συνθήκες και ότι θα ανανεώσει τα πρωτόκολλά της.

Στον ασθενή παρέχεται ψυχολογική βοήθεια, ενώ θα πρέπει να υποβληθεί σε ένα ακόμα χειρουργείο για να ακρωτηριαστεί και το αριστερό του πόδι, από την μέση του μηρού και κάτω. «Η εγχείριση είναι προγραμματισμένη να γίνει σύντομα», λέει η κλινική.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ