12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γιώργος Χατζημάρκος: “Δεν συμφωνούμε και δεν συναινούμε με το κλείσιμο της λεωφόρου στην Κρεμαστή για την εμποροπανήγυρη”

Κατηγορηματικά αντίθετος ως προς το κλείσιμο της κεντρικής λεωφόρου Ελευθερίας στην Κρεμαστή για την εμποροπανήγυρη στην περιοχή, δήλωσε μιλώντας στον Real Voice 99.5 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. “Δεν συμφωνούμε και δεν συναινούμε με το κλείσιμο της λεωφόρου”, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “εκτός από την σκοπιμότητα, εξετάζουμε και τη νομιμότητα”, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξουν πια οι νοοτροπίες.

Ο Περιφερειάρχης μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” και τον Τέρη Χατζηιωάννου για το θέμα, ξεκαθάρισε ότι γνωστοποίησε και εγγράφως την απόφασή του αυτή εδώ και έξι ημέρες, πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει στο κλείσιμο κεντρικής αρτηρίας, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τη σχετική νομοθεσία.

Αναλυτικά ο κ. Χατζημάρκος εξήγησε μέσα από τις δηλώσεις του επί του θέματος τα εξής:

“Παρακολουθούμε και εμείς αυτή τη συζήτηση και τις απόψεις που υπάρχουν και που είναι πολύ λογικό να έχει ο καθένας και να την εκφράζει. Εγώ δεν θα κρυφτώ, όπως ξέρετε δεν έχω κρυφτεί για κανένα θέμα, πάντα παρουσιάζω τη δική μου σκέψη και την πρότασή μου για κάθε ζήτημα. Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω μία ακόμη διάσταση στη συζήτηση αυτή. Γίνεται στο δημόσιο διάλογο η συζήτηση σε ότι αφορά την σκοπιμότητα δηλαδή να κλείσει ο κεντρικός δρόμος εκεί περί της γέφυρας Κρεμαστής, για την εμποροπανήγυρη για 12-13 μέρες και η κίνηση να πηγαίνει περιμετρικά. Αυτό θα είναι καλό για τον τόπο; Θα είναι πρόβλημα για τον τουρισμό; Αυτό είναι η σκοπιμότητα.

Εγώ θα σας βάλω και τη νομιμότητα στη συζήτηση, γιατί νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να μαζευόμαστε, να αλλάξουμε νοοτροπίες, να το κάνουμε σε όσο δυνατόν περισσότερα θέματα μπορούμε και να θέτουμε στη συζήτηση και τους κανόνες που πρέπει να έχει μία Πολιτεία, η οποία είναι ευνομούμενη. Δεν επιτρέπεται το κλείσιμο δρόμων. Από το νόμο απαγορεύεται το κλείσιμο των δρόμων για εμποροπανήγυρη, ούτε μπορούμε πια και να το συνεχίσουμε και αυτή είναι προσωπική μου άποψη. Είναι και νομικά κατοχυρωμένο, δηλαδή απαγορεύεται, αλλά νομίζω ότι είναι και απολύτως σωστό, ότι δεν μπορεί να κλείνουμε την άσφαλτο για να γίνονται πάνω στο οδικό δίκτυο εμπορικές δραστηριότητες.

Πρέπει να τα ξεχωρίσουμε αυτά τα πράγματα, πάνω σε συγκεκριμένη περίοδο. Είναι τόσο μεγάλη η κίνηση για το αεροδρόμιο, από και προς το αεροδρόμιο, είναι τόσο ευχάριστο αυτό… Σήμερα είναι 45-50 λεπτά η διαδρομή για το αεροδρόμιο.

Αν κλείσει η Κρεμαστή να ξέρετε ότι το “έμφραγμα” θα μπλοκάρει όλη αυτή την πλευρά του νησιού, γιατί στην παρακαμπτήρια οδό δεν βγαίνουν οι χρόνοι των φαναριών γι’ αυτούς οι οποίοι πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και αυτούς οι οποίοι έρχονται από το αεροδρόμιο προς την πόλη και πρέπει να κάνουν αριστερά στο δρόμο Τσαΐρι- Αεροδρομίου. Εχει ένα φανάρι για την αριστερή στροφή που σε ξαναβάζει στον παραλιακό δρόμο και στην Κρεμαστή. Αυτός ο χρόνος πρέπει να αλλάξει.

Αν γίνει η εκτροπή και αυτός ο χρόνος δεν αλλάξει, η ουρά θα φτάσει και τα τέσσερα χιλιόμετρα είναι η εκτίμηση. Αυτό δεν είναι “έμφραγμα”, είναι παράλυση. Για να αλλάξει ο χρόνος του φαναριού θέλει ΦΕΚ, θέλει Μελέτη να εγκριθεί και να εκδοθεί ΦΕΚ. Όπως ΦΕΚ χρειάζεται για να κλείσει ένας δρόμος για 10 ημέρες. Δεν κλείνουν έτσι οι δρόμοι. Θέλει κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία πρέπει να εγκριθεί, να περάσει από όργανα για να εγκριθεί και μετά να γίνει ΦΕΚ.

Όταν εμείς κλείσαμε το δρόμο το Νοέμβριο του ‘21 για την κατασκευή της γέφυρας στο ρεύμα προς το αεροδρόμιο –για την κατασκευή της νέας γέφυρας- έγινε κυκλοφοριακή Μελέτη, εγκρίθηκε από όλα τα όργανα τα οποία έπρεπε να εγκριθεί και στο τέλος εξεδόθηκε το ΦΕΚ που έλεγε ότι κλείνει για αυτό το σκοπό, για αυτή την περίοδο, με αυτά τα μέτρα. Με εντυπωσιάζει καμιά φορά η ελαφρότητα με την οποία μπορεί να λέγονται κάποια πράγματα. Και στο παρελθόν γινόντουσαν, είναι αλήθεια και όχι μόνο στην Κρεμαστή για να μην αδικήσουμε μόνο αυτό το χωριό. Πρέπει να περάσει πια ως αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας μας και στην αντίληψή μας οριζόντια ότι δεν είναι οι δρόμοι για πανηγύρια, οι δρόμοι είναι για να κυκλοφορούμε. Αν κάποια στιγμή χρειάζεται για πολύ μικρό διάστημα, σε καμία περίπτωση πέρα από 48 ώρες, γιατί το λέει και ο νόμος, να γίνει κάποια ρύθμιση για κάποιο θέμα ιδιαίτερο, ναι είμαστε εδώ όλοι να το συζητήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση,εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη κάνει σαφές και γραπτώς εδώ και 5-6 μέρες τουλάχιστον, ότι δεν θα συναινέσουμε ποτέ στο να κλείσει κεντρική αρτηρία για λόγους οι οποίοι να μην έρχονται να απαντούν πάνω σε αυτές τις προϋποθέσεις που η νομοθεσία περιγράφει και βέβαια με όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή εκτροπή της κυκλοφορίας. Τώρα και η νομοθεσία έρχεται να δώσει λύσεις, να δώσει απαντήσεις όταν εμείς μόνοι μας δεν έχουμε το καθαρό μυαλό να πούμε ότι κοιτάξτε θα είναι ένα “έμφραγμα” καθοριστικό, θα είναι παράλυση αν γίνει αυτό φέτος με την κίνηση που υπάρχει και σε κάθε περίπτωση εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε υπογραφή σε κάτι τέτοιο.

realvoice995.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ