Με 30 εκατομμύρια ευρώ ενισχύει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τις πληγείσες επιχειρήσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Αυτό ανακοίνωσε στην συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ενώ απάντησε και σε όσους προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πρωτοβουλία αν και το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, έλαβε την απόφαση και μάλιστα, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Μανώλης Γλυνός τάχθηκε υπέρ.

«Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Στο τελευταίο Δελτίο Τύπου των 5 συμβούλων αυτών, προκύπτει με βεβαιότητα ότι ψεύδονται εν γνώση τους –ενώ τους διενεμήθησαν τα έγγραφα όπου υπήρχαν οι απαντήσεις. Είναι πάρα πολύ φτηνή, η πολιτική αυτή. Τα χρήματα είναι μέσω τρίτου φορέα διότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει αδιάθετα στους πόρους της. Τα χρήματα έρχονται μέσω του ΕΦΕΠΑΕ. Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι από 5.000 έως 30.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα είναι της τάξης των 30.000 ευρώ (για την ΠΝΑι) και περιμένουμε τις σχετικές υπογραφές. Ο ΕΦΕΠΑΕ είναι ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης των ευρωπαϊκών χρημάτων που αφορούν την επιχειρηματικότητα και όσες επιχειρήσεις καταθέσουν φακέλους, θα αξιολογηθούν κ.λπ. από αυτό τον φορέα. Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και τέλη Φεβρουαρίου θα γίνουν οι πληρωμές» είπε ο Γιώργος Χατζημάρκος.

 

Η Α/ΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

«Εισπράττοντας έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στον περιφερειακό βαθμό, είναι κάτι που μας χαροποιεί. Εμείς ως ΠΝΑι είμαστε σε πολλές περιπτώσεις, μέρος της λύσης. Έχω ζητήσει και στο παρελθόν, να πάρουμε πάνω μας την Α’ Βάθμια Υγεία με τις ΥΠΕ (όπως είναι, με το προσωπικό τους και τον προϋπολογισμό τους –κυρίως). Όχι μόνον να μεταφέρεται η ευθύνη αλλά και οι πόροι. Αυτό το διάστημα της πανδημίας, έδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, πόσο υπεύθυνο ρόλο έπαιξαν οι περιφέρειες. Η ΠΝΑι απέδειξε ότι είναι άξια εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που το εισπράττουμε αυτό ενώ έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να κάνουμε αυτό το Βήμα. Μπορούμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα υγείας των νησιών μας με καλύτερα αντανακλαστικά –χωρίς να αδικήσω κανέναν από τους εκπροσώπους των θεσμών» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειάρχης επανέφερε την πρότασή του για να περιέλθει η Πρωτοβάθμια Υγεία στις Περιφέρειες όπως δηλαδή είναι σήμερα με την μορφή των ΥΠΕ, με το προσωπικό και τον προϋπολογισμό τους.

Για τον Τουρισμό, εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας: «Είμαι πιο πολύ περήφανος για τα φετινά αποτελέσματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, που σπάγαμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Διότι αυτό που έχει γίνει φέτος στον Τουρισμό, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Με τον παγκόσμιο τουρισμό να έχει καταρρεύσει, πολλοί παγκόσμιοι τουριστικοί προσπάθησαν να κάνουν τουρισμό και δεν πέτυχαν τίποτε. Και τουλάχιστον δύο προορισμοί όπως η Ρόδος και η Κως, διανύουν τον Οκτώβριο κι έχουν κρατήσεις. Είναι μεγάλη νίκη που ανήκει σε όλους τους νησιώτες. Έδειξαν πόσο σοβαροί είναι, πόσο ώριμοι και επαγγελματίες, αποδεικνύοντας πως τίποτε δεν είναι τυχαίο. Και φυσικά, τα φετινά αποτελέσματα, είναι το καλύτερο εισιτήριο για το 2021 –το οποίο, λέμε ότι τουριστικά θα είναι δύσκολο. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Μπαίνουμε με καθαρό μυαλό, είμαστε ρεαλιστές και δίνουμε καθημερινά έναν πολύ σκληρό αγώνα».