ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γιορτή Κουλουρίας στον Αρχάγγελο

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου “Αίθωνας” σας προσκαλεί στη Γιορτή Κουλουρίας την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 20.00 στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Αρχαγγέλου.

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου.

Την εκδήλωση στηρίζει η Δημοτική Κοινότητα Αρχαγγέλου και τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου.

Στη Γιορτή Κουλουρίας θα τραγουδήσει η Χριστίνα Κόζα. Μαζί της οι μουσικοί: Γιάννης Κλαδάκης – λύρα, Μιχάλης Σαββάκης – ακορντεόν, Γιώργος Παπουράς – μπουζούκι & λαούτο, Γιώργος Χατζημανώλης – Βιολί.

Στον Αρχάγγελο ο γάμος ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της κοινωνικής ζωής συνοδεύεται από μια πλειάδα εθίμων πολλά από τα οποία συνεχίζουν να αναβιώνονται από την πλειονότητα των ζευγαριών επιδεικνύοντας πως η συγκεκριμένη κοινότητα συμβάλει δυναμικά στη διάσωση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς δημιουργώντας ένα μοναδικό σεντούκι, μια μοναδική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Οι προετοιμασίες της κουλουρίας, του παραδοσιακού φαγητού του αρχαγγελίτικου γάμου, αρχίζουν μέρες πριν το γάμο, οι γυναίκες συγγενείς του ζευγαριού συγκεντρώνονται και πλάθουν την κουλουρία τραγουδώντας ευχές για το ζευγάρι. Την απλώνουν σε πανιά στις ταράτσες των σπιτιών για να στεγνώσει. Ανήμερα του γάμου, μαγειρεύουν τη κουλουρία σε μεγάλα καζάνια που περιέχουν ζωμό κρεάτων. Αποτελεί το πρώτο πιάτο στο γαμήλιο τραπέζι. Χωρίς την κουλουρία γάμος δε γίνεται.

Σας περιμένουμε για να περάσουμε μαζί ένα όμορφο βράδυ.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ