ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γηροκομείο Χανίων: Έξι στο εδώλιο για βασανιστήρια και υποσιτισμό 32 ηλικιωμένων

 

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εισαγγελική πρόταση – καταπέλτη για τους βασικούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση του γηροκομείου Χανίων, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της πόλης.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης τους έξι από τους επτά αρχικώς βασικούς κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση.

Πρόκειται για μητέρα και κόρη, ιδιοκτήτες του γηροκομείου, έναν γενικό γιατρό, έναν ψυχίατρο (σ.σ. και οι τέσσερις βρίσκονται στη φυλακή ως υπόδικοι), και δύο εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Οι έξι φέρονται ως υπόλογοι για 32 περιπτώσεις εξαθλίωσης ηλικιωμένων, με κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις, ενώ απαλλάσσονται για δύο ανθρωποκτονίες και δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Όπως είχε αποκαλύψει το Cretalive, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι έξι «παρέλειπαν να χορηγούν την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους δεδομένου του ότι η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγηση γινόταν ταχύτατα σε ελάχιστο χρόνο ενόψει του ότι η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη τη χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών, οι μερίδες φαγητού πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού που χορηγούνταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ήταν ελάχιστη π.χ. ένα φλιτζάνι του καφέ με, δύο με τρεις κουταλιές.

Από γαλακτοκομικά, προσφέρονταν αραιωμένο γάλα, ενώ στους τρόφιμους προσφέρονταν ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία τροφές π.χ. εντόσθια ζώων που τα παρείχαν δωρεάν στη μονάδα.

-παρέλειπαν να χορηγούν τη δέουσα ενυδάτωση και η χορήγηση υγρών ήταν ελλιπής έως ανύπαρκτη και επικίνδυνη για την υγεία των τρόφιμων,

-παρέλειπαν να χορηγούν τα απαραίτητα αναλώσιμα για την καθαριότητα και την υγιεινή τους

-προέβαιναν σε «χημική καθήλωση» των τροφίμων μετά την εισαγωγή τους στη δομή προκειμένου να αδρανοποιούνται με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά την επαφή τους με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και καθηλωμένοι σε καρέκλες και αναπηρικά αμαξίδια

-προέβαιναν σε «τεχνητή καθήλωση» μέσω της τοποθέτησης ιατρικών συσκευών για την παροχεύτευση τροφής και ουροκαθετήρων για την ούρηση, αν και δεν χρειάζονταν ιατρικώς

-παρέλειπαν συστηματικά τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία,

– εκδήλωναν σταθερά απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

protothema





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ