ΔΙΕΘΝΗ

Η αλήθεια για το εμβόλιο της AstraZeneca: Τα περιστατικά θρομβώσεων σε πάνω από 17 εκατ. δόσεις

Οριστική απάντηση στο κατά πόσο είναι ασφαλές.

Πολλά έχουν ακουστεί σχετικά με την ασφάλεια, που προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, με τη Μαρία Θεοδωρίδου να αναφέρεται στα περιστατικά θρομβώσεων μετά από δόση του.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε στη σημερινή (29/3)ενημέρωση, τα περιστατικά αυτά είναι 28 σε 17 εκατομμύρια δόσεις, κάτι που σημαίνει πως δεν πρόκειται για κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού δεν υπάρχει απόκλιση από τα θρομβωτικά επεισόδια στον πληθυσμό.

«Είναι ένα εμβόλιο που οι αναφορές για τα περιστατικά θρομβώσεων κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου χαρακτηριστικά μιλώντας για τις 28 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν σε σύνολο 17.000.000 δόσεων των εμβολίων.

Κορωνοϊός: Η πραγματικότητα για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca

Στη συνέχεια η Μαρία Θεοδωρίδου είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε.

Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο».

Επιπλέον, τόνισε πως οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, λέγοντας: «Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται. Ας θυμίσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ