ΔΙΕΘΝΗ

Η Ε.Ε. θα απαγορεύσει την είσοδο στους Αμερικανούς λόγω κορονοϊού

 

Σάλος έχει προκληθεί μετά το δημοσίευμα των New York Times πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει την είσοδο σε Αμερικανούς γιατί οι ΗΠΑ απέτυχαν να ελέγξουν την επιδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Το δημοσίευμα των New York Times έρχεται ενώ οι οικονομίες όλων των χωρών προσπαθούν να ανακάμψουν και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελπίζουν στον… όποιο τουρισμό για να πάρουν «ανάσα».

Είναι απόφαση της Ε.Ε. και όχι της Ελλάδας, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας το πρωί της Τετάρτης (24.06.20200 μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

New York Times: Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα στους Αμερικανούς

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, που επικαλούνται προσχέδια καταλόγων για ταξιδιώτες που μπορούν να γίνουν δεκτοί, η Ε.Ε. ετοιμάζεται να εμποδίσει τους Αμερικανούς να μπουν στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τα περισσότερα κρούσματα και θύματα κορονοϊού στον κόσμο και καταγράφουν μια αύξηση μολύνσεων, θα βρεθούν στην ίδια κατηγορία με την Βραζιλία (στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ σε κρούσματα και θύματα) και τη Ρωσία, σύμφωνα με τους New York Times.

Πριν από μερικές μέρες, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι ο κατάλογος των χωρών που επιτρέπουν την είσοδο σε επισκέπτες θα βασίζεται σε τρία κριτήρια: οι χώρες θα πρέπει να έχουν θέσει την Covid-19 υπό τον ίδιο τουλάχιστον έλεγχο με τον μέσο όρο της ΕΕ, να εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και να είναι επίσης πρόθυμες να δεχθούν επισκέπτες της ΕΕ.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον Λευκό Οίκο. Αναμένεται βέβαια σφοδρή αντίδραση, ιδίως από τον Ντόναλντ Τραμπ αφού μια τέτοια απαγόρευση σε Αμερικανούς ταξιδιώτες θα αποτελέσει πλήγμα για τον ίδιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος «ρίχνει» το… φταίξιμο για τα πολλά κρούσματα στα πολλά τεστ που γίνονται στις ΗΠΑ. Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει περισσότερους από 120.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι παρατηρεί μια ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων σε πολλές αμερικανικές πολιτείες και επεσήμανε την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα ως έναν από τους λόγους αύξησης των λοιμώξεων.

Αντίποινα στον… Τραμπ

Τον Μάρτιο, όταν τα κρούσματα αυξάνονταν στην Ευρώπη, ο Τραμπ απαγόρευσε στους περισσότερους πολίτες της ΕΕ να μπαίνουν στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία, εξοργίζοντας Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ οποιουδήποτε αλλοδαπού είχε επισκεφθεί σε κοντινό χρονικό διάστημα την Κίνα, όπου η επιδημία άρχισε στα τέλη του περασμένου έτους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ