12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα φέρει …χάος στην εστίαση στο νησί μας

Δεν θα ανοίξουν πολλά εστιατόρια και όσα λειτουργήσουν δεν προσλάβουν όλους τους εργαζόμενους

 

Μεγάλος προβληματισμός και απαισιοδοξία επικρατεί στον τομέα της εστίασης μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα και την εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.

Αρκετοί εστιάτορες δεν θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα που διαθέτουν αν δεν λειτουργήσουν αντίστοιχα και τα περισσότερα ξενοδοχεία στη Ρόδο.

Όσοι θα ανοίξουν το βέβαιο είναι πως δεν θα προσλάβουν  όλο το προσωπικό τους γιατί δεν μπορούν με τα έσοδα που θα διαθέτουν να καλύψουν τις δαπάνες για τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές.Είναι προβληματισμένοι και πολλοί δεν ξέρουν ακόμη τι θα πράξουν δηλαδή αν θα θέσουν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους ή όχι.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι από τώρα θεωρείται  βέβαιο πως θα μείνουν άνεργοι αν οι επιχειρηματίες  υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους.  Αυτό όμως θα έχει στη συνέχεια συνέπειες για την τοπική οικονομία .

Η  φετινή σεζόν  θα είναι όπως λένε από τις χειρότερες των τελευταίων ετών και τα αποτελέσματα της αβέβαια για το  συγκεκριμένο τομέα και όχι μόνο.

Τα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση όμως δυσκολεύει  την κατάσταση και δημιουργεί αδιέξοδα στους επιχειρηματίες.

Όπως δήλωσε στο «Bήμα της Δωδεκανήσου» ο εκπρόσωπος που διαχειρίζεται την εταιρεία ΑΚΤΑΙΟΝ GROUP κ. Αποστολίδης η σεζόν θα είναι πολύ δύσκολη για όλους.

Όπως εξήγησε  εντός του καταστήματος δεν θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα γιατί αυτό δεν επιτρέπεται ακόμη.

Στην αυλή όμως υπάρχει άπλετος χώρος . Με βάση τις οδηγίες των ειδικών όμως η απόσταση μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων θα είναι δύο μέτρα.

Σε αρκετά σημεία θα υπάρχουν σταντ με αντισηπτικά και μάσκες για τους πελάτες και το προσωπικό.

«Στόχος μας είναι η διασφάλιση της τήρησης των κανόνων υγιεινής για το προσωπικό μας και τους πελάτες μας.  Με βάση τις οδηγίες η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών στην αυλή θα είναι δύο μέτρα. Το ευτύχημα είναι πως το ΑΚΤΑΙΟΝ διαθέτει μεγάλη αυλή. Τι θα γίνει όμως με τα άλλα μαγαζιά που δεν διαθέτουν κάτι ανάλογο;» αναρωτήθηκε.

Η  μείωση όμως του αριθμού των τραπεζιών σημαίνει και λιγότερα έσοδα αφού οι πελάτες που θα εξυπηρετούνται θα είναι λιγότεροι.

Η εταιρεία  όπως  ανέφερε ο κ. Αποστολίδης απασχολεί 240 άτομα προσωπικό. Από αυτά τα 100  στο ΑΚΤΑΙΟΝ τα 70 στο Αμάλφι τα 20 στο Σινάτρα και τα υπόλοιπα  σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Δεν θα  απολυθεί κανείς όπως είπε ο κ. Αποστολίδης.  «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που αποτελούν το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της επιχείρησης μας να μην υποστούν οικονομικές απώλειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το αξιοπρεπές επίπεδο ζωής που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα»  «Πρέπει όλοι να προσαρμοσθούμε στις νέες συνθήκες. Οι επιχειρήσεις του τομέα μας θα υποστούν πολύ μεγάλη ζημιά εξαιτίας αυτής της κατάστασης . Πρέπει όμως και η κυβέρνηση να μας στηρίξει με μέτρα  για την επαναφορά στη νέα κανονικότητα. Με μέτρα για να μπορέσουμε να σταθούμε και να συνεχίσουμε.

Οι  επιχειρηματίες ζητούν ουσιαστικά μέτρα και διευκολύνσεις και από το Δήμο Ρόδου.

« Είναι ευτύχημα που ο δήμαρχος προέρχεται από  την επιχειρηματική κοινότητα και μπορεί να κατανοήσει τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί  με την επιστροφή στην κανονικότητα  . Είμαι σίγουρος πως θα συμβάλει με μέτρα που θα δώσουν ανάσα στις τοπικές επιχειρήσεις», είπε ο κ. Αποστολίδης.

 

Για ταφόπλακα στον τομέα της εστίασης έκανε λόγο μιλώντας στο Βήμα της Δωδεκανήσου  ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας

«Αυτά που ακούσαμε από την κυβέρνηση είναι ταφόπλακα της εστίασης. Ένας επιχειρηματίας δηλαδή που έχει αυλή 30 τμ θα έχει μόνο τρία  τραπέζια ; Πως θα λειτουργήσει;», δήλωσε ο κ. Κλούβας και πρόσθεσε πως πολλοί  εστιάτορες δεν θέλουν καν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους.

«Δεν περιμένουμε να αρχίσουν να έρχονται μαζικά οι τουρίστες από την 1η Ιουλίου. Αυτό δεν θα γίνει.  Από τις κύριες αγορές δεν μπορούμε να αντλήσουμε πελάτες», είπε.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ