ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «κόκκινη γραμμή» Μητσοτάκη με τη διαγραφή Πάτση και το νέο μοντέλο διαχείρισης κρίσεων

Λίγο μετά τον χθεσινό πρωινό καφέ, στο Μέγαρο Μαξίμου τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα: ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης βάδιζε τον δρόμο της διαγραφής. Οι αποκαλύψεις γύρω από τη δραστηριότητά του με εξαγορά κόκκινων δανείων αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ με κάτι περισσότερο από 4 εκατ. ευρώ που ήταν ασαφές από πού προέρχονταν, αλλά και οι αποκαλύψεις ότι ήταν μέτοχος σε εταιρίες εκτός Ελλάδος, κάτι που απαγορεύεται για βουλευτές, ήταν οι σταγόνα που ξεχείλισαν το ποτήρι.

Εντός του πρωινού καφέ, δεν ειπώθηκαν πολλά πράγματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι άμεσης προτεραιότητας να κληθεί ο βουλευτής από τον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ Γιάννη Μπούγα και να δώσει εξηγήσεις αρμοδίως, για όσα του καταμαρτυρούνταν. Αμέσως μετά τον καφέ, ακολούθησε μια μίνι σύσκεψη του πρωθυπουργού με στενότερους συνεργάτες του. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, να εξέφρασε τους προβληματισμούς του, λέγοντας ότι “αυτές οι πρακτικές δεν είναι ανεκτές ούτε από τη Ν.Δ. ούτε από εμένα”. Ήταν στην πραγματικότητα η κόκκινη γραμμή του κ. Μητσοτάκη με τους χειρισμούς του βουλευτή του, ο οποίος αγνόησε τον νόμο, αλλά και τις ηθικές του υποχρεώσεις. Κάπως έτσι, άνοιξε η πόρτα της εξόδου.

Ο κ. Πάτσης αναζητήθηκε και του ζητήθηκε να δώσει δημοσίως απαντήσεις για όσα λέγονταν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε νωρίτερα από το ραντεβού του με τον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ Γιάννη Μπούγα, ο οποίος είχε προετοιμάσει συγκεκριμένες ερωτήσεις για τον βουλευτή. Αυτές δεν απαντήθηκαν όπως έπρεπε, η συνάντηση διήρκεσε λιγότερο από 20 λεπτά, ο κ. Μπούγας ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου και πήρε εν συνεχεία εντολή να καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής την αναγγελία διαγραφής του κ. Πάτση.

patsis-anartisi-2
Ένα άλλο εξαιρετικά προβληματικό σκέλος ήταν και η σχέση του κ. Πάτση με τα ΕΛΤΑ μέσω της δικηγορικής εταιρίας DLA Piper, η οποία έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των Ταχυδρομείων στις Βρυξέλλες. Ο κ. Πάτσης είναι ο εν Ελλάδι συνεργάτης της DLA Piper, συνεπώς, ασχέτως της εμβέλειας και του status της δικηγορικής εταιρίας, δύσκολα θα μπορούσε να απαντήσει κανείς πώς η DLA πήρε τη δουλειά χωρίς να “ενεργοποιήσει” τον κ. Πάτση. Η προφανής ηθική σύγκρουση ήταν αυτή που κόστισε και τη θέση του CEO των ΕΛΤΑ Γιώργου Κωνσταντόπουλου, στον οποίο κατέστη σαφές ότι επρόκειτο για μείζον ηθικό ζήτημα.

Ευρύτερα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση τηρεί πιο σκληρή γραμμή απέναντι στις εταιρίες διαχείρισης των κόκκινων δανείων, όπως μαρτυρεί η απροθυμία του υπουργείου Οικονομικών να φέρει μια ρύθμιση που εξυπηρετεί τη διενέργεια πλειστηριασμών από τους servicers μετά από μια προβληματική γι’ αυτούς απόφαση του Αρείου Πάγου, η υπόθεση Πάτση είχε και ένα ηθικό σκέλος που το Μέγαρο Μαξίμου ούτε μπορούσε ούτε ήθελε να αγνοήσει.

Μοντέλο υποκλοπών

Ο τρόπος αντιμετώπισης μιας ακόμα κρίσης, πάντως, δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει τροποποιήσει το manual διαχείρισης κρίσεων με πιο άμεσες και εμπροσθοβαρείς κινήσεις. Κάτι τέτοιο έγινε και στην υπόθεση των υποκλοπών το καλοκαίρι και θεωρείται ότι ελαχιστοποίησε τις πολιτικές συνέπειες για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο κατάφερε συν τω χρόνω να αλλάξει την ατζέντα. Έτσι και σε μια υπόθεση που δεν είναι της εμβέλειας των υποκλοπών, ακολουθήθηκε η ίδια στρατηγική, με το Μέγαρο Μαξίμου να “παίρνει το κεφάλι” του γαλάζιου βουλευτή εν τοις πράγμασι, ενώ σειρά πήρε εν συνεχεία και το ανώτερο στέλεχος των ΕΛΤΑ.

Κλείσιμο

Μένει να φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να στείλει ένα μήνυμα επί του θέματος και προς τους υπουργούς του και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 12:00. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην γίνει στην on camera τοποθέτησή του, όπου πάντα ο πρωθυπουργός προτάσσει τη μεγάλη εικόνα και την ατζέντα της ημέρας, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες, στην πολιτική συζήτηση με τους υπουργούς. Ενόψει εκλογών, άλλωστε, το υπουργικό έχει πάρει και τον χαρακτήρα του πολιτικού κέντρου για συντονισμό των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης. 

Οι αντιδράσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εμφανίζεται διατεθειμένος να μην αφήσει το θέμα ως έχει και ζητά τη σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για να εξετάσει τα πεπραγμένα και τα ασυμβίβαστα του βουλευτή. «Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες που λεηλατούν το ελληνικό δημόσιο», είπε χθες με τη σειρά του ο Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση (ΣΚΑΪ). «Είναι θέμα πολιτικής. Ποια είναι η μεγαλύτερη εξαπάτηση από αυτή; Να μιλάμε για προστασία της μεσαίας τάξης και να βγάζουμε στο σφυρί τις περιουσίες των ανθρώπων, ακόμη και την πρώτη κατοικία; Να μοιράζουμε στους Πάτσηδες και στα τρωκτικά τα σπίτια των ανθρώπων;», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, παράλληλα, βάζει στο στόχαστρο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, λέγοντας ότι είναι ο πολιτικός επόπτης των ΕΛΤΑ που συνήψαν τις παχυλές συμβάσεις εκπροσώπησης με την DLA Piper, την οποία εν Ελλάδι εκπροσωπεί ο Ανδρέας Πάτσης. Ο υπουργός, πάντως, εξηγεί σε συνομιλητές του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον στοχοποιήσει, αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί. Και αυτό γιατί εδώ και αρκετά χρόνια τα ΕΛΤΑ έχουν περάσει στο Υπερταμείο και το υπουργείο έχει μόνο ρυθμιστικές και όχι εποπτικές αρμοδιότητες, κάτι που επικαλείτο και ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς επί δικών του ημερών. «Η στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεσμικά άτοπη αν δεν ήταν και απολύτως πολιτικά επιτηδευμένη, με σαφή προεκλογική στόχευση», τόνιζαν χθες κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

protothema

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ