ΔΙΑΦΟΡΑ

Η μέρα που έκλαψε και ο Θεός: 15 χρόνια από τη δολοφονία του ήρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη από Τούρκο πιλότο

Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από όταν ο Σμηναγός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας Κωνσταντίνος Ηλιάκης, έχασε τη ζωή του εκτελώντας τα καθήκοντά του, υπερασπιζόμενος την πατρίδα του.

Σαν σήμερα, 23 Μαΐου το 2006 ο Έλληνας πιλότος βρέθηκε σε αερομαχία με τούρκικά μαχητικά που πήγαιναν να φωτογραφήσουν τις θέσεις των S-300 στην Κρήτη. Ο σμηναγός Ηλιάκης έσπασε στον σχηματισμό τους, ωστόσο ο Τούρκος πιλότος Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρχτύπησε με το δεξί φτερό του RF-4 την καλύπτρα του F-16 του Ηλιάκη, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει ανεξέλεγκτη πορεία και να τον οδηγήσει στον θάνατο.

πιλότος

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναγνώρισε ότι ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης εκτέλεσε άψογα την αποστολή του, καθώς δεν έκανε ελιγμούς και δεν παραβίασε τους κανονισμούς κρατώντας απόσταση ασφαλείας 1.000 ποδών, όπως ορίζεται για να αποφεύγονται εναέριες συγκρούσεις.

Ο αρχηγός του τούρκικου αεροσκάφους έκανε επικίνδυνο ελιγμό

«Αντίθετα, προέκυψε σαφώς ότι ο χειριστής του leader (αρχηγού) αεροσκάφους του τουρκικού σχηματισμού προέβη στην εκτέλεση βίαιου και επικίνδυνου ελιγμού σε απόσταση μικρότερη των 100 ποδών, προς παρενόχληση – αποτροπή προσέγγισης του Ηλιάκη στο τουρκικό RF-4, αναπτύσσοντας έτσι υψηλή ταχύτητα (εμμονή να παραμείνει εσωτερικά και ψηλότερα από το ελληνικό μαχητικό, έχοντας πορεία σύγκρουσης, αντί να περάσει από κάτω). Συνέπεια όλων αυτών ήταν ο Τούρκος χειριστής να απωλέσει τον έλεγχο του αεροσκάφους του, το οποίο ανεξέλεγκτο προσέκρουσε βίαια σε εκείνο του Ηλιάκη», όπως ανέφερε η έκθεση του ΓΕΑ.

Ο Έλληνας πιλότος, έπεσε σε διεθνή χωρικά ύδατα, εντός του FIR Αθηνών, ωστόσο τον περισυνέλεξαν Τούρκοι και επέστρεψε άμεσα στην Ελλάδα, ενώ ο Τούρκος πιλότος που επίσης έπεσε στη θάλασσα, διασώθηκε από δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην περιοχή και τον παρέλαβε τουρκικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης.

Το βίντεο από την ημέρα που σκοτώθηκε ο Σμηναγός

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ