12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β.Καμπουράκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννας Αγγελοπούλου στο Δήμο Ρόδου.

Ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β.Καμπουράκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννας Αγγελοπούλου στο Δήμο Ρόδου.

Αγαπητή Κυρία Πρόεδρε,

 

Με πολλή χαρά, σας καλωσορίζουμε στη Ρόδο, και επιτρέψτε μου να πω, ερμηνεύοντας και τα αισθήματα όλων των Ροδιτών, είμαστε ενθουσιασμένοι, με το να γίνει το νησί μας, μέρος αυτής της μεγάλης Εθνικής Προσπάθειας, της οποίας είστε επικεφαλής, για τον εορτασμό των 200 χρόνων, από την Ελληνική Επανάσταση. Με μεθοδική και οργανωμένη προσπάθεια, με τεχνοκρατική αποτελεσματικότητα, αλλά και υψηλό πολιτικό αισθητήριο, για τις ανάγκες των καιρών, το έργο σας, με τη συνδρομή όλων μας, καλείται σε αυτό το κρίσιμο και ιστορικό momentum, να αναδείξει, το Δυναμικό Πρόσωπο, της Νέας Άξιας Ελλάδας, του 21ου Αιώνα.

Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν, δεύτερες σκέψεις: Ενώνουμε όλες τις Ροδίτικες δυνάμεις, μαζί σας! Για να τιμήσουμε το χθες, οραματιζόμενοι το αύριο. Και για να αποτελέσει η Ρόδος, το Σμαραγδένιο Χαμόγελο, στην εικόνα του σύγχρονου προσώπου της Ελλάδας, το οποίο καλούμαστε να δείξουμε, σε όλο τον κόσμο.

Η Ρόδος δεν είναι μόνο ένα Ευλογημένο νησί, με σπάνια φυσική ομορφιά. Ταυτόχρονα, πάνω στο σώμα της, είναι γραμμένη, όλη η Ιστορική Περιπέτεια του Ελληνισμού, από την Αρχαιότητα, μέχρι τις μέρες μας. Με κομβική γεωγραφική θέση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αποτέλεσε Σταυροδρόμι Πολιτισμών, με διάσπαρτο το αποτύπωμά τους, σε όλο το νησί. Ήδη, με πυρήνα τη Μεσαιωνική Πόλη, αυτό το παγκόσμιο μνημείο, πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αναδεικνύουμε & αξιοποιούμε το Πολιτιστικό Απόθεμα του νησιού, με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Παράλληλα, είναι προτεραιότητά μας η προσβασιμότητα, η επισκεψιμότητα, και η αποδοτική οργάνωση, όλων των Αρχαιολογικών χώρων, των Μνημείων, και των 13 Μουσείων, που διαθέτει το νησί μας.

Για εμάς εδώ, στο ακριτικό Αιγαίο, στις εσχατιές της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, η ιστορία και ο πολιτισμός γίνονται ασπίδα, έναντι υπαρκτών & δυνητικών απειλών, σε μια ταραγμένη συγκυρία, για την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ταυτόχρονα, γίνονται & πυξίδα, για το μέλλον Ανάπτυξης του τόπου μας. Η καλύτερη Θωράκιση, είναι η Ανάπτυξη. Η Πρόοδος, η Ευημερία, οι Ευκαιρίες να μένουν τα παιδιά μας στον τόπο μας. Στηριγμένοι στο Τουριστικό Θαύμα, που πέτυχε η Ρόδος μας, και μας επιτρέπει σήμερα, να αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση, το μέλλον μας.

Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα συνδεθούν με τα χρόνια, που έχουμε μπροστά μας. Και είναι πραγματικά το 2021, μια ιστορική ευκαιρία, για να δείξουμε την Ελλάδα τού 21ου αιώνα, στους άλλους. Και να αποδείξουμε στους εαυτούς μας, πως “το ‘χουμε”, πως είμαστε για τα μεγάλα, και τα δύσκολα, πως ένα Έθνος, με τρισχιλιετή ιστορία, ξέρει να περνάει πάνω από τον πήχη των προκλήσεων, κάθε ιστορικής σημασίας, και συνεχίζει μια διαδρομή, φωτός, κι ελπίδας, για όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό, έχει Υπερπολύτιμη Αξία, η ιστορική αυτογνωσία, και το σπουδαίο έργο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Μόνον όταν γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, μπορούμε και να γίνουμε, αυτοί που μπορούμε πραγματικά να γίνουμε. Ώστε να μην ζούμε, κάτω από τις πραγματικές δυνατότητές μας.

Γι’ αυτό κυρία Πρόεδρε, στο πρόσωπό σας βλέπουμε, μια στρατηγική σύμμαχο, στις προσπάθειες που καταβάλλουμε, να δώσουμε στη Ρόδο την κοσμοπολίτικη λάμψη που δικαιούται, και αξίζει, στην ιστορία της, στους ανθρώπους της, στο ανεξάντλητο φυσικό και πολιτισμικό της απόθεμα, και στην μεγάλη διαχρονική προσφορά της, στον Ελληνικό Τουρισμό. Ο οποίος έχει αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, και από αυτόν ζουν οι τοπικές κοινωνίες, των προορισμών όλης της χώρας.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν, για να τιμήσουμε τους Ρόδιους μυημένους στη Φιλική Εταιρεία, που προδόθηκαν και φυλακίστηκαν, λίγο πριν το ξέσπασμα του ξεσηκωμού του Γένους, τους Ρόδιους ήρωες, που αγωνίστηκαν & διακρίθηκαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, τους Ρόδιους της διασποράς, που χρηματοδότησαν με μεγάλα ποσά την Επανάσταση, χωρίς να ζητήσουν το παραμικρό αντάλλαγμα, είναι να σταθούμε κι εμείς, με τη σειρά μας, στο ύψος των περιστάσεων, που απαιτούν οι καιροί.

Το 2021 είναι μια Εμβληματική Χρονιά, από πολλές Απόψεις:

Η επέτειος των 200 χρόνων της Επανάστασης, συμπίπτει με τη χρονιά της Ανάκαμψης της Παγκόσμιας Οικονομίας, και του Παγκόσμιου Τουρισμού. Μετά το σοκ της Πανδημίας του Νέου Ιού.

Η Ελλάδα, καλείται να επανασυστηθεί στα μάτια του κόσμου, με το αξιόπιστο πρόσωπο, που επέδειξε στη διαχείριση της πανδημίας, και να επανατοποθετηθεί, πάνω στον χάρτη της Παγκόσμιας Οικονομίας, ως χώρα Ευκαιριών, Πλεονεκτημάτων, και Εμπιστοσύνης. Συμπίπτει επίσης, με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και τη συνεχή εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Χρειάζεται λοιπόν εθνική επαγρύπνηση, και ετοιμότητα, σε όλα τα επίπεδα, για να αναμετρηθούμε, με τις απαιτήσεις των καιρών, και να βγούμε νικητές.

Χρειαζόμαστε όμως και βοήθεια. Κανείς, ειδικά στο σύγχρονο κόσμο, όσο μικρός ή μεγάλος κι αν είναι, ΔΕΝ μπορεί να τα καταφέρει, Μόνος του. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε δημιουργικά, καινοτόμα και παραγωγικά, το πνεύμα του Φιλελληνισμού, που παραμένει Ζωντανό. Το διαπιστώνουμε εμείς εδώ στη Ρόδο, διαρκώς. Είναι κάθε φορά, που οι επισκέπτες, μας εξομολογούνται την αστείρευτη αγάπη τους για την Ελλάδα, και κάθε τι Ελληνικό. Όπως, το Πνεύμα του Φιλελληνισμού Συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της Επανάστασης, καθορίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων, έτσι και σήμερα, ο φιλελληνισμός είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο, που μπορεί να μας βοηθήσει, στα χρόνια που έρχονται. Από την ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης, και των συμμαχιών της χώρας μας, μέχρι την Ενίσχυση του Τουρισμού, ο οποίος ας μην το ξεχνάμε, είναι μια μορφή «Διπλωματίας» των Λαών. Αλλά και την προσέλκυση Επενδύσεων, σε τομείς που η Ελλάδα έχει Σοβαρά Συγκριτικά Πλεονεκτήματα.

Η Ελλάδα, πάνω απ’ όλα, είναι μια ιδέα. Η ιδέα του Ελεύθερου Ανθρώπου. Κι αυτή η ιδέα, πάντα θα συγκινεί, και πάντα θα μεταφέρει το Φως της Ελευθερίας, το Φως του Πνεύματος, από τον Κολοσσό της Ρόδου, μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, όπου κι εκεί έχουμε αναξιοποίητες δυνάμεις: Την Ελληνική Ομογένεια, στην οποία ανήκουν, και οι πάρα πολλοί Δωδεκανήσιοι συμπατριώτες μας, που έχουν να επιδείξουν λαμπρά επιτεύγματα, στις επιχειρήσεις τους, στις καριέρες τους, στο επιστημονικό έργο τους. Πρέπει, κι αυτούς να τους έχουμε κοντά μας, στη γιορτή μας. Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή των Ελλήνων, που έρχεται να μας υπενθυμίσει, πως ενωμένοι πετυχαίνουμε θαύματα.

Είναι η σωστή στιγμή λοιπόν, για να δώσουμε Περισσότερη και Καλύτερη Ελλάδα στον κόσμο. Και είναι επίσης η ώρα, να φέρουμε περισσότερο, και καλύτερο κόσμο στην Ελλάδα. Και η Ρόδος, θέλει και μπορεί να δώσει, τον καλύτερο εαυτό της, σε αυτή την προσπάθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, που περιέγραψα, κυρία Πρόεδρε, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού, και να συμφωνήσουμε, σε εξειδικευμένες δράσεις. Η Ρόδος είναι ένα νησί, που έχει φιλοξενήσει μεγάλα Διεθνή Γεγονότα, όπως η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής του 1988. Δεν ευτύχησε βέβαια να είναι Ολυμπιακή Πόλη τότε το 2004, παρά την σαφή υπεροχή της σε Ολυμπιονίκες, αλλά σίγουρα μπορεί να τα καταφέρει σε Κάθε Αποστολή, στο πλαίσιο της Εθνικής μας Προσπάθειας, του 2021.

Με αυτές τις σκέψεις, κυρία Πρόεδρε, εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας, και στο έργο της Επιτροπής, με τη βεβαιότητα, πως για μια ακόμη φορά, θα καταφέρετε να ενώσετε όλες τις δυνάμεις μας, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, και θα μας κάνετε να νιώσουμε υπερήφανοι,

για μια ακόμη Μεγάλη, Ελληνική, Συλλογική επιτυχία.

 

Σας ευχαριστώ, για την εμπιστοσύνη σας στη Ρόδο μας,

Καλώς ήλθατε και πάλι.

    

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ