ΥΓΕΙΑ

Η παχυσαρκία προκαλεί νευροεκφυλισμό παρόμοιο με τη νόσο Αλτσχάιμερ!

 
Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μειώνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και γνωστικής εξασθένησης.

Μια συσχέτιση μεταξύ του νευροεκφυλισμού σε παχύσαρκα άτομα και των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ βρέθηκε σε μια νέα μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες στο Μόντρεαλ Νευρολογικό Ινστιτούτο-Νοσοκομείο (The Neuro) του πανεπιστημίου McGill.

Αυτό υποδηλώνει ότι η απώλεια του υπερβολικού βάρους θα μπορούσε να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση της γήρανσης και να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η παχυσαρκία συνδέεται με αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer, όπως η εγκεφαλοαγγειακή βλάβη και η συσσώρευση β-αμυλοειδούς. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, καμία έρευνα δεν έχει κάνει άμεση σύγκριση μεταξύ των προτύπων ατροφίας του εγκεφάλου στο Αλτσχάιμερ και της παχυσαρκίας.

Χρησιμοποιώντας ένα δείγμα άνω των 1.300 ατόμων, οι ερευνητές συνέκριναν μοτίβα ατροφίας της φαιάς ουσίας στην παχυσαρκία και το Alzheimer. Συνέκριναν τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ με υγιή άτομα και τους παχύσαρκους με τα μη παχύσαρκα άτομα, δημιουργώντας “χάρτες” ατροφίας της φαιάς ουσίας για κάθε ομάδα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία και το Αλτσχάιμερ επηρέασαν την αραίωση του φλοιού της φαιάς ουσίας με παρόμοιους τρόπους!

Για παράδειγμα, η λέπτυνση στον δεξιό κροταφοβρεγματικό φλοιό και στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες. Η αραίωση του φλοιού μπορεί να είναι σημάδι νευροεκφυλισμού.

Αυτό υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει τον ίδιο τύπο νευροεκφυλισμού που συναντάται σε άτομα με Αλτσχάιμερ.

Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως πολυσυστηματική νόσος που επηρεάζει -μεταξύ άλλων- το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease και δείχνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του Alzheimer και της άνοιας.

“Η μελέτη μας ενισχύει προηγούμενη σχετική βιβλιογραφία που επισημαίνει την παχυσαρκία ως σημαντικό παράγοντα για Alzheimer, δείχνοντας ότι η λέπτυνση του φλοιού μπορεί να είναι ένας από τους πιθανούς μηχανισμούς κινδύνου”, λέει ο δρ. Filip Morys, ερευνητής στο The Neuro και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της μείωσης του βάρους σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα στην μέση ηλικία, για την μείωση του επακόλουθου κινδύνου νευροεκφυλισμού και άνοιας”, κατέληξε.

iatropedia





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ